Arhitekt Lee F. Mindel renovira stan na Manhattanu

Arhitekt, sa svojim partnerom Peterom L. Shelton, ulio je prirodno svjetlo u stan jednog para u New Yorku

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju Architectural Digest u veljači 2007. godine.

Vrlo artikulirani Lee F. Mindel ovo želi reći o načinu na koji su on i Peter L. Shelton, njegov dugogodišnji suradnik, pristupa izazovu obnove stana: "Glavno je prepoznati problem prostora i svesti ga na njegovu najčišću suštinu. Ljudi se rastrese kad kupe stan. Od zaljubljivanja pređu u grižnju savjesti kupca tako brzo da se ne mogu smiriti i postavljati najiskusnija pitanja. Što čini mjesto označenim? Što je s njegovim kontekstom posebno? Postoji li neka kvaliteta zgrade koju treba proslaviti? Kako radi svjetlo? Što to kod vlasnika donosi specifičnost njegovom domu? I na kraju, što mi kao arhitekti i dizajneri možemo učiniti kako bismo klijente predstavili najboljima što mogu biti, s obzirom na to tko su oni? "

Zastane. "Pitamo i pokušavamo odgovoriti na sva ova pitanja, a zatim ih bacimo kroz prozor i prepustimo intuiciji. Tek tada se može dogoditi nešto uistinu zanimljivo. "

Za par klijenata koji su se vratili i koji su nedavno stekli poseban stan na Central Park Westu, Shelton i Mindel počeli su raditi na njihovoj listi. Dobar je posao natjerao ovaj stan na čekanje. Bilo je to u živahnoj zgradi za umjetnost i obrt koju je 1910. godine izgradio Henry Wilkinson. Jedinica koju su klijenti Shelton i Mindel izabrali, na 12. katu, bila je okrenuta prema istoku i jugu preko parka i imala je pogled iz ugla koji bila "u mjerilu", kaže Mindel, "zbog čega ste se i dalje osjećali povezani s veličanstvenim gradom koji naseljava." Bilo je izvrsno svjetlo; postojao je lijep ritam prozora s ostakljenim vratima koja su se otvarala na balkon; zgrada je zadržala snažan okus umjetnosti i obrta.

Istodobno je puno toga nedostajalo. Bilo je previše premalih soba; dok su bili tipični za početak 20. stoljeća, osjećali su se klaustrofobično početkom 21. stoljeća. Radijatori su bili izloženi. Klima uređaji su nabačeni na ove dragocjene prozore okrenute prema parku, koji su se počeli osjećati prilično ugodno previše krhka za smjer u kojem je krenuo stan - slobodnija i modernija, i jednako blistava moguće.


  • Bio je to niz statičnih prostora kako kaže Lee F. Mindel koji sa svojim partnerom Peterom L. Shelton je donio mjerilo i svjetlost ...
  • Balkon od dnevnog boravka
  • Arhitekti su odabrali jarko zelenu nijansu da nagovijeste park.
1 / 9

"Bio je to niz statičnih prostora", kaže Lee F. Mindel, koji je sa svojim partnerom Peterom L. Shelton, donio je mjerilo i svjetlost u kutni stan para u zgradi na Manhattanu iz 1910. godine. Ulaznica je imala zastarjelu zidnu oblogu.


Kad su Shelton i Mindel došli do točke da prepuste svojoj intuiciji da pluta nad tim potencijalno lijepim prostorom, to se smirilo na ono što su vidjeli kao ključnu značajku stana: na omotnicu, s prekrasnim pogledom na park i širenje Grad. Rješenje koje su smislili jest utjelovljena jednostavnost, premda je prirodno bilo složeno za inženjere i finoću: Osmislili su sustav zaljeva koji će omotati omotnicu.

Izgradnjom ove serije uvala oko postojećih prozora, arhitekti su odjednom riješili mnoge probleme. Prvo su učinili da prozori izgledaju veći nego što doista jesu. Osmislili su mjesta za skrivanje sustava grijanja, klimatizacije, zvuka i električne energije. I na kraju, u preostalim dostupnim uvalama stvorili su otvorena područja za umjetnine i knjige i zatvorena za skladištenje. Sve je to značilo kad se zid spusti između blagovaonice i gostinske sobe koja će se udvostručiti kao ured, nastalo prostranstvo nije se osjećalo kaldrmirano, već stvoreno promišljeno i pažljivo.

Kad je došlo vrijeme za obnovu stana koji su odvojili, Shelton i Mindel koristili su tradicionalne, ali nikad dosadne obrade i detalje. Osmislili su kasetirani strop koji se činio prikladnim za zgradu, pomažući prikrivanju nekih neobičnih spojeva koji su nastali kada je tlocrt bio prerađen. Koristili su rasvjetu koja je imala arhitektonski smisao (na primjer, nema udubljenih mjesta u kasi). A bili su posebno pametni u rješavanju najizazovnijih soba: Stara kupaonica postala je sitna taština za suprugu, dok je nova kupaonica preseljena u bivšu ormar, a predsoblje je ocrtano zidom u kojem se nalazi spremište, ali se zaustavlja prije stropa, tako da svjetlost, blagajne i letvice ostaju neprekinuti kroz zajednički područja. "Ovo je vrlo modernističko planiranje", tvrdi Mindel, "iako s povijesnom izvedbom. Nismo pokušavali biti preporoditelji, ali željeli smo poštovati zgradu i osnovni identitet prostora. "

Također su slijedili želje svojih klijenata, slikara i umirovljenog investicijskog bankara. "Prije smo imali vrlo moderan stan", kaže suprug. "I željeli smo nešto na korak od toga - okruženje koje bi moglo biti čak i malo boemsko, gdje bi slike mogle stajati na podu, a atmosfera bila više europska."

Kad Shelton i Mindel opreme stan, razmišljaju o stolovima i stolicama, zrcalima i svjetlima i tekstilu kao daljnjim sastavnim dijelovima ideja. Na primjer, u predsoblju su koristili boju, živopisnu zelenu koja aludira na park samo izvan pogleda. Inače, neutralnu su paletu animirali iskakanjem žute, crvene, zelene i plave boje koje potječu iz elementi različiti poput suprugovih slika, keramike srednjeg vijeka i vlastite zgrade (crvena) nadstrešnica.

Specifični namještaj i predmeti koje su odabrali Shelton i Mindel utjelovljuju prevladavajuću napetost: komadi umjetnosti i obrta poput Engleza trpezarijski stol govori o zaokupljenosti ručnom izradom koja je pojačana 1910. godine, dok više strojno izrađenih komada poput Jean Konzola Prouvé i fotelja Visiteur te lampa Poul Henningsen raduju se dizajnu koji će prevladati u godinama koje su prevladavale slijedio.

Sav namještaj uređen je s arhitektonskom disciplinom i osjećajem za ritam, okrugli oblici koji se odbijaju od kvadrata i pravokutnika, a simetrija daje daljnju strogost. Ova "stabilizacija interijera" ne odnosi se na stil, riječ (i pojam) koju Mindel smatra besmislenom, osim ako ne pomaže u izražavanju niza ideja. Jasno je da je pažljivo razmišljanje provedeno u projektu koji supruga sada smatra "čudom integriteta", a suprug opisuje kao svoj posljednji stan u New Yorku. "Imamo sreće", dodaje, "da je tako uspješna."

instagram story viewer