Nicholas Haslam dizajnira mirnu vilu i vrt na Azurnoj obali

Arhitekt odaje počast stilu 1930-ih prilikom stvaranja velikog i glamuroznog doma na mediteranskoj obali

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju časopisa Architectural Digest iz ožujka 2008.

Jedina stvar bolja od jednog zemaljskog raja, zaključili su Konstantin i Natasha Kagalovsky nakon nekoliko prekrasnih ljeta na Saint-Jean-Cap-Ferratu, bila bi dva. Već su posjedovali značajnu vilu na ovom diskretnom, njegovanom poluotoku koji ulazi u Mediteran između Nice i Monte Carla. Također su već imali zavidno izravan pristup iz svog vrta na osamljenu plažu. Ali nekako, dok su sjedili vani i uživali u dugim ručkovima ili lijenim popodnevnim satima na suncu, vila u susjedstvu neprestano ih je vukla za oči.

"Rijetko je ikad korišten, a postajao je vrlo istrošen", kaže Natasha Kagalovsky, koja je ruska kao što joj ime zvuči, ali koja je dugo živjela u Sjedinjenim Državama. "Stalno smo razmišljali kako bi bilo lijepo kad bismo se jednog dana mogli pridružiti vrtovima, imati više soba za goste i općenito biti privatniji. Obično sanjariš o takvim stvarima. Ali imali smo veliku sreću. Vila je postala dostupna i nisam oklijevao! "

Jedno je maštanje o svim stvarima koje biste mogli učiniti sa susjednim mjestom, a sasvim drugo kada otvorite ulazna vrata i uđete kao novi vlasnik. Villa Corinne sjedila je netaknuta nekoliko desetljeća. Dobra mu je strana što je to značilo da je sačuvao izblijedjeli glamur iz 1930-ih. Međutim, znatno manje glamurozan bio je pustoš koju su tijekom godina stvarali termiti i vlaga. Jedino rješenje bilo je ukloniti unutrašnjost i početi iznova.

Tada je uslijedio zabavni dio. Natasha Kagalovsky nabavila je vilu s najbolje očuvanim namještajem i lusterima. S kućama na nekoliko mjesta, već je znala prilično puno o uređenju - i to zasigurno dovoljno da zna kome želi povjeriti budućnost Ville Corinne. "Nicholas Haslam obavio je tako sjajan posao u Stanley Houseu, našem mjestu u Londonu", objašnjava ona. "Nakon što smo upoznali njega i njegov rad, Konstantin i ja osjećali smo se potpuno ugodno uz sve njegove odluke - uključujući i one koje nismo razumjeli. Dakle, mogli smo mu jednostavno dati carte blanche u vili Corinne i pričekati da sve bude spremno. Ali toliko sam se fascinirao cijelim procesom da sam želio biti uključen. "

Provevši praznike na Francuskoj rivijeri od svojih školskih dana, Haslam je vrlo svjestan njegove posebne aure. "Ova nevjerojatna obala privukla je tako nadarene ljude", kaže on. "Gdje ste još pronašli sjajne slikare i intelektualce na plaži i u kockarnicama s nasljednicama i poznatim glumcima? Kad me Natasha zamolila da nastavim projekt, bila sam oduševljena. Volim cijelu mistiku koja se drži Azurne obale - i to je nešto što još uvijek stvarno osjećate u ovim osamljenim vilama na Kapi. Također obožavam raditi s Natashom jer joj jedva moram predložiti ideju prije nego što je shvati. Dobiva je i prije mene. Naišli smo na sjajne hrpe francuskog Voguea iz 1930-ih koje su ostale u vili Corinne. Kad sam rekao Natasi da mislim da će to biti fantastičan izvor ideja, shvatio sam da ih je već prelistala i imala je istu misao. "


  • Villa Mona glavna kuća na imanju sagrađena je oko 1902. godine
  • Imao je šarm, ali bio je trošan
  •  Terasasti vrt
1 / 12

Vila Mona, glavna kuća na imanju, sagrađena je oko 1902. godine.


S Haslamom je radila njegova viša dizajnerica Colette Van den Thillart, koja je također sudjelovala u ponovnom kreiranju interijera kuće Stanley. "Prilično smo različito pristupili Villi Corinne," objašnjava Van den Thillart. "Nicky i ja smo na istoj valnoj duljini u svim projektima koje radimo zajedno, a ono što smo ovdje željeli bilo je povratiti lakoću i eleganciju Azurne obale u njezinom procvatu. Tako smo za ideje opljačkali starinski Vogues, a osvrnuli smo se i na Elsie de Wolfe, koju oboje obožavamo. Cilj nam je bio šarm i lakoća iz 1930-ih - ništa pretjerano raskošno ili složeno - jer ovo je mjesto gdje se ljudi dolaze opustiti i uživati. "

Dok su radovi na vili započeli, a Haslam je provansirao namještaj i predmete u Provansi i šire koji je trebao, francuski krajobrazni arhitekt Jean Mus krenuo je u redizajn i spajanje dvaju odvojenih vrtovi. Mus je smislio fontanu postavljenu u formalnom kružnom parteru koja povezuje ta dva imanja i niz terasa s drugim vodenim dijelovima koji vode prema moru. Nepotrebno je reći da vrt sada izgleda kao da je oduvijek bio jedno prostranstvo trave i fontana, kao i zanosna masa stabala maslina i citrusa.

Prostrani salon je središte kuće, danas kao i tijekom 1930-ih, jer je to mjesto na kojem se gosti i obitelj okupljaju najprirodnije. Haslam je ovoj sobi odlučio dati poseban glamur prekrivajući zidove čipkastim čipkama koje su zatim bile razbacane tinjcem tako da svjetlucaju i na svjetlu svijeća i na jutarnjem suncu. "Svjetlucava veličina je ono što karakterizira jedan od mojih omiljenih interijera - lovački dom Amalienburg u palači Nymphenburg u Münchenu", kaže Haslam. "Ovdje je to, naravno, lakše, ali ja volim te efekte. Budući da svi u Midiju žive uglavnom vani, odlučili smo stvoriti i vrtnu sobu, koja je bila svojevrsni omaž Elsie de Wolfe. Obojali smo zidove, a zatim nanijeli dijelove bambusovih tapeta koji su ručno izrezani i blago nepravilni, što mislim da dodaje šarm. Željeli smo zadržati svjež svjež osjećaj u cijelom prostoru, pa nismo objesili niti jedno uokvireno umjetničko djelo, ali smo stavili skulpturu božice koja prelijeva vodu preko dupina, a mi smo obnovili luster od kamenih kristala koji je uvijek visio u ovom dijelu kuća."

Osjećaj eklektičnosti i neočekivanosti provlači se kroz cijelu Villu Corinne, gdje svaka spavaća soba ima svoju zasebnu osobnost. Raznolikost proizlazi prije svega iz suptilne mješavine namještaja i predmeta umjetnosti. "Volim miješati stvari", kaže Haslam. "Namještaj bi trebao funkcionirati kao dobra zabava, s moćnim komadima i recepcijama - namještajem koji razgovara i namještajem koji sluša. Natasha je bila zabavljena idejom osluškivanja namještaja i zbog toga sam se osjećala vrlo slobodno u onome što sam odabrala. Najljepše je što ona i Konstantin toliko vole novi pansion da su tamo počeli provoditi više vremena nego u glavnoj kući. "

instagram story viewer