Kako je bilo živjeti unutar staništa 67

OGLAS razgovarao je s Mosheom Safdiejem i bivšim stanovnikom kultne stambene zgrade brutalista o životu unutar stana na najvišoj razini

Kada Moshe Safdie počeo je skicirati svoje ideje za montažni stambeni projekt još 1960-ih, njegov koncept izgledao je kao stvar sanjarenja studenata arhitekture: 354 betonske kutije naslagane na takav način da bi svaka imala svoj vlastiti vanjski prostor, a kompozitni ukupni oblik tvorio bi trodimenzionalni pikselizirani nasip. Ta ideja postala bi Habitat 67, izgrađena za Montrealski Expo 67. Ove godine - 50. godišnjica završetka zgrade -projekt je prepoznat prigodnom poštanskom markom koja prikazuje ikonski projekt, a ovog je ljeta tema izložbe, Habitat ’67 vers l’avenir / The Shape of Things to Come, na Université du Québec à Montréal. Povodom ove prekretnice od pola stoljeća, OGLAS razgovarao sa Safdiejem o njegovom dizajnu.

Za današnju publiku složeni i raspoređeni moduli mogu se činiti svakodnevnim sada kada je softver za dizajn olakšao sastavljanje takvih vrsta arhitektonskih zagonetki. No, 1960-ih je Safdie zamislio ovaj oblik - i složene međusobne veze strukture i mehaničkih sustava - koristeći olovku, papir i fizičke modele. "Koristili smo puno Legosa", sjeća se. "Otkupili smo čitave trgovine Legosa." Njegove rane crtaće knjige, izložene na izložbi u Montrealu, pokazuju mu kako radi na tim istragama na stranici za stranicom crtanja pokušaja i pogrešaka. "Bila je 1967. godina, a mi smo bili ludi - ovo je bio Svjetski sajam i imali smo tvrtke spremne isprobati ove ideje", sjeća se.

Pogled iz zraka gleda na pregršt privatnih terasa unutar modularne strukture.

Umjetnički kritičar Blake Gopnik, koji je šest godina svog djetinjstva proveo živeći na Habitatu 67, nazvao je zgradu "najvećom modernom skulpturom", dodajući da koji komentiraju neku težinu, "a vidio sam puno skulptura." Za Gopnika, koji je naučio voziti bicikl na Habitatovoj terasi na drugom katu, Uspjeh projekta leži u onome što on naziva "estetskim iznenađenjem". Gopnik objašnjava: „Kad prođete kroz to, imate osjećaj da se prostor otvara oko vas ti - vidikovi se otvaraju i zatvaraju betonom. " Safdie je sada vlasnik stana na najvišoj razini u kojem je nekoć boravila obitelj Gopnik i koristi ga kao svoj Montreal pied-a-terre. Trenutno Safdie nadgleda mukotrpnu povijesnu obnovu unutrašnjosti stana, pažljivo vraćajući svoje izvorne detalje dok ažurira energetske standarde. "Namjera mi je pokloniti ga instituciji u Montrealu koja će je učiniti otvorenom za javnost."

Arhitektu koji nadgleda velike projekte širom svijeta, očito je zadovoljstvo u detaljima interijera u svom prvom projektu. Kako sam lijepo kaže, "to je za mene nostalgična vježba."

instagram story viewer