Kako su slani arhitekti ažurirali netaknuti stan u Tel Avivu iz 1950-ih

Kad je riječ o redizajn njihovog dvosobnog stana u Tel Aviv, Hadar Menkes i Motti Rauchwerger nisu gubili vrijeme započinjući. "Dan nakon slijetanja u Tel Aviv - s mlaznim zaostajanjem - započeli smo rušenje", prisjeća se Menkes. Par, osnivači studija Slani arhitekti, planirao je cijelu obnovu izdaleka. “Živjeli smo u ovom prostoru nekoliko godina nakon završene arhitektonske škole. Kad smo krenuli u osnovnu školu u Londonu i, na kraju, u New Yorku, dali smo je u najam prijateljima. Nekoliko godina kasnije, kad smo se odlučili vratiti, planiranje smo izveli još u inozemstvu ", objašnjava ona.

S osmomjesečnim sinom Jonahom, par je svoj dizajn prilagodio svojim potrebama tročlana obitelj (ili četvero, uključujući i njihovu odanu džukelu Louie) - ali prostor je već dugo trebao Ažuriraj. Netaknut od 1950., njegov raspored od 750 četvornih metara bio je opterećen tamnim hodnicima i detaljima koji su, kako Menkes opisuje, "u najboljem slučaju funkcionalan." Njegova su ulazna vrata bila postavljena u najmračnija stana kutak; malena kuhinja nalazila se na udaljenosti od blagovaonice.

Prije: Izvorna kuhinja bila je krcata, skučena i stara gotovo sedam desetljeća. "Ovo nije soba u kojoj bi netko želio biti domaćin. Mogla je stati samo za jednu osobu ”, kaže Menkes.

Foto: Yael Engelhart

Nakon: Pregrada od drva od trešnje uzdiže ploču Ikea i ormariće od nehrđajućeg čelika.

Foto: Yael Engelhart

Dvojac je započeo s jednostavnim ciljem: iskoristiti sveopće sunčevo svjetlo Tel Aviva. "Počeli smo uklanjanjem prostora do njegove gole strukture, kako bismo mogli zamisliti kako svjetlost dolazi kroz otvore", kaže Rauchwerger. "Tada smo počeli postavljati zidove, neki koji dosežu strop, a drugi koji sežu tik ispod greda, što omogućuje nesmetano prolazak svjetlosti." Do kako bi maksimizirali zajednički prostor, Menkes i Rauchwerger instalirali su mlinarsku jedinicu koja služi kao pregrada između glavne spavaće sobe i novo dizajniranog otvorenog koncepta kuhinja. Funkcionira više nego samo pregrada za sobu - iza njenog furnira trešnje pažljivo je izgrađena mreža ormara i ormara.

Zid nije jedini detalj zbog kojeg će posjetitelji izgledati dva puta. Stan je ispunjen dodirima koji spajaju vrhunski dizajn s iznenađujućim materijalima: Kuhinjske police su cementne, ručke vrata izrađena od vrata, a polica za knjige u dnevnoj sobi izrađena je od vrste perforiranog čelika koji se obično nalazi na autobusnim kolodvorima u Tel Avivu. "Volimo koristiti materijale koji se mogu naći bilo gdje i pretvarati ih u nešto nepoznato", kaže Menkes. "To je pristupačan način da imate prilagođene komade."

Stol za objedovanje od crvenih fiberglasa u paru nekoć je pripadao Menkesovim roditeljima, koji su ga dobili kao vjenčani dar prije 40 godina. "Koristili smo ga tijekom mog djetinjstva", kaže ona. "Prilično je istrošeno, ali ipak šarmantno."

Foto: Yael Engelhart

Jedan od omiljenih detalja para je čelična polica od 12 stopa koju su sami dizajnirali. Polirano prostranstvo teraco podova objedinjuje zajedničke prostore kuće.

Foto: Yael Engelhart

Izvorna staklena vrata u stan unose vanjsku stranu, neukrašena privjesna žarulja koja osvjetljava prostor za sjedenje.

Foto: Yael Engelhart

"Svaki centimetar je uračunat", kaže Rauchwerger iz pregrade od trešnje, u kojoj se pored hladnjaka nalaze i ormari i ormari. "Ali osim vrlo malih ručki od nehrđajućeg čelika, nema znakova da je to funkcionalno skladište."

Foto: Yael Engelhart

Klupa, koju su dizajnirali Menkes i Rauchwerger, a presvučena je baršunom breskve, drži dvor u dnevnoj sobi.

Foto: Yael Engelhart

Upustite se na vrh čelične vitrine: komad smole iz Met Breuera. "To je zapravo pladanj", kaže Rauchwerger, "ali mi ga tretiramo kao umjetnost."

Foto: Yael Engelhart

Par se odlučio za manju kupaonicu kako bi maksimizirao prostor u susjednoj spavaćoj sobi. "Budući da je uska", kaže Rauchwerger, "naglasili smo visinu sobe odabirom jednostavnih bijelih pločica i postavljanjem okomito."

Foto: Yael Engelhart

Par je pojednostavnio ono što nazivaju svojim "materijalnim nepcem". Na primjer, prilagođena vrata stana izgrađena su koristeći iste materijale i završnu obradu kao i okolni zidovi.

Foto: Yael Engelhart
instagram story viewer