Predratni stan u parku Gramercy

Njujorški dizajner Bennett Leifer ulijeva svojoj veličanstvenoj kući Gramercy Park energiju trenutka i dubinu

Poput mnogih Njujorčana, Manhattandizajner interijera Bennett Leifer "Nije baš tražio" novi stan kad je naišao na jednosobnu, predratnu šarmericu koja će mu na kraju postati prebivalište s punim radnim vremenom. "Odmah me privukao tlocrt", kaže Leifer o njegovoj simetriji i novosti jednosobne sobe u gradskoj četvrti Gramercy Park enklava s velikim ulaznim foajeom.

Leifer ispred svog preuređenog kamina. "Kad sam se preselio, cijela je stvar bila prekrivena bijelom sjajnom bojom", nudi kamin. "Završio sam da nalikuje vapnencu kako bi odgovarao velikom kaminu u predvorju, u skladu s naslijeđem zgrade." Dizajner je unutarnji kamen obojao u šik mat crnu boju. Kamenokristalne podloge od Galerija Phoenix popunite postavku.

To je, u kombinaciji s privlačnošću ikonične četvrti, natjeralo dizajnera da zakaže gledanje. Ali ono što ga je dočekalo po dolasku nije bilo ono što je očekivao. "Samo ću reći: Bila je to katastrofa", prisjeća se Leifer svog početnog dojma, spominjući to izvorni detalji stana prikriveni su slojevima boje, neusklađeni završni slojevi i zastarjeli čvora. Ipak, dizajner je prodan na "lijepim kostima" neogotičke strukture i njegovom potencijalu da se pretvori u privlačan, prozračan dom kakav je od tada postao.

"Željela sam prostor dnevne sobe koji će služiti svim funkcijama mog načina života", kaže Leifer. Evo, klupska stolica Maison Jansen, presvučena Starkovom Sjekira antilope izrezani baršun, drži uz neutralnu paletu ostatka interijera. Minjung Kim’s Predodređenost nalazi se na zidu iznad.

Tako je dizajner počeo raditi. "Cilj mi je bio poštovati baštinu zgrade istovremeno modernizirajući estetiku", kaže Leifer. Srećom, stanu nisu trebale nikakve strukturne promjene, što je ubrzalo postupak. U samo sedam tjedana kupaonica i kuhinja bili su potpuno obnovljeni; zidovi i stropovi su obloženi i dorađeni, originalni krunski profili ponovno su presvučeni, a hrastov parket u cijelosti je obojen bogatom, tamno smeđom bojom.

U kuhinji je dizajner nadahnuo prethodni projekt za stvaranje prilagođenog uzorka crno-bijelog mramornog poda.

Leifer se posebno zanimao za održavanje onoga što je izvorno za zgradu, čak i ako su, u nekim slučajevima, prethodna ažuriranja u potpunosti izmijenila ove detalje. Dvostruko obješeni prozori instalirani 1970-ih zamijenjeni su s šest preko šest prozora, sličnijih onome što je moglo postojati kad je građevina prvi put podignuta. Kamin, koji je bio prekriven slojevima sjajne boje, skinut je i završen tako da odgovara vapnenačkom kaminu koji stoji u predvorju zgrade.

Duboko tirkizna sjena uvedena je u glavnu spavaću sobu koja ima prilagođeni prostirač Tai Ping; lampe Parzinger - za kojima je dizajner dugo priželjkivao - bodovane su u antikvarnici u luci Sag. Leiferu je izazov bio održavati vlastiti dom dosljednim ostatku svog portfelja, a pritom je ostao na budžetu, pa je postao kreativan. Ovdje se odlučio za umjetnu rimsku nijansu u luksuznoj Hermèsovoj tkanini, umjesto potpuno funkcionalne iteracije.

Kroz unutarnje prostore dizajner se zaustavio na neutralnoj paleti, oživljenoj vrijednim završnim obradama i impresivnim ansamblom umjetničkih predmeta i komada namještaja. Dobro uređena unutrašnjost odražava sofisticirani ukus njezina vlasnika, "ali to nije sve bitno", sugerira Leifer, koji ističe komade iz Arteriorsa i RH koji stoje u društvu s dragocjenijim predmetima, poput cijenjenog Marca Bankowskog klupa. Leifer je želio prostor koji bi mogao lako i ugodno funkcionirati za njega, ali i smjestiti se redovito zabavljao, pa je ugradio nekoliko povremenih komada namještaja koji se mogu preurediti brzo. Krajnji rezultat je dom koji se istovremeno osjeća elegantno i bez napora. "Želim da posjetitelji postave noge na koktel-stol dok su se zavalili na sofi - i dalje se osjećaju pozitivno šik."

Na zidovima ulaznog ulaza, jedina soba bez prozora, korištena je prašnjava bijela venecijanska žbuka, kako bi se bolje odražavala okolna svjetlost. Poželjna de Gournay zaslon stoji uz grafiku Damiena Hirsta, prvu Leiferovu "važnu" umjetničku kupnju. Prostirač pored Edward Fields bio je izrađen po mjeri za dizajnerovu sobu u izložbenom salonu Kips Bay Decorator 2015. godine i sada temelji svoje predsoblje. "Mislim da je vaša kolekcija namještaja portfolio vašeg života", zaključuje.

instagram story viewer