Robert A.M. Stern je oživio ovu gradsku kuću iz 1847. za obitelj svog sina

Courtney i Nicholas Stern angažiraju arhitekta Roberta A.M. Stern kako bi pomogli u rekonfiguraciji njihove rezidencije u Greenwich Villageu iz 19. stoljeća kao izvrsne obiteljske kuće

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju Architectural Digest u studenom 2014.

Kad su Courtney i Nicholas S.G.Stern krenuli u obnovu svoje gradske kuće u New Yorku, nije bilo malo pitanja o tome tko će biti u timu za obnovu. Nicholas je voditelj tvrtke Stern Projects, vrhunske tvrtke za ugovaranje stambenih poslova, a Courtney je dizajnerica interijera s vlastitom firmom, dok je Nicholasov otac poznati arhitekt Robert A.M. Krma. "Nervozno je raditi za svog sina", priznaje stariji Stern, "pogotovo jer je dobavljač. Ne gradite samo kuću, već dom za obitelj. "

Par je kupio četverokatnicu zgrade Grčkog preporoda iz 1847. godine na prodaji imanja 2002. godine, nedugo prije nego što su se vjenčali. Unatoč pomalo razbarušenom stanju, građevina se nalazila na jednom od najšarmantnijih blokova u Greenwich Village i imao je niz pobjedničkih karakteristika, ne samo njegovu široku širinu od 25 stopa, dvokrevetne salone i veliki vrt. Nakon izrade glavnog plana, Sternsi su obnovili razine vrtova i salona za vlastitu upotrebu, dok su crpili prihod od najma s gornjih katova. Međutim, za nekoliko kratkih godina, nakon rođenja prvog od njihovo troje djece, Sternsi su odlučili dovršiti preuređenje kuće kao obiteljske rezidencije.

Randy Correll, partner u tvrtki Robert A.M. Stern Architects koji Nicholasa poznaje od dječaka, služio je kao projektni arhitekt. "Nick i ja na početku nismo bili potpuno sigurni kako pristupiti kući", prisjeća se. "Bilo je mnogo fizičkih problema, ali i povijesnih, i željeli smo napraviti nešto što će poštivati ​​povijest, a ne osjećati se kao dom kuće."

Prva faza remakea bavila se nekim prilično velikim strukturnim pitanjima. Zidovi za zabave s nedostajućim mrljama cigle obnovljeni su, a podrum je iskopan na oko metar kako bi dobio visinu za podrumsku prostoriju za rekreaciju i praonicu rublja. Dio stražnjeg pročelja također je srušen i rekonstruiran na nekoliko metara, dodajući prostor na razini vrta za proširenu kuhinju kao i dramatični novi prostor za sjedenje dvostruke visine koji je stvoren uklanjanjem dijela poda salona iznad.


  • Slika može sadržavati Soba Dnevna soba Unutarnji namještaj Stol Kauč Svjetiljka za stolicu i luster
  • Slika može sadržavati pod i pod
  • Slika može sadržavati rukohvat i stubište za odjeću od odjeće za ljude
1 / 11

Poslije: Prednji salon

U pojednostavljenom prednjem salonu, kauč i naslonjač u Jansenovom stilu koje je izradio Jonas i presvučeni svilenim baršunom od Jaspera grupirani su s klupskom stolicom presvučenom u tkaninu Manuel Canovas. Umjetnine Christiana Hauba (lijevo) i Cecila Touchona vise na suprotnim zidovima; zavjese su od tafte Scalamandré, a prigodni stol u obliku stabla je Mattaliano.


"Riječi ne mogu opisati ludost obnavljanja ovakve stare kuće", kaže Nicholas smijući se. Na početku se sjeća: "U svakom je razgovoru bila podstruja: ako je stara, moramo je spasiti!" Ipak razrađen lajsne, ukrašeni mramorni kamini i drugi razmetljivi ukrasni elementi nisu se sinkronizirali s nesretnim ukusima i ležernim parima način života. Tada se jednog vlažnog ljetnog dana - centralni zrak doma još nije bio postavljen - srušio komad stropa. "Nazvao sam tatu i pitao:‘ Moramo li zaista spašavati kalupe? ', Rekao je,' Ne. Užasni su. Riješite ih se ’’, prepričava Nicholas. "Taj nam se trenutak pokazao oslobađajućim - odlučili smo da možemo učiniti nešto što je bilo simpatično izvornoj strukturi i također prilagođeno našoj obitelji."

Transformacija stražnjeg dijela kuće posebno je zanimala Stern père. Strastveni povjesničar njujorške arhitekture, bio je fasciniran tipologijom arhitekture New Yorka Trijem iz čaja iz viktorijanskog doba - poluzatvoreni prostor s pogledom na vrt u koji bi ljudi odlazili popodne čaj. Ažuriranje dvostruke visine Sternsovih predstavilo je zakrivljeno stubište, temeljeno na francuskom dizajnu iz 1930-ih, koje se spušta s poda salona u novu visoku dnevnu sobu. Ovaj vinuti prostor unosi dnevno svjetlo u središte gradske kuće, a također održava članove obitelji povezanima na različitim razinama. "Morali smo uvjeriti komisiju za orijentire da je ovo novo područje zapravo veliki trijem za čaj", objašnjava stariji Stern. - Srećom, shvatili su.

Tijekom druge faze obnove, redoslijed ulaska i podovi spavaće sobe prekonfigurirani su kako bi se zadovoljile potrebe rastuće obitelji Sternhovih. Glavno stubište bilo je okrenuto za 180 stupnjeva, daleko od ulaznih vrata, što povećava razliku između društvenih prostora na podovima vrtova i salona i obiteljske četvrti iznad; skladišni prostori i obilata šipka bili su zataknuti ispod prvog koraka. Gore su zidovi glavne spavaće sobe završeni ručno oslikanim živopisnim papirom koji dočarava vrt izvan nje, a antička kineska vrtna stolica od ostakljenog kamena naglašava aluziju. Još praktičnije, motorizirani zasloni omogućuju ventilaciju bez grešaka u umjerenim noćima, dok se prozori u kadi dodirom prekidača mijenjaju iz prozirnih u neprozirne za trenutnu privatnost.

U međuvremenu su dječje sobe prikladno hirovite, s kupolom s prozorima s pogledom na stubište i velikim prostorom za igru ​​u blizini spavaćih soba. A kruna doma je pansionski apartman od 300 četvornih metara koji je Stern sagradio na krovu.

Što se tiče dekora, rezidencija uspostavlja ravnotežu između formalnog i ležernog, s nizom tradicionalnog i modernog namještaja orkestriranog u rezervnim, ali ugodnim cjelinama. Sjedala u živahnom prednjem salonu presvučena su raskošnim tkaninama u bogatim nijansama teal, fuksije i zlata. Suvremena umjetnička djela staju uz mramor po mjeri po mjeri, na čijem je vrhu zrcalo od laka i pozlate iz 19. stoljeća koje odražava klasični kristalni luster iznad glave.

"Stare gradske kuće poput ove su šefove", kaže Courtney. "Svaki put kad smo probali nešto previše moderno, kuća nas je vraćala tradicionalnom. Ali riješili smo se raspoloženja gospođice Havisham - sada je to tradicionalno na svijetao, sretan način. "

Povezano:Pogledajte više Domova slavnih u OGLAS

instagram story viewer