AD 100: Campion A. Platt

Pogledajte prezentaciju

Počelo je onako kako to često rade: par je želio više prostora. Mary Bernard i Tom Regan rade u poslu s vrijednosnim papirima. Puno putuju i skupljaju umjetnine, a zahtjevi njihovih brzih, zakazanih života nadmašili su njihovo prethodno prebivalište na Manhattanu Upper East Side. "Željeli smo veći stan", kaže Tom Regan, "i željeli smo stan koji je bio vrlo pogodan za zabavu." Ni to nije bilo sve: Oni su također tražili taj neuhvatljivi element poznat kao šarm. I, oh, da - "Vanjski prostor - čak i mali prostor - morao je biti", dodaje Regan.

S tom vrstom želja, kompromisi su bili neizbježni. Par je pronašao dvoetažni kat, s vrtom, koji se sastojao od prva dva kata smeđeg kamena - ali bio je u Murray Hill, stambeno naselje u središnjem dijelu grada, o kojem nisu ozbiljno razmišljali, a bilo je arhitektonsko meshmash. Prvi je kat usječen uskim uzdignutim hodnikom zbog kojeg se knjižnica na kraju činila "poput špilje šišmiša", sjeća se Regan. Na drugom se katu nalazio prednji salon koji je bio podijeljen u dvije malene spavaće sobe nalik ćelijama, sa središnjim prozorom zatvorenim trokutastim prozorskim zidom montiranim na žiriju. Iza podijeljenog salona nalazila se glavna spavaća soba s visokim stropovima, presvučena pokrivačem, obojena u blijedo zelenu boju koja se u liječničkoj ordinaciji činila više kao kod kuće od manhattanskog smeđeg kamena.

Prvi kat usječen je uskim hodnikom zbog kojeg se knjižnica na kraju činila "poput špilje šišmiša".

"Vidjeli smo rad Campiona Platta", kaže Regan, "a nakon intervjua s tri dizajnera, izabrali smo ga jer je imao neposrednu viziju kako riješiti problem protoka i pravo uzbuđenje oko prostora. "A da ne spominjemo planove koji bi udvostručili proračun koji je par imao predvidio. Ali, kaže Platt, "imali su mašte kupiti mjesto s dobrim kostima i vidjeli su da tlocrt dovodi do stvarnih prilika."

Bernard je "htjela da se predsoblje doima poput galerije, s puno otvorenog prostora", kaže Platt - ali dizajnerica joj je pomogla. Predložio je značajnu strukturnu promjenu na prvom katu: razbijanje neugodno podignutog hodnika, kretanje na jednu stranu i eliminirajući stepenice, pružajući tako nesmetan protok od ulaznog hodnika do knjižnica. Uz jednu stranu ovog povezujućeg hodnika nalazila bi se udubljenja za izlaganje parne kolekcije skulptura iz dinastije Tang; na drugoj bi bilo mjesta za ormar i kupaonicu za goste. Prostor nalik potkrovlju na ulazu dvostruko bi postao galerija i svečana blagovaonica.

Bernard nije želio uobičajeni stol za blagovanje, već "nešto što je izgledalo poput komada skulpture", kaže Platt - pa je dizajnirao i sagradio stol u francuskoj jasiki, oblikovan poput izdužene leptir-mašne s dubokim urezima na svakom kraju i postavljen na podnožje od nehrđajućeg čelika željezo. Potom ga je okružio visokim naslonima od bijeljene javorne stolice koji dočaravaju dizajn Charlesa Rennieja Mackintosha i prekrivao nekadašnje crvene i zelene zidove kremastom bjelokošću.

Neutralna paleta ne samo da je ovaj povezujući apartman soba učinila skladnom cjelinom već je i poslužila kao folija za umjetnička zbirka para iz koje je Platt - obično monokromist - izveo nekoliko jakih dodira boja koji su mu navrli oblikovati. U knjižnici, sagom od bijele kravlje kože i ispunjenim komadima Plattovog dizajna presvučenim bijelom ili prljavo bijelom bojom, upečatljive ploče od tangerinske svilene tafte obješene su na prednjem zidu, gdje se mogu pomicati poput zaslona shoji kako bi pokrile prozori. Živahna boja odjekuje u gvašu Johna Grilla koji stoji ispred njih, i opet - nešto slabije - u glazurama skulptura Tang u dvorani.

Unatoč svom zahtjevu za radikalnim promjenama, Platt je znao kada treba otići dovoljno dobro na miru. Jedva je dodirnuo kuhinju - "samo sloj boje" - a u bivšoj blagovaonici iza nje, sada radnoj sobi, samo je zazidao prozor s nezadovoljavajućim pogledom i opremio sobu u udobnim, funkcionalnim komadima koji dobro funkcioniraju za neobaveznu zabavu - uključujući žuti kauč koji poprima boju limuna na slici Franco Prayer preko kamin na kaminu.

Gore su Regan i Bernard planirali obnoviti glavnu kupku, čiji su presvlake od crnih pločica i zrcalni zidovi imali drugorazredan hotelski osjećaj; ali Platt ih je nagovorio da istrgnu i preispitaju hodnik spavaće sobe - koji je sadržavao neugodan stubište - kao i garderobu i ormar duž cijele duljine. Njegovo je rješenje uključivalo prilagođene ormare od trešanja i pametno je smjestilo svlačionicu na jednu razinu, kadu na drugu, a glavnu spavaću sobu na treću. U spavaćoj sobi, uzimajući znak od presvlake, Platt je sagradio sjedalo na prozoru zaljeva i na vrhu stavio mramorni kamin iz 19. stoljeća s venecijanskim zrcalom koje provodi klasičnu temu. Tajnik mletačkog stakla iz 1940-ih i pomoćni stolovi od nikla i zelene smole Plattovog vlastitog dizajna stapaju se bez napora sa starijim komadima stvarajući mirno okruženje za spavanje.

U obnovljenom prednjem salonu Bernard je "želio osjećaj za kazalište", kaže Platt. Tako je stvorio salon pune širine sa zidovima od venecijanske žbuke, stropovima uvala i oštrim bijelim Tasosom mramorni dimnjak dojki koji se proteže do krune, na kojoj visi neobična Mlečanka s početka 19. stoljeća ogledalo. Većina namještaja bila je iz njegove prilagođene kolekcije, ali otpor pružanja otpora stigao je iz hotela u Marseilleu: masivna francuska pozlaćena garnitura iz 19. stoljeća, presvučena kremastom svilom, s čitavim jastučićem duljina. Njegov rokoko švercer koji me gleda privuče pozornost cijele sobe.

Napokon - pogotovo jer ne kampiraju s prijateljima ili odsjedaju u hotelima, kao što su to činili tijekom najgore u njihovoj obnovi - osjećaju da su novi dom željeli kad su prvi put krenuli u kuću lov. "To je prekrasno mjesto za zabavu, jer sobe su intrigantne, ali i privlačne", kaže Regan. "Bilo je to puno više posla nego što smo očekivali na početku - ali puno smo sretniji nego što bismo ikada bili da ga nismo napravili."

instagram story viewer