Arhitekt Steven Harris i dizajner interijera Lucien Rees Roberts Stvaraju idiličnu oazu u Hrvatskoj

Arhitekt i dizajner proširio je svoj hrvatski kompleks iz 15. stoljeća srednjovjekovnom kulom čiji neravni zidovi služe kao kulisa za glamurozni namještaj srednjeg vijeka

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju Architectural Digest iz svibnja 2015.

Njihova je ljubav sa svjetlošću, morem i vremenskom suspenzijom. Za njujorškog arhitekta Stevena Harrisa i njegovog supruga, dizajnera interijera i umjetnika Luciena Reesa Robertsa, njihov kompleks na malom otoku duž hrvatske dalmatinske obale, u blizini Dubrovnika, postao je mjesto u kojem se najviše osjećaju Dom.

"Prvi put kad smo došli na otok, zaljubio sam se u ovu ruševinu kule", kaže Harris o strukturi iz 15. stoljeća koju su on i Rees Roberts nedavno proveli u obnovi. “Oduvijek su me privlačile vertikalne zgrade i njihova sposobnost upravljanja krajolikom. Postoji dijalektika između osjećaja utočišta i perspektive. "

Na pitanje kako je par završio s bijegom u Hrvatskoj, Harris izgleda kao da je odgovor očit. "Latitude", kaže. “New York, Dubrovnik i Cadaqués [na katalonskoj obali] otprilike su na istoj geografskoj širini. Lucien je godinama ljetovao s roditeljima u Cadaquésu. Ali postajalo je previše razvijeno, pa smo počeli tražiti negdje drugdje na Mediteranu da ga Lucien slika. "

Uvedeni na otok 2003. godine, kupili su spoj od četiri građevine na veličanstvenom rtu dva godinama kasnije, nakon čega je obnovljena dodatna par srušenih kamenih kuća, sve unutar 50 metara od svake drugo. Toranj je udaljen tri minute hoda - pored njihovog povrtnjaka, kokošinjca i maslinika.

"Ono što je divno u njihovim domovima je kontinuitet vizije", kaže arhitektica Deborah Berke, česta posjetiteljica. "Svaka je posve različita zbog prostora i konteksta, ali sastav, materijalna osjetljivost i duhovita elegancija nadilaze geografiju."

“Kupila sam kulu Lucienu za njegov rođendan. Dao sam mu što Ja oduvijek želio ”, kaže Harris, smijući se. “Ali problem je bio znati što s tim učiniti. Za razliku od kuća koje su bile lijepe, ali nevažne, toranj je bio naveden kao povijesni spomenik. "

Izgrađeno kao tvrđava, impozantno zdanje imalo je cisternu na prvom katu kako bi opskrbljivalo vodom branitelji tijekom napada, kao i kamin na najvišoj razini za zagrijavanje kipućeg ulja za izlijevanje osvajači. (Naseljen od antike, otok su tijekom proteklog tisućljeća opsjedali razni neprijatelji.) U zidovima se nalaze i prorezi za ispucavanje strijela. Kula ima pet katova, a najniži je kamena nadsvođena kuhinja, izgrađena u bivšoj cisterni. Na drugom se katu nalazi gostinjska soba s kadom, na trećem se nalazi glavni apartman, na četvrtom je prozračna blagovaonica soba, a peti je pozivajući dnevni boravak i vidikovac koji nudi panoramski pogled na Jadransko more i Dalmaciju obala.


  • Slika može sadržavati Priroda Na otvorenom kopno more morska voda obala obale obale i rta
  • Slika može sadržavati makadamski makadamski put i na otvorenom
  • Slika može sadržavati Loft Housing Building Indoors Flooring Wood Room and Living Room
1 / 9

U svom otočnom skrovištu u Hrvatskoj, arhitekt Steven Harris i dizajner interijera Lucien Rees Roberts obnovili su toranj iz 15. stoljeća s prekrasnim pogledom na dalmatinsku obalu i Jadransko more. Novi krov konstrukcije izrađen je od talijanske pločice od terakote.


Opći pristup obnovi, objašnjava Rees Roberts, „bio je održavati što više izvornih površina. Željeli smo da zgrada izgleda kao da je uvijek takva kakva je sada. " Dok su drevni kameni zidovi ostali uglavnom nedovršeni, podovi koji su zahtijevali ažuriranje preuređivani su u starinskim pločicama od terakote ručno izrađenim u Umbrija. "Ne osjeća se kao stroga povijesna restauracija", kaže Harris. "Osjećam se toplo, ugodno i antikno, ali ne i dragocjeno."

Kad je riječ o dekoru, strategije supružnika bile su da se igraju protiv arhitekture i da stvari budu relativno jednostavne. "Svaki pojedini građevinski materijal i komad namještaja morali su se prebaciti preko kopna, a zatim ručno prenijeti 190 stepenica", prisjeća se Rees Roberts. Kuhinja, koja je od blijedog hrapavog kamena, opremljena je kaskadnim venecijanskim rasvjetnim tijelom iz prozirnog i ljubičastog stakla iz 1960-ih, unoseći upečatljivu notu kontrasta.

Namještaj srednjeg vijeka i umjetnost, izvučeni iz života sakupljanja, način su na koji Rees Roberts drži svoje strasti i osobnu povijest. Shema uključuje trpezarijski stol izrađen od ploče jacarande spašene iz kuće Oscara Niemeyera 1958. u São Paulu; par naslonjača za rogoze Charlotte Perriand; Pierre Paulin okretna sjedala; i slike oca Reesa Robertsa, Petera Reesa Robertsa, i njegove majke, visoko cijenjene umjetnice Ursule McCannell, koja je umrla početkom ove godine.

Salon, na zadnjem katu tornja, savršen je za popodnevne drijemeže i sanjarenje. Noću postaje milo mjesto okupljanja otočnih iluminata, među njima i barunice Francesce von Hapsburg, koji je krajem 90-ih preuzeo obližnju ruševinu samostana i u postupku je obnove to.

Život na otoku je i vrlo društven i vrlo ritualiziran. "Lucien nestaje od osam ujutro do podne kako bi slikao", prepričava Harris. “Naš susjed Toto Bergamo Rossi [restaurator umjetnosti i savjetnik zaklade Venecijanske baštine] odlazi s našim psom Emmom svaki dan u 16 sati. za 90-minutno plivanje. U sedam ili sedam sati pijemo piće u kući ili u kuli, a u vrtu tornja večeru. " U blagim noćima filmovi se prikazuju u vrtu. Jedno je ljeto bilo teško za Visconti; sljedeći, to su bili filmovi katastrofe.

Često optuživan da nikada ne ostaje nigdje duže nego što mu treba da stigne, Harris smatra da je život na otoku dobrodošao predah od kasačenja. Naravno, dodaje, s treptajem u očima, „Imamo gliser, a ja držim automobil na kopnu. Još uvijek volim držati svoje mogućnosti otvorenima. "

Povezano:Pogledajte više Domova slavnih u OGLAS

instagram story viewer