Pogledajte unutrašnjost engleskog seoskog doma koji elegantno kombinira tudorske i jakovske značajke

U rukama dizajnera Roberta Couturiera, pravilno englesko vlastelinstvo arhitekta Edwina Lutyensa dobiva pametno, stilsko i pomalo odvažno ažuriranje

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju Architectural Digest iz rujna 2011. godine.

Marshcourt, skriven u Hampshireu u Engleskoj, krajolik 75 milja jugozapadno od Londona, nije ništa ako ne i ekscentričan. Za početak je građena od krede, materijala koji u vrijeme gradnje - u ranim 1900-ima - nije bio u redovnoj upotrebi dva stoljeća - a zasigurno ne za seosku kuću s 12 spavaćih soba. Iznutra je njegov arhitekt Edwin Lutyens kreativno spojio Tudor i Jacobean značajke (obložene sobe, rezbarena stubišta, prozori u zidovima) s neoklasičnim detaljima (mramorni stupovi, složena žbuka stropovi). I sada, u rukama dizajnera interijera iz New Yorka Robert Couturier, dom je postao još jedinstveniji.

"Moja bi prirodna tendencija bila pogledati Lutyenove knjige i pomisliti da ovdje morate imati elizabetanski ili neogotički namještaj", kaže. “Ali tada bi postalo vrlo dosadno. Ubrzo smo shvatili da će suvremeni namještaj kuću oživjeti. "

Obitelj koja je prije dvije i pol godine kupila Marshcourt složila se i usko surađivala s Couturierom na dekoru (prethodni vlasnici već su ažurirali sustave grijanja i vodovoda). "Shvatili su da kuća mora imati osobnost", kaže dizajner. “Živimo u 21. stoljeću, a ne u dvadesetima. To je klasična seoska kuća koja gleda u budućnost. "

Jedna od najpoznatijih Lutyenovih kreacija, Marshcourt je izgrađen 1904. godine za burzovnog mešetara i sportaša po imenu Herbert Johnson. Izgled rezidencije i njezinih vrtova, potonji osmišljeni s arhitektovim miljenikom suradnica Gertrude Jekyll, djelomično je bila određena Lutyensovom ljubavlju prema iznenađenjima, a dijelom zbog web mjesto. Stan je okrenut prema sjeveru na ostrugi s pogledom na riječni ispit, sa središnjim blokom uvučenim između dva izbočena krila. Tlo naglo opada sa zapadne i južne strane, ali se diže na istočnoj, teren koji je nadahnuo živahni višerazinski vrt živice i balustradirane terase - odjeknule su unutra hodnici s galerijama i polovičnim slijetanjima uređenim da pružaju osjećaj intimnost. "Ljudi kažu da je to vrlo velika kuća, ali ne osjeća se velikom", primjećuje Couturier. Lutyensov genij kombinirao je veličinu s udobnošću.

S obzirom na Marshcourtovu ljestvicu, predsoblje nije ono što očekujete: ima fini vapnenački pod i strop od gipsa, ali dimenzije su malene i uske. Dakle, kada uđete u knjižnicu koja je gotovo dvostruko veća od visine ulaznog hodnika, učinak je spektakularan; i kad izađete na travnjak i pogledate ogromno stražnje pročelje, umetnuto veličanstvenim olovnim prozorima i na vrhu visokog crvenog cigle dimnjaci s ječmenim uvijanjem, shvaćate da kuća ima suzdržanost, odgađajući trenutke najveće drame dok ne prođete kroz.

Couturier dijeli Lutyensovu razigranost i sklonost miješanju stilova i razdoblja. Prvi nagovještaj toga dolazi upravo u predsoblju, gdje u jednom kutu stoji čelična stolica Rona Arada, a u drugom ružičasta kartonska stolica Franka Gehryja. Couturierova najodvažnija izjava nalazi se u knjižnici, gdje se ogromno, zlatno obojeno stropno svjetlo u obliku vrpce Inga Maurera proteže od jednog do drugog kraja sobe. Svjetlo je trebalo isporučivati ​​čak iz Hong Konga i montirati ga tim iz Njemačke. "Svi smo razmišljali: ako pogriješimo, što ćemo učiniti?" Kaže Couturier. "Ali to je strukturu sobe učinilo što je više, uzbudljivijom."


  • Izgrađena na prijelazu stoljeća, Marshcourt je jedna od najznačajnijih engleskih seoskih kuća arhitekta Edwina Lutyenssa
  • Knjižnice koje talasaju svjetlost ovješenu na originalnom stropu od gipsa izradio je Ingo Maurer
  • Krilne stolice prilagođene gruzijskom stilu u niši knjižnice presvučene su ručno izvezenom tkaninom Roberta Kimea
1 / 19

Izgrađena na prijelazu stoljeća, Marshcourt je jedna od najznačajnijih engleskih seoskih kuća arhitekta Edwina Lutyensa. Dizajner Robert Couturier nedavno je interijere doma stilski dotjerao.


U središtu čestih zabavnih vikenda, knjižnica je također središnja za ostale prizemne recepcije, s blagovaonicom s jedne strane i salonom s druge strane. Slava blagovaonice je bogata obloga od oraha, koja se širi od zidova i uokviruje dio stropa - krug gipsanog voća i lišća čiji je centar Couturier osvijetlio pozlatom i mesinganim rasvjetnim tijelom Gio Ponti iz 1964. U obližnjoj bilijar sobi ponosno mjesto zauzima izvanredni stol s rezbarenom kredom (sada popraćen bordo sofom Zaha Hadid); plesnom dvoranom, dodatkom Lutyensa iz 20-ih godina, dominira sjajni prozorski i prozorski prozor, koji je genijalno uravnotežen identičnim zrcalom. Ovdje i drugdje, Couturier je marljivo reproducirao originalna rasvjetna tijela, oslanjajući se na stare fotografije novoizgrađene kuće objavljene u časopisu Život na selu.

Dizajnerin omiljeni prostor je glavna spavaća soba na katu, gdje je hrabro obojao obloge u bijele nijanse. "Nisam baš prepreden", priznaje. “Mislim da ne biste smjeli dopustiti kući da diktira što ćete raditi. Boja čini sobu nevjerojatno laganom i prozračnom, ni muškom ni ženstvenom, ali vrlo mekom. " Bijele vezene rafijom zavjese i monokromatski prostirke u teksturi pojačavaju poletnu, sofisticiranu zrak.

U vrtu još treba obaviti restauraciju. Kosti dizajna Gertrude Jekyll opstaju - izvrstan potopljeni vrt, duga šetnja begonijom, šetnje pergolirane ruže i vinove loze, staze od crvene cigle od riblje kosti i živice od šimšira i tise. No, njezini podaci o sadnji izgubljeni su, pa ne postoji način da se točno replicira original. Nije da su vlasnici Marshcourt-a pretjerano zabrinuti. Poput Lutyensa, otkrili su užitak korištenja - u Couturierovom izrazu - "elemenata iz prošlosti, ali na drugom jeziku".

instagram story viewer