Pogledajte kako je sivi stan u Sao Paulu preuređen da bi se osjećao toliko većim

Dizajner Flavio Castro koristio je boju i pametnu pohranu za nadogradnju stana dva brata

Nakon otprilike desetljeća objavljivanja u Sao Paulo stana koji su im roditelji kupili jer su se njihove karijere tek srušile, braća Rafael i Daniel May osjećali su se kao da su prerasli taj prostor. „Naš je stan bio tako malen. Bilo je mračno i sve je bilo tijesno. A bio je i stol za večeru koji nikad nismo koristili ", objašnjava Rafael, grafički dizajner i stariji od njih dvoje. Ali nakon dugog razočaravajućeg sloga kućni lov, on i Daniel, stilist s vlastitom linijom odjeće, zagrijani za mentalitet ljubavi-onaj-ti-si. "Mislio sam da nam ne trebaju više četvornih metara, trebaju nam pravi kvadratni metri. Željeli smo dobre četvrti u Sao Paulu, ali cijene su bile previsoke. Stoga smo odlučili obnoviti svoj stan. "

S proračunom su im postavili dobrog prijatelja Flavio Castro, dizajnera čijem su se radu oduvijek divili, započevši četveromjesečnu obnovu. Prostor, nešto ispod 650 četvornih metara, morao je puno učiniti. Braća su trebala stan za smještaj dvije spavaće sobe i kupaonice, središnjeg dnevnog boravka, Rafaelovog rasporeda posla od kuće, okretnih vrata gostiju i idealno za privatnost. A s njihovim cirkadijalnim ritmovima potpuno nesinkroniziranim - u 22 sata, Daniel to naziva noći kad Rafael krene u teretanu, a potom i klub, često bi to trebalo raditi za dvoje radikalno različitih stilova života.

Iznad: Stari tlocrt, s narančastom bojom na zidovima koje je Flavio uklonio. Ispod: Novi, otvoreniji tlocrt.

Foto: Manu Oristanio

Pa kako je Flavio krenuo u stvaranje potpuno integriranog prostora? Rušenjem zidova, za početak. Eliminirao je razdjelnike između dnevne sobe, balkona i kuhinje, tako da se „prostor prilagođava različitim mogućim scenarijima u kojima se događa rad, jelo, kuhanje i pranje odjeće fluidan način. "Konvertibilni namještaj i fleksibilni komadi (poput čelične police na koju se umjetnost može preurediti) potiču prilagodbu ovisno o njihovom raspoloženju ili o tome kako soba treba biti koristi. Dakle, iako više nema službenog stola, za jelo mogu koristiti razna sjedala i površine. Rafael kaže da imaju dovoljno mjesta za 14.

Čak i sa njihovim yin-y-yang ukusima (doslovno slučaj: Rafaelova crna kupaonica i Danielova bijela jedan), oba dizajnerski nastrojena braća uspjela su se smjestiti iza uzvišene, prenasićene tirkizne boje za kuhinja. Inspirirani lokalnom energijom svog usvojenog grada, imali su i "prekrasan radni stol" izrađen u točnoj hladovini. Kad je Flavio predstavio opcije palete boja, odmah su pokazali na isti uzorak. Ipak, neke se stvari ne mijenjaju, poput dvomjesečnih obiteljskih posjeta zbog kojih je Flaviov tlocrt sve na putu na kušnji. „Ponekad naši roditelji dovedu naše dvije bake ili mog ujaka i tetu. To je hrpa ljudi za ovu veličinu stana! ", Kaže Rafael. "Oni vole ostati ovdje, doručkovati zajedno, kuhati, piti." Daniel se izbaci iz kreveta i Rafael zavije na kauč. Nije da im smeta sretan kaos. "Moj otac svira gitaru, mi pjevamo. Zabavno je. "Evo još nekoliko načina na koji održavaju taj dobar osjećaj tijekom cijele godine.

Nastanjeno područje

Prije: Netaknuti stol za blagovanje zauzimao je veći dio neukrašene sobe.

Nakon: Otvoreni um = otvoreni tlocrt. Otpuštajući stol za jelo i strateški postavljajući namještaj, Flaviov novi raspored povećava nakladu. "Sad kauč ne okreće leđa nijednom okruženju, a niski komadi ne zaklanjaju pogled", objašnjava Flavio. Umjetnost naslonjena na police sve je iz galerije Papel Assinado: crveno zrcalo Julio Le Parc, zeleni pravokutnik Fabre Rolim, krug djela Camile Sposati, ptica na oblacima Paulo Whitaker, žuta prizma Antonio Peticov, crtanje linije Macaparana.

Foto: Manu Oristanio

Nakon: Predstavite vizualnu temu. Geometrija je ponavljajuća tema kojoj su se braća stalno vraćala, od tepiha preko namještaja do vizualne umjetnosti. "Okrugli geometrijski oblici kontrastiraju se linearnosti ostatka projekta", kaže Flavio. Ove klupe za drvo i najlon su tvrtke PAX.ARQ.

Foto: Manu Oristanio

Vanjski prostor

Prije: Zid koji odvaja dnevnu sobu od kuhinje činio je da se ova soba čini vrlo malom, čak i s velikim staklenim vratima.

Foto: Manu Oristanio

Nakon: Spremite prostor za spremanje u malo vjerojatne prostore. Možete prikriti bilo što - čak i nešto tako glomazno kao što je klima uređaj. Flavio je njihov sustav sakrio unutar prilagođene drvene klupe na balkonu, koja sada ima puno šira klizna vrata otkako je zid uklonjen.

Foto: Manu Oristanio

Nakon: Angažirajte se na otvorenom. "Svaka vrata imaju tip otvora koji najbolje odgovara funkcionalnosti", kaže Flavio. Staklena klizna vrata na terasu (u kompletu sa zatamnjenim sjenilima za kontrolu svjetla) zamagljuju liniju između iznutra i izvana. Na balkonu, okomiti vrt ima automatsko navodnjavanje. "Više volim vanjske biljke jer su izvrsne u tropskoj zemlji poput Brazila", kaže dizajner.

Foto: Manu Oristanio

Kuhinja

Prije: Uska bijela kuhinja osjećala se tamno čak i uz svijetlu boju.

Foto: Manu Oristanio

Nakon: Dvije riječi: šarena kuhinja. Neće svi biti na brodu s neočekivanim izborom boja i to je u redu, ali Rafael i Daniel još se nisu umorili od tirkizne kuhinje. I Flavio odobrava: "Po mom mišljenju, to jača koncept projekta." Kuhinjski i kupaonski šankovi su od porculanskih pločica.

Foto: Manu Oristanio

Nakon: Vratite se tamo gdje nije važno. "Želio sam indukcijsku ploču za kuhanje, ali ona s četiri mjesta bila je tako skupa u Brazilu, pa smo odlučili imati dvije ploče za kuhanje, po jedno mjesto", kaže Rafael. "Mnogo jeftinije i puno fleksibilnije." Uvučena u ladicu (!), Ploča za kuhanje također ne zauzima radni prostor.

Foto: Manu Oristanio

Spavaća strana

Prije: Kupaonica kao i svaka druga.

Nakon: Ne bojte se ući u mrak. "Kupaonica je crna jer Rafael voli noćne klubove i to ga vraća u tu atmosferu", objašnjava Flavio. Iako je od roditelja dobio odziv ("Mrzili su to na prvi pogled", kaže Rafael), to zapravo čini mali prostor ugodnim.

Foto: Manu Oristanio

Nakon: Dodajte teksturu kada ne želite dodati boju. U kuhinji boja privlači svu pažnju, ali tekstura je neopjevani junak u ovom stanu. Na podu se nalazi porculanska pločica s betonskom završnom obradom, a Rafaelova bijela spavaća soba ima hladne zidne obloge od opeke i mnoštvo umjetničkih djela. (Veliki crno-bijeli komad napisao je Leon Ferrari.) Još jedan način na koji su redizajnirali proračun? "Nismo mijenjali namještaj u sobi mog brata", kaže Rafael. (Napomena urednika: Daniel je dobio sobu s ormarom, pa nemojte se osjećati loše za njega.)

Foto: Manu Oristanio

Nakon: Spojite odspojeno. Nakon što je Danielu dao sobu s ormarom, Rafael je želio izravan pristup kupaonici. Tako je Flavio stvorio prolaz koji spaja dvije sobe: „WC sada ima dva ulaza: jedan iz dnevne sobe i jedan iz spavaće sobe. To djeluje tako dobro. "

Foto: Manu Oristanio
instagram story viewer