Čikaški CME centar predstavio je svoju ambicioznu transformaciju predvorja

Krueck + Sexton Architects pretvorili su predvorje iz 80-ih u živo mjesto za sastanke

U novoizgrađenom CME centru, Krueck + Sexton Architects dizajnirali su stakleni zid koji se gura prema unutra kako bi naglasio ulaze.

Foto: Kendall McCaugherty / Hall + Merrick 

Nazvan po kultnoj trgovačkoj burzi u Chicagu, CME centar iz 1980-ih na adresi South Wacker Drive 10 i 30 počeo se osjećati pomalo starom posljednjih godina. Predvorje granit zidovi su se, na primjer, osjećali tamno i pretjerano formalno, a cirkulacija je bila jednako problematična. Unatoč zajedničkoj dvorani između dvije kule od 40 katova, razvoj je zahtijevao da ljudi napuste zgradu kako bi se premještali između njih.

Po narudžbi programera Tishmana Speyera 2016. godine, Krueck + Sexton Architects preuzeli su zadatak preuređenja predvorja i stvaranja galerijske šetnice između dva tornja. Uvijen u vijugavu staklenu zavjesu koja gura omotnicu, svjetliji, svjetliji javni prostor sada je mjesto za zadržavanje, rad ili sastanke s kolegama. Kako bi saznao više o masovnoj transformaciji, AD PRO sustigao je suradnika Krueck + Sextona, Yugena Chaa.

AD PRO: Koje su bile neke od neposrednih zabrinutosti koje ste vi i firma željeli riješiti?

Yugene Cha: Tiraža nije funkcionirala ispravno. Zgrada je imala dvije dugačke stranice na Wacker Driveu, a rijeka se ukazivala straga. Vidjeli smo laku priliku da vratimo Wacker Drive kao glavno pročelje i da se prema obali ponašamo s pažnjom koju zaslužuje.

AD PRO: Novi dizajn prilično je promjena u odnosu na izvorno predvorje i njegov tamni granit.

YC: Izvorno predvorje bilo je lijepo, ali mračno. Imao je ovaj formalni osjećaj uredske zgrade od 9 do 5, kao da morate nositi odijelo i kravatu. Bilo je malo pretjerano i impozantno. Cilj je bio privući tisućljetni talent za urede i nisu se mogli brinuti za taj ideal.

AD PRO: Što je nadahnulo zaobljenu staklenu fasadu?

YC: Željeli smo da korisnici zgrade točno znaju gdje treba ući, pa smo omotali omotnicu i zakrivljenosti smjestili na mjesta unosa. Gdje god postoji ulazna točka, ugurali smo je, pa je vrlo lako razumjeti. Kad danju gledate vani, vidite grad koji se odražava na površini.

Recepcija bijelog hrasta kontrastna je građevinskim materijalima od stakla i kamena.

Foto: Kendall McCaugherty / Hall + Merrick 

AD PRO: Recepcija za bijeli hrast prilično je zaštitnik - odakle taj oblik?

YC: Podsjeća na pojedinačnu laticu ili stolarsko drvo. Skulpturalno je, ali i funkcionalno. Jednostavan nalet skriva sav papir, prijenosna računala i uređaje. Kontrast između betona, bijelog i toplog drveta čini ga prostorom za život.

Pejzažni arhitekti Hoerr Schaudt i Quarra Stone izradili su prilagođeni sustav sjedenja izvan predvorja.

Foto: Kendall McCaugherty / Hall + Merrick 

AD PRO: Kako ste stvorili dizajn oko tih nazirućih stupova?

YC: U početku su bili obložen kamenom. Nismo obložili kolone, jer smo željeli pokazati sirovost zgrade. Ako je sve manikirano ili u potpunosti završeno, zaudara na korporativnost ili sterilnost.

AD PRO: Vanjski izgled poput kamena lijep je dodatak; kako to ulazi u širi plan dizajna?

YC: Zovemo ih kamenčići. Naš krajobrazni arhitekt, Hoerr Schaudt Landscape Architects, i kameni čarobnjaci Quarra Stone 3D su ih skenirali i digli u zrak. Stvara kontrast od vrlo pročišćenog stakla i čvrste površine. Jasno je da je to nešto čega se dotičete. Željeli smo nešto s čim se ljudi mogu povezati i razumjeti.

Pojedinosti o projektu

Ime: CME centar

Dizajn tim: Yugene Cha, Luke Haas, Hans Papke, Jolie Xie, Katie Dinnen i Christina Henning iz arhitekture Krueck + Sexton (arhitektura i dizajn); Krajobrazni arhitekti Hoerr Schaudt (krajobrazna arhitektura); Kamen Quarra (zidanje)

Veličina: 45.000 četvornih metara

Mjesto: Downtown Chicago

Vremenska crta projekta: Devet mjeseci dizajna i šest mjeseci gradnje.

instagram story viewer