Njemačka ovim velikim projektom nasljeđa počasti stogodišnjicu Bauhausa

Uoči prekretnice, vlada planira potrošiti 60 milijuna dolara za ažuriranje Muzeja arhiva Bauhaus i dodavanje druge zgrade

Kada je njemački arhitekt Walter Gropius 1919. osnovao školu za dizajn Bauhaus, malo je tko znao da će doći do definiranja modernog dizajna. Iz njemačkih gradova Weimar, Dessau i Berlin, Bauhaus - gdje su umjetnici poput Wassilyja Kandinskog, Johannesa Ittena i Paula Kleea proučavao - revolucionarne ideje dovedene su do funkcionalnog dizajna, gdje je jednostavnost osvojila ukras, sve dok nacisti nisu prisilili školu da se zatvori 1930-ih.

Ovog siječnja obilježava se stogodišnjica Bauhausa, a za proslavu Arhivski muzej Bauhaus u Berlinu košta 23 dolara milijuna obnova, a planira otvoriti proširenu drugu zgradu za muzej, čija bi cijena koštala 36 milijuna dolara, tvrtka Staab Architekten. Financirani od strane njemačke vlade i grada Berlina, trebali bi ih otvoriti 2022. godine.

Sadašnji berlinski muzej, koji je dizajnirao Walter Gropius, izgrađen je 1979. godine. Izložbeni prostor samo je za sebe 7.500 četvornih metara, tijesan prostor za stotine predmeta iz Bauhausa, počevši od djela namještaja Marianne Brandt do fotografija Lászla Moholy-Nagya.

Rendrirani pogled na novu zgradu koju će sagraditi Staab Architekten, a koja će biti dovršena do 2022. godine.

Prikaz: Ljubaznošću Staab Architekten

Dodaje novi energetski učinkovit stakleni toranj koji će ugostiti njegovu ekspanzivnu kolekciju dizajnerskih predmeta. Novi prostor od 72.000 četvornih metara "eksperimentalna je zgrada koja će zadovoljiti potrebe muzeja 21. stoljeća", kaže Monika Grütters, berlinska ministrica kulture. "Ostavlja dovoljno prostora za kreativnost - prostor koji će biti dostojan najvažnije svjetske kolekcije Bauhaus."

Ovaj novi stakleni toranj dopunit će Gropiusovu izvornu zgradu s tornjem koji spaja prošlost i sadašnjost. “Kao što smo vidjeli, izazov je bio u tome kako razviti novu zgradu koja će moći primiti gotovo sve javne funkcije muzeja bez istiskivanja izvorne zgrade u marginu ”, kaže arhitekt Volker Staab.

instagram story viewer