Modernistički apartman na Manhattanu Richarda Meiera preobražen je za mladu obitelj

Shelton, Mindel & Associates postiže notu čiste industrijske veličine u potkrovlju centra Manhattana

Ovaj se članak izvorno pojavio u izdanju Architectural Digest u veljači 2011. godine.

Obitelj iz San Francisca s tradicionalnom kućom iz 1920-ih u Presidio Heightsu htjela je nešto živahnije za njujorški pied-à-terre. Nešto suvremenije i boemskije; stan koji je bio otvoren, s puno stakla i pomalo nervoznim osjećajem. Kad su vidjeli prostor na čitavom katu u modernističkom tornju Richarda Meiera u Far West Villageu, obitelj - a muž i žena koji su se bavili nekretninama i filantropijom, s petero adolescentne djece - odjednom su znali da je to Bio je. Također su shvatili da će mjesto, momački podlog s podovima od zebra-drveta i istaknutim metalnim kanalima, zahtijevati cjelovitu i osjetljivu obnovu.

"Koliko god sam voljela prostor Meier, osjećala sam da je to teško za interijere, jer je bio tako jak", kaže supruga. “Bilo koji ukras izgledao bi smiješno, ali nisam želio da bude hladno i izrazito minimalan. Željeli smo da stan bude topao i elegantan, s jačinom linije i predmeta koji mogu ispuniti Meierovu snagu. " Da bi postigli tu viziju, izabrali su Shelton, Mindel & Associates.

Čim je prihvatio zadatak, arhitekt Lee F. Mindel je prepoznao da mu prvi prioritet mora biti poštivanje integriteta Meierovog staklenog zavjese. Ništa što je dodao ne smije se nasloniti na njega niti blokirati izvanredne vidike koje se otvorio. Stan se nalazi na idealnoj razini iznad rijeke Hudson - čini se da voda, drveni stubovi i tekuća vrpca autoceste dolaze točno u dnevnu sobu. "Vidite pješački, automobilski i brodski promet", kaže Mindel. "Grad i rijeka postaju animirani balet."


  • Za arhitekta stana u New Yorku Lee F. Mindel iz Sheltona Mindel izv. Prof. izabrao stolice od pletenih ležaljki i ...
  • Pogled na park Hudson River i New Jersey izvan kuhinjskog šanka opremljen je stolicama Cubo tvrtke Lapalma iz ...
  • Bakropisi Helen Frankenthaler i Roberta Mangolda u TV sobi gdje je presvučena Atollo sofa od Paole Lenti ...
1 / 6

Za stan u New Yorku, arhitekt Lee F. Mindel iz Sheltona, Mindel i izv. Prof. izabrao je tabure, pletene ležaljke i stolove za koktele Poul Kjœrholma, sve postavljene na V'Soske tepih po mjeri. Četvrtaste otomane, prekrivene platnom Loro Piana, Jonas je izradio po mjeri.


Zadržavajući sirovost velikih betonskih stupova u stanu, Mindel je ublažio njegov industrijski ton dodavanjem gipsanog stropa da je perforirao trakama ugradne rasvjete, nadahnut kariranim prugama prometno-vrtoglave slike Pieta Mondriana Broadway Boogie Woogie. (Za zabave se LED rasvjeta može programirati da pulsira u različitim bojama.) Da biste definirali dnevnu sobu, arhitekt je dizajnirao sivi tepih s tihim uzorkom s nevidljivim šavovima da okruži cilindrični stupaca. "Izgleda da stupovi sjede na tepihu, pa bismo dnevni boravak mogli pomaknuti unatrag, jer stupovi nisu na putu", kaže.

Mekana paleta sive boje sobe prikloniće se sveprisutnoj rijeci, kao i niski namještaj, kao što je kauč Atollo bez ruku od Paole Lenti. "Gotovo se osjećate kao da to nije namještaj, već grmlje", šali se Mindel. Suptilnije, arhitektonski dizajn interijera zavarava oko misleći kako je trapezoidni prostor zapravo pravokutni laganim pomicanjem središnjih linija prostora za sjedenje u dnevnoj sobi. (Nepravilan oblik zgrade rezultat je presijecanja rijeke koja je dijagonalno s urbanom mrežom.) U najnezgodnijoj kutu, gdje se mala terasa usječe u pod, stvorio je kružni tepih koji se čini da prekriva glavni tepih i bio je ušiven na svoje mjesto na stranici. "Krug je način rješavanja vrlo neobičnih odnosa", kaže Mindel. "To je trik koji su često koristili u baroku."

Obitelj ostaje u stanu tijekom kratkih putovanja od dva do tri dana; par nazoči poslovnim sastancima i sastancima upravnih odbora, a zatim se pridruži djeci radi navala za kupovinu i kazališnih izleta. "Jedne prve noći kad smo bili ovdje, svi smo s nogometnom loptom izašli na zeleni travnjak u parku rijeke Hudson", kaže supruga. “Možemo se zabavljati i možemo svoju djecu raditi domaće zadatke za kuhinjskim šankom. Tako je fleksibilan. " Na otvorenom blagovaonici može biti stol od laminiranog oraha Martina Szekelyja u kombinaciji s dva manja kolega da bi postigla proporcije banketa - kao što je to bilo nedavno Večera za Dan zahvalnosti. U intimnijim prigodama mali stol Ettore Sottsass u dnevnoj sobi ima četvoricu.

S ulaznim foajeom, dugačkom, dobro osvijetljenom galerijom idealnom za vješanje umjetnina iz zbirke para, knjižnicom koja također funkcionira kao televizijska soba i dvije manje spavaće sobe ušuškane od gospodara, rezidencija dočarava mnoge značajke klasične Park avenije apartman. "Aludira na formalni način života na potpuno neformalan način", kaže Mindel. Iznenađujuće, svojim vlasnicima pruža još intimniju svijest o prirodi nego što uživaju u Kaliforniji. "Imate stvarni osjećaj da ste na otoku", kaže supruga. „Svake sezone postoji drugačija paleta. Zimi ponekad rijekom plutaju komadi leda. Vrlo je spokojno, a opet je vrlo moćna interakcija s prirodom. "

instagram story viewer