DSpace s poštovanjem obnavlja etažirani SOM dizajnirani dom u Chicagu

Dvokatna rezidencija u Starom gradu, izvorno projektirana 1972. godine, dobila je moderan lifting lica koji poštuje svoje korijene

Chicago je pun nevjerojatne arhitekture, od visokih nebodera do modernih gradskih kuća. Napokon postoji cijela škola arhitekture koja je nazvana po gradu. Svakako je jedna od najvažnijih tvrtki na gradskoj arhitektonskoj sceni Skidmore, Owings i Merrill. Uz zgrade poput kule Willis, tvrtka je 1972. godine dizajnirala i ovaj prekrasan dvoetažni dom u Starom gradu. Desetljećima nakon što je dovršen, trenutni vlasnik kuće, Tom Kehoe, uređuje interijere od strane dizajnerske tvrtke dSpace. AD PRO razgovarao je s Kevinom Toukoumidisom, direktorom dSpacea, kako bi saznao više o projektu.

Pogled na atrij.

Foto: Tony Soluri Photography

Kako je bilo dizajnirati interijere za dom s toliko povijesti?

Bilo je puno pogleda na ovaj projekt, pa je bilo važno biti pažljiv u pogledu obnove. Iako nije potrebno, angažirali smo odjel za orijentacije radi njegove stručnosti.

Održavali ste mnoge izvorne elemente, ponajprije dvokatnicu atrija i čelično stubište, nadahnute dizajnom Miesa van der Rohea iz 1951. za Umjetnički klub

Chicago.

Cijela je kuća usredotočena oko ovog atrija, pa smo željeli sačuvati izvornu namjeru Brucea Grahama. Napravili smo neke manje promjene. Na drugom smo katu zamijenili suhozidnu ogradu staklom, otvorivši poglede i unoseći svjetlost.

Napravili ste relativno malo tlocrta, ali premjestili ste kamin u dnevnoj sobi. Zašto?

Premjestili smo kamin kako bi se otvorio pogled na dvorište. Kada živite u Chicagu i imate sreću što imate vanjski prostor, važno je maksimizirati vezu između interijera i eksterijera. Kamin se sada nalazi između dva prozora, a mi smo proširili dimnjak do 18 stopa visokog stropa i obložili ga kenijskim crnim mramorom, što ga čini snažnom žarišnom točkom.

Mramor je istaknut u unutrašnjosti, pokrivajući zidove u atriju, kuhinji i blagovaonicama.

Inspiriran je Barceloninim paviljonom Miesa van der Rohea, a mi smo smatrali da odgovara zbog stubišta Mies. Tamnocrni mramor definira volumen i lako je očima u tako svijetlom prostoru.

Kako biste saželi ovo iskustvo?

Bio je to nagrađujući projekt i osjećamo se sretno što smo bili dio njega. Naš je klijent toliko cijenio posao da je inzistirao da naša tvrtka priredi zabavu u kući. Prisustvovalo je više od 100 ljudi, a djelovalo je spektakularno. Cijeli projekt bio je uistinu nevjerojatno iskustvo.

Više od AD PRO:Je li dizajn napravljen Instagramom bolji?

Prijavite se na bilten AD PRO za sve novosti o dizajnu koje trebate znati

instagram story viewer