Ovaj pariški stan tvrtke Mustache Design nekada je bio mehaničarska garaža

Najviše otvoreni tlocrt domovi ne izgledaju poput domova Stéphanea Arriubergéa i Massimiliana Iorija, i tako im je draže. Dvije godine par je uzalud tražio savršeni pariški stan, sve dok im prijateljica, dizajnerica Matali Crasset, nije rekla za prostor koji se na prodaju prodaje u njezinoj ulici. Smješteno je u prizemlju zgrade 20. stoljeća u stražnjem dijelu dvorišta izvorno automehaničarska radionica i turska kupelj - i u "vrlo kaotičnom" stanju kad su išli to vidjeti. No Stéphanea i Massimiliana zanimali su potencijal i mogućnosti, a ne spremni za povratak kući. Kao osnivači francuske tvrtke za namještaj Brkovi, stvorili su ime za sebe oživljavajući neskriveno moderno uređen namještaj i naglaske. Nije trebalo dugo da padnu pod čaroliju mehaničarske radionice. "Tu smo odmah vidjeli mogućnost organiziranja svih funkcija u našoj idealnoj kući u jednom području, potpuno otvoren, u kojem se sve funkcije preklapaju, sva područja međusobno razgovaraju, gledaju se ", Stéphane kaže. Morali bi dodati vrt, jer ga nije imao.

Potom je Matali dovedena da pomogne u izlaganju vizije Stéphanea i Massimiliana, a nakon rušenja svih unutarnjih zidova dali su joj jasne upute kako dalje: "Ne gradite nijedan zid, organizirajte ovaj veliki prostor zamišljajući svjetlosna rješenja, [i birajte] namještaj prema mjerilu arhitekture, a ne zidovima." Pošla je po to. Prozirna, višerazinska "kuća u kući" izgrađena je ispod stropova od 20 metara kako bi sadržavala privatnije funkcije doma - spavaću sobu, ured i kupaonicu - ali ih nije u potpunosti sakrila. Kroz kupaonicu se jasno vidi kad stojite u dnevnom dijelu. Postoji nekoliko katova, ali više su poput aviona koji lete u otvoreni prostor i izvan njega. Uz jedan set stepenica stići ćete u kuhinju i blagovaonicu, a uz drugi - koji se uvijek krišom vijuga iza prostranu instalaciju "Cloud" braće Bouroullec za Kvadrat - proći ćete pored knjižnice i doći do usnulih gluho.

Smješten u pariškoj četvrti Goncourt, dom je u blizini kanala Saint Martin i domova drugih suvremeni kreativci poput Inge Sempé, čija su djela Stéphane i Massimiliano izložena u apartman. "Prikupljamo predmete nešto više od 20 godina", kaže Stéphane, iako nikada ne kupuju starine. "Volimo predmete koji kao da nam govore nešto o njihovoj eri, onu u kojoj smo ukorijenjeni, predmete za koje osjećamo da jesu "važno" ako su povezani s novijom poviješću proizvedenih ili dizajniranih predmeta. "Geometrijski oblici i ispiranja u boji čine kakofonija vizualnih užitaka: pod od ružičaste smole, nekoliko tirkiznih zidova i kuhinjske police koje svijetle u raznim nijansama fuksije iznutra. Ali cjelokupni osjećaj doma je svijetao i lagan, utočište u gradu. Stéphane kaže: "To je svojevrsno sklonište u koje se dobro povući, u koje se može napuniti baterije, odsjeći se od vanjskog svijeta."

"Da biste se premjestili s jednog područja na drugo, treba se samo popeti ili spustiti nekoliko stepenica, a ne otvarati ili zatvarati vrata", objašnjava Stéphane. Sjajni ružičasti pod ustupa mjesto betonskim stepenicama i prskanju pločica na putu do kuhinje. "Ovo planiranje u razinama omogućuje dva stajališta prema stanu: Gdje god se nalazili u stanu, ukupni volumen pokazuje se drugačije."

Foto: Gianni Basso

Prvotno nije bilo vrta - pa su izgradili vrt koji se može vidjeti s gotovo svih vidikovca u domu. "Stan okružuje mali vrt i u potpunosti je orijentiran prema njemu", kaže Stéphane. "Tamo raste drvo banane, kao i japanski javor, kalifornijska lila i španjolski grah, bez ikakvih ograničenja i sasvim slobodno."

Foto: Gianni Basso

Bouroullecova particija u oblaku, istodobno meka i geometrijska, dovedena je kao kontra "impozantnom prisutnost "unutarnje kabine koju je Matali dizajnirao - i također, prikladno, da sakrije glavni dio kuće stubište. "Kao da se dižu u svemiru, oblaci stvaraju svojevrsno otvoreno i vrlo ugodno utočište", kaže Stéphane. "Ovo je alat za nježnu konstrukciju i omotač sličan lijepom pokrivaču."

Foto: Gianni Basso

Spavaća soba, smještena na drugom katu kabine, osvijetljena je dnevnom svjetlošću kroz prozirne zidove. Zelena zavjesa je tu da blokira svjetlost kad spavaju. Izvan vrata na stolu svijetli lampica Inga Sempé.

Foto: Gianni Basso

Boja, kaže Stéphane, nikada nije bila promišljena, već zapravo jedno od prvih razmatranja. "Također se volimo igrati simbolikom boja i pokušavati se osloboditi od nje", kaže Stéphane. "Ružičasta boja koju smo koristili za pod u našem projektu oslobođena je uobičajenih ženskih i dječjih konotacija i simbola. Njegova upotreba za pod i povezanost s iskrenijim bojama čine ga gotovo apstraktnim. "

Foto: Gianni Basso

Kupatilo u prizemlju sadrži otvorenije zidove i najuočljivija boja u stanu: super zasićeni teal counter.

Foto: Gianni Basso

"Očito smo se okružili predmetima koje proizvodimo s brkovima", kaže Stéphane. Donose prototipove za ispitivanje i pročišćavanje prije početka proizvodnje. "Život s tim predmetima omogućuje nam usavršavanje znanja o njima, prosudbu njihovog načina na koji nam pomažu u svakodnevnom životu."

Foto: Gianni Basso

Relativno rezervna kuhinja s Corian radnim stolovima i otokom Douglasove jele stapa se gotovo u drugi plan živahni kolektivni prostori, dokaz da kuhinja i njoj svojstvena funkcionalnost ne moraju uvijek biti središnja točka a Dom.

Foto: Gianni Basso

Blagovaonica i vrt iznad nje nalaze se na katu od razine tla, sa staklenim vratima koja mu daju vanjski i unutarnji osjećaj - čak i kad nisu širom otvorena, kao što je to obično ljeti.

instagram story viewer