Jill Dienst's Scandinavisch geïnspireerde huis in New York City

De verleidelijke duplex van architect John Pawson in Manhattan voor antiekhandelaar Jill Dienst gaat helemaal over de poëzie van zon en schaduw

Ergens in Manhattan, op steenworp afstand van de Hudson River, is er een van Britse architect John Pawson's meest intieme werken. Het is een gezinswoning, doordrenkt met zijn kenmerkende vocabulaire van veranderend licht en prachtige proporties, een extatische taal die alledaagse afleidingen mijdt. Er zijn geen plinten; er zijn geen kroonlijsten. De met troffel beklede muren van gips zijn zo zacht als suède, en de ruwe houten vloeren zo duidelijk als die in een boerderij. Het effect is spaarzaam, zelfs monastiek - noem het niet minimalistisch.

"Ik vind het helemaal niet minimalistisch", zegt Pawson op een toon die suggereert dat het woord uitgehongerd en gemeen is. In plaats daarvan is puurheid het doel van de architect, of het nu gaat om het ontwerpen van een keramisch vat (een kom voor 1882 Ltd.), het renoveren van een kloostercomplex (het Tsjechische Republic's Abbey of Our Lady of Nový Dvur), of plant een ander Edition-hotel voor Ian Schrager en Marriott (de locatie in West Hollywood wordt geopend in 2018). In het interieur van Pawson voor het nieuwe pand van het Design Museum in Londen is zonlicht evenzeer een materiaal als terrazzo, marmer en sparren.

Diezelfde alchemie wordt elke dag waargenomen in die duplex aan de Hudson, waar Jill Dienst, eigenaar van het Scandinavische antiekmekka Dienst + Dotter Antikviteter, en haar man, Dan, adviseur en investeerder in lifestyle-merken, wonen samen met Emma, ​​hun tienerdochter en drie honden, Country, Magic en Pistol. De eerste grote Amerikaanse commissie van Pawson - de Calvin Klein-winkel in Madison Avenue, voltooid in 1995 - veranderde het paar hoofden, de geblancheerde esthetiek weerspiegelt op modernistische wijze de schoon geschrobde Scandinavische stijl die Jill altijd had bewonderd. Het duurde niet lang voordat zij en haar man de meest fervente fans van de architect werden en uiteindelijk gepassioneerde medewerkers.


  • Afbeelding kan Meubilair Stoel Kamer Woonkamer Binnen Tafel Menselijk Persoon Koffietafel Tapijt en interieurontwerp bevatten
  • Afbeelding kan woondecoratie meubels dier vogel hout en vloeren bevatten
  • Deze afbeelding bevat mogelijk Meubels Vloeren Houten vloer Binnenhuisarchitectuur Binnenshuis Wonen Bouwtafel en kamer
1 / 16

Jill Dienst onderzoekt de moderne en antieke Scandinavische meubels van het kantoor.


"We ontwerpen plaatsen rond de manier waarop mensen willen wonen", zegt Pawson over zijn bedrijf, "en het leuke was dat Jill het appartement altijd met mooie dingen zou bevolken." Dat strekt zich uit naar de kleine wasruimte met stenen vloer ("Het lijkt een beetje op een schilderij van Vermeer", merkt Pawson op), gecentreerd op een Zweedse tafel uit circa 1750, het object waarvan Jill zegt dat het het geheel heeft beïnvloed huis. Ze werkte ooit voor decorateur Jacques Grange en antiquair Hervé Aaron en heeft een arendsoog voor expressieve details. Het enige hout dat te zien is, is de douglasspar, "die al eeuwen in Scandinavische landhuizen wordt gebruikt en zachter aanvoelt dan dichter hout zoals eiken", legt Jill uit. "Geen enkele andere soort zou zin ​​hebben gehad om ons doel te bereiken." Wat onzichtbaar blijft, is net zo foutloos. "Die kleine ruimte achter de onthullingen van de zwevende muren is perfect afgewerkt," vervolgt ze lachend terwijl ze een bezoeker aanspoort om te hurken en in de kleinste leegtes te turen. "Meestal niet, maar het zou me gek hebben gemaakt als dat niet zo was."

Het hoogtepunt van vijf jaar plannen, bouwen en verfijnen, begon de duplex als ruwe ruimte, een volkomen schone lei. Wat Pawson intrigeerde aan de opdracht, was het roze-gouden westerse licht dat schitterde op de Hudson River en de mogelijkheid om, gezien de structuur, kamers met dubbele hoogte op te roepen. De grootste ruimte van het hoofdniveau is dus een multifunctionele ruimte die zich over de volledige lengte van het appartement uitstrekt. Aan de westkant is een zitkamer van één hoogte met een lange, lage open haard. Dead center is een verzamelgebied dat oploopt tot 18 voet. Het oostelijke uiteinde van de ruimtelijke opeenvolging is een eetruimte, ook enkele hoogte en waar de verre muur is opgedoken met Douglas-sparrenplanken. Enorme ramen, gehuld door filmachtige witte gordijnen, kijken uit op het zuiden, terwijl de zonsondergang op cocktailuurtjes door een enkel ongekleed raam stroomt dat als een middeleeuws juweel is geplaatst in een diep gebogen onthulling.

Schrijf u nu in voor het volledige verhaal en ontvang direct de digitale editie.

instagram story viewer