100 n.Chr.: Alexander Gorlin

Bekijk slideshow

Mijn mailbox is altijd vol ', zegt Alexander Gorlin. 'De postbode denkt dat het de officiële brievenbus is.' Wat is de oorzaak van deze verwarring? De architect woont in een appartement dat hij voor zichzelf heeft ontworpen in een door hem ontworpen gebouw dat ook zijn naam draagt: The Gorlin, een van de drie appartementstorens die oprijzen uit de blokken met herenhuizen in Aqua, de chique ontwikkeling van Miami Beach in Craig Robins (zien Architecturale samenvatting, November 2001). 'Hoe is het om een ​​gebouw te ontwerpen en er een appartement in te hebben en je naam erop te hebben?' vraagt ​​de architect schertsend met zijn typisch onstuitbare energie. 'Het is net een hattrick.'

De Gorlin stelde de ontwerper verschillende uitdagingen voor, die hij oploste - zowel in het gebouw als in zijn appartement - met een slimme mix van ouderwets modernistisch denken, getint door het surrealistische.

De enorme zwaai van het uitzicht vormde uitdagingen voor het interieurontwerp, ontdekte de architect.

Aqua beslaat het zuidelijkste puntje van Allison Island, dat Indian Creek splitst net achter het smalle, noordelijke deel van Miami Beach. De herenhuizen zijn ontworpen door een aantal gewilde architecten volgens een plan ontwikkeld door Duany Plater-Zyberk Company, de toonaangevende theoretici en beoefenaars van de nieuwe stedenbouw. De drie torens (elk met de naam van de ontwerper) staan ​​langs de oostelijke rand van het eiland, direct aan het water, maar The Gorlin ligt in de favoriete positie: aan de boeg van het eiland, uitkijkend over Indian Creek naar ononderbroken uitzicht op South Beach, Biscayne Bay en de stad Miami verder.

Klinkt goed op papier, maar bij het ontwerpen van het gebouw werd Gorlin meteen geconfronteerd met een groot probleem. "Hoe heb je het uitzicht als je de zon recht in je gezicht hebt?" Gorlin realiseerde zich dat ramen in lijn met de façade gewoon portalen voor verblinding zouden worden, en stelde de volledige zuidelijke blootstelling van The Gorlin achter diepe balkons omzoomd met een extra band van louvre metalen brise-soleils - het geheel strekt zich uit over ongeveer 3 meter van de facade. Deze allesoverheersende functionele imperatief werd vervolgens gemengd in de formele uitdrukking van het gebouw; De architect schuwde een Art Déco-referentie en koos voor wat hij noemt "een rigoureus modern gebouw met een gelaagdheid van vlakken om een ​​contrast van schaduw en licht te creëren."

Met de getemde zon vormde het enorme uitzicht van het uitzicht nog steeds een aantal uitdagingen voor het interieurontwerp, zoals de architect ontdekte toen hij zijn eigen appartement op een hoge verdieping begon in te richten. Als je naar buiten kijkt, scheiden de balkons en brise-soleils die het licht zo goed afsnijden ook de ruimtes de voorgrond, waardoor men de indruk wekt boven Indian Creek tussen de witte Miami-wolken te zweven. "Het uitzicht is zo overweldigend dat ik voelde dat er enige behoefte was om de ruimte te verankeren met kleur en textuur."

Gorlin koos voor een uitgesproken speels en surrealistisch palet om die doelen te bereiken. Het thema komt direct tot uiting in de inkomhal, waar bezoekers worden opgewacht door lichtblauwe muren (de lucht), grijze kalksteen vloerbedekking (de aarde) en - tussen de twee - onbezonnen schilderijen en een lang, vreemd, golvend glasvezelstuk van Judith Niedermaier. Als je naar rechts draait, getekend door het gewijzigde uitzicht, leiden een paar stappen je weg van de master suite en de gast kamer en in het hart van het appartement - 'een echte zolderruimte', zegt Gorlin, met woonkamer, eetkamer en keuken erin een.

Gorlin koos voor "een rigoureus modern gebouw met een gelaagdheid van vlakken die een contrast van schaduw en licht geven".

Hier krijgen Gorlins surrealistische neigingen de volle gang; de ruimte is 'verankerd', maar op een zeer perverse manier. Een 3 meter lange bank staat langs een muur, onder een openlijk surrealistisch schilderij, dat van Sean Mellyn Een meisje genaamd Brancusi. Daar tegenover staat een bijzonder grillige Marc Newson-stoel gecombineerd met een felgele bijzettafel van Konstantin Grcic. Deze stukken lijken de desoriënterende mogelijkheden van het uitzicht te overdrijven door een opzettelijke verwarring van schalen te introduceren. Het valt dus op de lage tafel in het midden van de leefruimte om als het eigenlijke anker te fungeren. Van ver ziet het er precies zo uit: een zwaar blok, samengesteld uit rivierstenen in beton. Maar wacht - als je het nadert en aanraakt, geeft het. Het stuk, ontworpen door Andrea Salvetti, is gemaakt van schuim. "Wat zwaar is, is echt zacht; wat getextureerd is, is echt licht ”, zegt Gorlin. "De visuele sensaties zijn gemengd."

Zoals elke architect die voor zichzelf ontwerpt, maakte Gorlin ook van de gelegenheid gebruik om enkele favoriete stukken te gebruiken waar hij al jaren naar op zoek was. De eettafel, aan de ene kant van de woonkamer, is een compositie van glas en staal van Carlo Scarpa die Gorlin bewondert vanwege de details. "Het is zo ingewikkeld in elkaar gezet", zegt hij. 'Ik heb dingen uitgekozen waarvan ik altijd heb gehouden.' Maar macht en surrealisme en opvattingen en felle zon terzijde, er blijft er één vraag aan de architect die voor zichzelf een appartement ontwierp in een door hem ontworpen gebouw dat ook zijn naam draagt: Was het is hard? 'Nee,' antwoordt Gorlin, nog steeds geamuseerd door zijn gelukkige situatie. "Niet als je het met een gevoel van plezier benadert."

instagram story viewer