De renovatie van de Seattle Space Needle door Olson Kundig wordt onthuld

Directeur Alan Maskin sprak met ADVERTENTIE over het vernieuwen van het beroemdste monument van de stad, 150 meter in de lucht

Tijdens het proces om opnieuw te ontwerpen De Space Needle van Seattlevoerde het team een ​​waarnemingsonderzoek uit. Bij het bekijken van een foto van de skyline van Seattle kon 87 procent van de mensen de stad identificeren, herinnert Alan Maskin, directeur bij AD100 architectenbureau zich. Olson Kundig. Toen de 605 voet hoge (van basis tot spits) Space Needle uit de afbeelding werd verwijderd, kon slechts ongeveer 7 procent dat. "De culturele identiteit is echt intrinsiek met elkaar verbonden", stelt hij. Dus toen zijn bedrijf uiteindelijk werd ingehuurd om het verouderde observatiedek van de monumentale toren te renoveren, werd onlangs een project van $ 100 miljoen onthuld aan het publiek, handhaving van de ontwerpintentie - en het overweldigende uitzicht - was de sleutel: "De waarheid is dat iedereen hier [in Seattle] denkt dat de Space Needle is van hen, en daarom is er een verantwoordelijkheid tegenover de mensen die hier wonen om goed voor het icoon van de stad te zorgen, ”zegt Maskin. De resultaten? De eerste roterende glazen vloer ter wereld, een bezoekerservaring op meerdere niveaus en meer uitzicht op de toren (en vanaf de toren) dan ooit tevoren.

Olson Kundig verscheurde de vloer van het observatiedek en verving deze door glas om de structuur eronder te onthullen door 's werelds eerste roterende glazen vloer.

Architecturale samenvatting: Hoe heb je de renovatie van deze iconische ruimte aangepakt?

Alan Maskin: Er waren drie grote uitdagingen. Een daarvan was dat we de bezoekerservaring aanzienlijk moesten doen herleven. We moesten het veranderen. We moesten uitbreiden wat het mogelijk zou kunnen zijn. Een gerelateerde uitdaging is dat het een monumentaal gebouw is en een heel specifieke benaming heeft. Het is een Seattle-monument en de aanduiding zegt in feite dat je de contouren van het gebouw ten opzichte van de lucht niet kunt veranderen. We moesten die twee dingen in evenwicht brengen: hoe verander je het exponentieel vanuit een ervaringsniveau, maar hoe behoud je het in termen van de uiterlijke vorm van het gebouw? En bovendien is het een bouwproject dat 150 voet in de lucht zou zijn. We hebben hier veel over gepraat. Het is bijna alsof je in de ruimte bouwt.

ADVERTENTIE: Welke stukken van de oorspronkelijke ruimte wist je dat je wilde veranderen en wat wilde je behouden?

AM: Meer dan wat dan ook, meer dan een bepaald stuk architectuur, wilden we de ervaring veranderen. We hebben een 3D-model gebouwd van de bestaande omstandigheden en omdat het op de computer staat, kun je op de delete-knop drukken. Dus op basis van ons onderzoek naar wat de oorspronkelijke architecten wilden doen, wilden ze deze pure, onvervalste, uitgestrekte uitzichten op de stad bieden. En dat was in onze gedachten nog steeds het primaire doel. Wat er de afgelopen 60 jaar is gebeurd, is dat er veel dingen zijn toegevoegd: muren, strokenramen, veiligheidskooien. Dus we begonnen op de verwijderknop te drukken en we haalden de veiligheidskooien, ponymuren, echte muren eraf. We namen stripramen en maakten ze van vloer tot plafond. We hebben zelfs de vloer gepeld en gekeken hoe het was als die ook werd weggehaald. En bij elke verwijdering hebben we glas toegevoegd. Het werd het belangrijkste materiaal dat we voor het project hebben gebruikt. Omdat we het in modelvorm konden bestuderen, realiseerden we ons dat we de lens in de pupil van het oog van de bezoeker breder maakten. Ze konden zelfs veel meer zien dan ooit tevoren. Ze konden 360 graden uitzicht zien, kamerhoge glas, glazen barrières aan de buitenkant. Het enige tussen hen en het uitzicht was glas, en dan is er 's werelds eerste roterende glas vloer, waardoor je 150 meter onder je kunt kijken en delen van de ruimtenaald kunt zien die je nog nooit hebt gezien voordat.

Beveiligingskooien (een latere toevoeging) werden vervangen door glazen panelen.

ADVERTENTIE: Waarom besloot je dat je de vloer wilde verscheuren en dat uitzicht hieronder wilde geven?

AM: We wilden onderstrepen dat het allemaal om het uitzicht ging en dat dat alles was. Vroeger kwam je met een lift en de deur ging open en je zag een muur die toeristen op een rij zou zetten zodat ze naar beneden konden komen en dan zou je deze strookramen zien. Nogmaals, er waren gewoon zoveel obstakels voor de belangrijkste reden dat het gebouw in de eerste plaats was gemaakt. We hebben verschillende jaren besteed aan het ontwikkelen van deze ideeën, en uiteindelijk hadden we bijna 200 procent meer glas. Elke keer dat we iets meenamen, werd het uitzicht over Seattle mooier en toegankelijker dan ooit tevoren.

ADVERTENTIE: Hoe is het gebouw te zien door de glazen vloer?

AM: We voelden dat de Space Needle een zeer bescheiden kijk op zichzelf had toen hij oorspronkelijk werd ontworpen, maar 54 jaar later; we kunnen zeggen dat dit echt innovatieve architectuur was en we kunnen het ook echt onthullen. Door de glazen vloer zie je de buitenliften met glazen ramen die omhoog en omlaag het gebouw uitkomen. Er is een soort choreografie op het ritme van hoe mensen komen en gaan. De vrijdragende balken waar je letterlijk op loopt gaan door deze glazen vloeren. Er is een enorme compressiering, een stalen structurele ring en veel structurele balken. En ze zijn altijd bedekt geweest. Nu is de staalconstructie eigenlijk een van de belangrijkste materiaalstukken in het palet geworden, bijna als artefact.

Het zandloperprofiel van de toren, ontworpen door Edward E. Carlson, John Graham Jr. en Victor Steinbrueck zijn voor het eerst zichtbaar door de glazen vloer van het observatiedek.

ADVERTENTIE: Heeft u het profiel van de structuur veranderd?

AM: In de jaren zestig had het oorspronkelijke observatiedek buiten een lage muur en konden mensen erover kijken en de uitzichten waren vrij buitengewoon, maar in de loop der jaren werd er een onooglijke veiligheidskooi toegevoegd die omsingelde het. We hebben het verwijderd en deze zeer grote glaspanelen van 11 voet hoog toegevoegd - elk weegt meer dan een ton. Dus tussen deze en de vloer kun je naar de stad leunen en er is architectonisch niets dat jou en het uitzicht in de weg staat. Een van de redenen waarom we daarvoor goedkeuring konden krijgen, is dat we de oorspronkelijke architecten vonden toen we onze vergaderingen met de Oriëntatiecommissie in Seattle aan het voorbereiden waren. Toen we de originele foto's van het architectonische model en de renderings bestudeerden, ontdekten we dat ze in feite kamerhoge glas wilden aanbrengen op van binnen, maar tijdens het bouwproces in de vroege jaren 60 was er een glastekort in Seattle, dus het was waarschijnlijk erg moeilijk om het type te krijgen dat ze gezocht. Ironisch genoeg waren we in staat om enkele van de ideeën vast te leggen die ze wilden doen, maar niet konden.

Twee halvemaanvormige trappen van glas, staal en hout verbinden het observatiedek met het Atmos "bovenste huisniveau" erboven.

ADVERTENTIE: Had u het idee om de veiligheidskooi te vervangen door glas voordat u die afbeelding van het model zag?

AM: We deden het, bijna twee jaar eerder, dus het was bijna alsof er een onderliggende logica was. Het bevestigde ons dat het de goede richting was, maar ik denk dat het het ook bevestigde voor historici in de stad en voor het Monumentenbord. Wat interessant is, en de reden dat het een uitdaging was voor Oriëntatiepunten, is dat wanneer van een gebouw een herkenningspunt wordt gemaakt, alles wat wordt aangeduid, vastloopt op het moment dat het tot herkenningspunt wordt gemaakt. Het bewaarde dus niet het gebouw uit 1962, maar hoe het gebouw er in 1998 uitzag. En die veiligheidskooien en andere dingen die geen deel uitmaakten van het oorspronkelijke idee, werden beschermd. We moesten ze helpen begrijpen dat ze konden vrijlaten.

Terugkomend op je allereerste vraag, je vraagt ​​je altijd af hoe een project zal worden ontvangen, vooral een dat mensen houden echt in hun hart als het symbool van de plaats waar ze vandaan komen of de plaats waar ze zijn bezoeken. De receptie was echt buitengewoon positief. Er lijkt een universeel gevoel te bestaan ​​dat de geest van de plek is behouden, maar in feite is het verbeterd.

VERWANT:De iconische Space Needle van Seattle bereidt zich voor op een renovatie van $ 100 miljoen

instagram story viewer