Een appartement in Manhattan met een prachtig uitzicht

Geïnspireerd door de gestroomlijnde chic van de oceaanstomers uit de jaren 30, maken architect Peter Pennoyer en ontwerper Victoria Hagan een woning in Manhattan opnieuw met een prachtig uitzicht op de rivier

Bekijk slideshow

Decorateur Victoria Hagan en architect Peter Pennoyer zijn beiden gewend om op grote schaal te werken. Toch waren de twee smaakmakende talenten - leiders van hun eigen gelijknamige bedrijven in Manhattan - onder de indruk van de woonkamer van een vooroorlogs appartement in New York aan de East River dat klanten hadden onlangs gekocht: Met een lengte van 38 voet, met grote ramen op het noorden, oosten en zuiden, biedt de ruimte uitzicht op Manhattan, Brooklyn, Queens en de waterweg die net stroomt hieronder. De indruk van de baars op de 11e verdieping 'is alsof je op het dek van een grote oceaanstomer van Cunard zit', zegt de man, die samen met zijn vrouw met Hagan had samengewerkt in verschillende eerdere residenties. De ontwerper deelt zijn enthousiasme voor de kamer en merkt op: "Het licht is ongelooflijk."

De kern van de 3.500 vierkante meter grote luchtruimte was echter donker en eigenaardig. Vanaf de overloop met een privélift kwam de voordeur uit op een minuscule foyer die uitkeek op de hoofdslaapkamer. Een paar stappen verder was de galerij, een saaie doos van 29 bij 14 voet met een enkel raam dat onhandig in een hoek was geplaatst. Ook de sfeer in het huis was nijpend - de vrouw beschrijft de toestand in die tijd als 'verdrietig, levenloos en grijs' - en de klanten waren verheugd over de beoordeling van Pennoyer en Hagan dat er een darmrenovatie nodig was om de stroom van de lay-out te verbeteren, systemen en baden te updaten en de broodnodige opslag toe te voegen. Gezien het uitzicht op het water in de woonkamer, was iedereen aan boord toen Pennoyer voorstelde dat de make-over zou moeten streven naar "a lichtzinnig art-decoclassicisme geïnspireerd op de luxe schepen van de jaren dertig, 'hoewel Hagan erop stond dat het decor een eigentijdse houding. "We werden beïnvloed door de periode, maar we hebben het niet letterlijk gereproduceerd", zegt ze.

Om te beginnen verkleinde Pennoyer de galerij met bijna de helft om een ​​achthoekige inkomhal te creëren, geflankeerd door symmetrisch gangen, een die rechtstreeks naar de woonkamer leidt, de andere naar de eetkamer en keuken via een brede raamloze achterkant hal. In de hoekige hoeken van de achthoek bevinden zich vier spiegeldeuren met gestileerde stalen roosters - een is de voordeur, terwijl de andere kasten verbergen - die een oogverblindende dimensie toevoegen. Boven het hoofd is een nieuw koofplafond, en onder de voeten is een gestencilde vloer die "de scherpe geometrie van Art Deco viert", zegt Pennoyer. Hagan omhulde de muren met albast faux shagreen omzoomd met zwarte lak en verlichtte de ruimte met vergulde Empire-schansen en een vintage Sabino-kroonluchter. "Er is een Wauw! factor zodra je het appartement binnenstapt ', zegt de echtgenoot. Wat dat lastige hoekraam betreft, het maakt nu deel uit van een kleine ruimte (door Pennoyer de inglenook genoemd) die Hagan 'heel romantisch' noemt, met een bar aan de ene muur en een banquette onder het raam om van de visie.

De woonkamer moest geschikt zijn voor zowel alledaagse ontspanning als voor groots entertainment, en de panorama's waren doorslaggevend. Een neutrale setting was de sleutel, dus Hagan begon met het bedekken van de muren met vierkanten van crèmekleurig perkament, een materiaal dat luxe fluistert. Hoewel de man toegeeft dat hij 'wat overtuigingskracht nodig had om geitenleer op de muren te hebben', leerde hij al snel inzien hoe de subtiele textuur ervan complementair is. de gepolijste palissander schoorsteen van de kamer, waarvan het getrapte silhouet doet denken aan Art Deco wolkenkrabbers en dient als een rijke achtergrond voor een Milton Avery schilderen.

Drie zitgedeeltes met op maat gemaakte stoffering en vintage meubels geven een gezellige sfeer aan de uitgestrekte kamer en bieden meerdere uitkijkpunten om de stad te observeren. 'Je hebt overal waar je zit uitzicht,' zegt de man, eraan toevoegend dat de ruimte 'een Frans deco-gevoel heeft dat anders is dan American Deco, dat jazzier is. ”Een cocktailtafel in de stijl van Émile-Jacques Ruhlmann rust tussen moderne banken voor de open haard. Aan het ene uiteinde van de kamer staan ​​vier clubstoelen voor een levendig gesprek. De ronde tafel aan de andere kant en de spiderige stoelen van Jacques Adnet in leer worden gebruikt voor kleine diners; dichtbij zijn fauteuils die ooit de Normandie.

Een van de verbouwingsuitdagingen van Pennoyer was hoe de achterste hal ("een dode ruimte", zegt hij) naast de eetkamer en de keuken zowel praktisch als mooi kon worden. De oplossing? Smal het in tot een zachte gang met aan het ene uiteinde een ingebouwde servieskast, verfraaid met vintage roosters. (Stukjes vierkante meters werden vervolgens gewonnen door de keuken en de kasten in de hoofdslaapkamer.) In de eetkamer, ondertussen bedekte Pennoyer een muur met een gespiegelde uitgestrektheid die een erker weerspiegelt met een glinsterende after-five uitzicht. Wat meer is, hij plaatste de spiegel in een midcentury-achtige rand die lijkt op de zilverkleurige lijst rond een nabijgelegen mythologisch schilderij (een werk dat de vrouw in Argentinië oppikte). De behandeling kreeg Hagans volledige goedkeuring. De ontwerper zegt - die de andere muren glanzend nachtblauw heeft gelakt - "Eetkamers zijn nachtkamers, dus ze moeten sprankelen."

Hoewel de eigenaren een kok hebben, wilden ze dat de keuken een uiterst comfortabele, leefbare ruimte zou worden. 'Het is bijna als een bibliotheek met lambrisering', zegt Hagan, verwijzend naar de kastanjebruine eikenhouten kasten in de ontbijtruimte. Zwart-witte terrazzotegel strepen over de vloer, en over het hele assortiment is een door Pennoyer ontworpen afzuigkap van glas en staal die van binnenuit oplicht alsof het een Jazz Age-toren is die de Skyline van Manhattan.

Zittend in hun woonkamer in de schemering, terwijl het uitzicht wordt getransformeerd door fonkelende stadslichten, zeggen de eigenaren dat ze zowel overdag als 's nachts in vervoering raken door de rivier. "Het is heel rustgevend, maar het leeft ook met passerende boten en de lucht is vol met vliegtuigen en helikopters", zegt de echtgenoot. "Het verveelt nooit." En nu is er geen enkele hoek van dit boeiende appartement.

Bekijk meer foto's van de uitgekiende renovatie.

instagram story viewer