Frida Escobedo's nieuwe Aesop-winkel combineert klassiek Brooklyn en Mexicaans handwerk

De winkel, gelegen in Park Slope, is een eerbetoon aan de bakstenen gebouwen in de buurt en de Mexicaanse wortels van de architect

In Frida Escobedo'S gebouwd werk, is perceptie een net zo cruciaal ingrediënt als bakstenen en mortel. Sommige van haar creaties spelen met de tijd, net als zij Serpentine paviljoen, die was uitgelijnd met de nulmeridiaan om veranderend daglicht de grenzen van de structuur te laten vervagen. Anderen buigen het bekende, zoals bij een serie van obsidiaan tequila drinkbakken die de vorm van komvormige handen oproepen. "Ik ben geïnteresseerd in perceptie", de Mexico Stad-Gebaseerd architect bevestigt, “en perceptie heeft veel te maken met ruimte en tijd. Hoe kun je zonder tijd een herinnering uitdrukken? "

Haar jarenlange samenwerking met het huidverzorgingsbedrijf Melbourne, Australië Aesop heeft een bijzonder vruchtbare voedingsbodem opgeleverd om deze ideeën te onderzoeken. Dit begon voor het eerst met een pop-upwinkel uit 2013 in de wijk Boerum Hill in Brooklyn, waarvoor Escobedo en haar team bedacht een ingenieuze 'muurschildering' van zand ingeklemd tussen spiegels, die ook dienst deed als zandloper. Drie jaar later plaatste ze in Miami ruiten van iriserend dichroïsch glas aan de achterkant van de winkel, zodat de ruimte over een dag van kleur zou veranderen van goud naar roze.

Nu is Escobedo terug in Brooklyn met een permanente nieuwe Aesop-locatie in een Park Slope-winkel, het zevende interieur van haar studio voor het merk. Net als bij haar andere projecten wordt het ontwerp ondersteund door een herinnering: de rode baksteen die al meer dan een eeuw de buurt typeert.

Vanuit een hoekingang van een statig 19e-eeuws gebouw op de kruising van Fifth Avenue en President Street, bezoekers worden begroet met een vleugje bergamot, ceder en rozemarijn, en bedienden die u wenken om producten in wit, rechtlijnig te proberen zinkt. Een ritmische stenen scheidingswand slingert langs de zuidmuur en biedt de blush-gekleurde achtergrond van de winkel en nissen voor uitstalling, verkoop en opslag.

'S Avonds zorgt het getaande interieur van de winkel voor een uitnodigende gloed.

Foto met dank aan Aesop

Deze zen-omgeving markeert een dramatische afwijking van de vroegere functie van het gebouw: een dierenkliniek die gespecialiseerd is in kattenverzorging. De diepe, lineaire ruimte was strak gesegmenteerd om dierenbehandelkamers te bieden en had ook een badkamer die onhandig in het midden van de vloer was geplaatst. Maar er was een welkome verrassing: in het modulaire plafond uit de jaren 70 van het gebouw was een origineel van gestempeld tin verborgen.

Brick was de voor de hand liggende materiaalkeuze, gezien de alomtegenwoordigheid in de groene wijk Brooklyn. Maar in plaats van te vertrouwen op lokale baksteen, koos Escobedo ervoor om te werken met abrikooskleurige Mexicaanse tegels uit Oaxaca, die vaak worden gebruikt om vloeren te bestraten. "Het heeft een heel andere textuur en toon [dan Brooklyn Brick]", legt Escobedo uit. "Het is echt speciaal."

Terug in haar kantoor in Mexico-Stad speelden Escobedo en haar medewerkers met de tegels en bedachten uiteindelijk een ritmisch modulair systeem om een ​​torquerende, Jenga-achtige muur op elkaar te stapelen. De tegels werden van Mexico naar New York verscheept en ter plaatse geassembleerd. (Alles bij elkaar waren er 18 arbeiders en 19.000 afzonderlijke stenen nodig om te bouwen.) Het voltooide scherm, met zaagtand in plan, zorgt voor zichtlijnen die over de gehele lengte van de smalle winkel lopen, waardoor licht en uitzicht tot in het verste kan komen strekt zich uit. Het fungeert ook als een handige verdeler om het lastige toilet op te bergen en om royale ruimte aan de achterkant van het huis te creëren voor werknemers. Als je er voorbij loopt, geeft het middaglicht het een moiré-effect. "Het is bijna als een wandtapijt", zegt Escobedo.

Minimale witte planken en bakstenen muren creëren een visueel contrast met de aardetinten.Foto met dank aan Aesop

Vanwege de sterke grafische identiteit van Aesop - gewaagde crème-met-zwarte verpakking - zou het product voor zichzelf kunnen spreken, volgens Escobedo, en "ons als architecten in staat stellen om heel andere dingen te doen." Rijen van amberkleurige flessen met handzeep, gezichtsolie en shampoo worden netjes tentoongesteld op gepoedercoate planken, terwijl de kenmerkende handcrème van Aesop slim in een rij kleine kaartjes past onder. Een extra visuele uitbetaling: de schaal en uniformiteit van de verpakking zorgt voor een formele dialoog met de geometrie van de stenen.

Het is een beetje een moment waarop de cirkel rond is voor Escobedo: dit is het eerste project dat haar team heeft voltooid na het creëren van het spraakmakende Serpentine Pavilion afgelopen zomer. Bovendien is de locatie van haar eerste Aesop-pop-up slechts een paar straten verderop in de straat. "Ik was toen nog heel jong", blikt ze terug. "Aesop was een van de eerste bedrijven die echt dachten dat deze samenwerking zou werken, en daar ben ik erg dankbaar voor."

Zal ze binnenkort een Aesop ontwerpen in haar geboortestad? "We hebben geen Aesopus in Mexico - we wachten erop", zegt ze lachend.

instagram story viewer