Leroy Street Studio werkt een 19e-eeuws herenhuis in Manhattan bij voor een jong gezin

De veelgeprezen architectonische studio en decorateur Christine Markatos Lowe past een gedateerde 19e-eeuwse residentie in New York City aan tot een modern familiehuis

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het decembernummer van Architectural Digest.

Modern-minded huiseigenaren worden al decennia lang geplaagd door een ontwerpprobleem: hoe kun je opknappen een oud huis voor hedendaags wonen zonder de geschiedenis uit het oog te verliezen of in gevaar te brengen karakter? Het beste antwoord is vaak het eenvoudigste: haal het eruit, werk de essentie bij en investeer in mooi meubilair en pittige kunst.

Dat was de aanpak van architectenbureau Manhattan Leroy Street Studio en binnenhuisarchitect uit Los Angeles Christine Markatos Lowe toen ze werden geselecteerd om een ​​herenhuis in Greenwich Village up-to-date te brengen. De Griekse Revival-structuur is een juweeltje, gebouwd in 1842 door de bekende bouwer Andrew Lockwood. Het perceel is genereus, enkele meters breder dan de buurtnorm, waardoor een huis met vier verdiepingen mogelijk is waarvan de bijzonder aangename proporties een zeldzaam gevoel van horizontaliteit in een verticale stad geven.

Maar weinig van de gracieuze kwaliteiten van de woning waren duidelijk toen de nieuwe eigenaren, een echtpaar met vier jonge jongens (en drie honden), het huis kochten. Een alleenstaande man woonde daar al tientallen jaren, schijnbaar meer als standaard dan met opzet. Het lijstwerk was begraven onder kastanjebruine en mosterdverf, de keuken was klein en de dakstudio op zolder was een trieste opslagplaats voor fitnessapparatuur uit de jaren 70. "Eerlijk gezegd was het moeilijk om het potentieel te zien", zegt de man. "Het was een vrijgezellenfeest."

Afkomstig van een zonnige loft in SoHo, en een beetje ongerust over verhuizing naar een meer formele omgeving, wilde het paar iets van hun levensstijl in het centrum behouden. Markatos Lowe hielp die overgang te vergemakkelijken door "wat meubels uit hun oude appartement te houden en ze in de nieuwe setting te mengen", zegt ze. Om te beginnen richtte ze de woonkamer op de salonvloer in rond een van de favoriete items van de klanten, een enorme vierkante poef van de Londense decorateur Veere Grenney. Het was een middelpunt geweest in hun voormalige huis, waar de kinderen ontdekten dat het een uitstekende trampoline was. Hier neemt de versleten geitenleren bekleding de grote ruimte onmiddellijk een geruststellende inkeping in. Geometrische zeefdrukken van David Roth vervormen de sfeer verder, terwijl ze ook fungeren als een brug tussen pezig 20e-eeuws meubilair (een ei stoel van Arne Jacobsen, fauteuils van Paul McCobb) en uitgebreide architectonische details (met name een schoorsteenmantel in Adam-stijl, gematteerd met strikken en volants).


  • Een Veere Grenney Assoc. poef van geitenleer verankert de woonkamer van een herenhuis uit 1840 in Manhattan, gerenoveerd door de ...
  • Afbeelding kan Meubels Binnenshuis Kamer Tafel Stoel Hout Eetkamer Eettafel Woonkamer en interieurontwerp bevatten
  • De keuken is voorzien van Niche Moderne hanglampen boven het eiland en een backsplash van metalmozaïektegel van Nemo Tile
1 / 8

Een Veere Grenney Assoc. poef van geitenleer verankert de woonkamer van een herenhuis in Manhattan uit 1840, gerenoveerd door het architectenbureau Leroy Street Studio en ingericht door Christine Markatos Design. Achter de bank, die bekleed is met Donghia-stof, hangt een abstract landschap van Jesse Pasca; een R&Y Augousti-kruk wordt geflankeerd door Paul McCobb-fauteuils van C.J. Peters, bekleed met een Claremont-stof.


Vooral loftachtig is de slim gerenoveerde Engelse kelder, ooit een wirwar van kamers die als een apart appartement werden verhuurd. Nadat Leroy Street Studio enkele ondersteunende stalen balken in het plafond had gestopt, werd het niveau gestript. Tegenwoordig is het een doorlopende familie-enclave die toegang geeft tot een groene tuin. Net binnen de tuiningang van de vrije ruimte is een zithoek met leeshoekje, voorheen een open haard, terwijl de straatkant een informele eethoek heeft met een teakhouten tafel geflankeerd door een met leer beklede bank en een gestreepte bank. Tussen de twee secties bevindt zich een open keuken, gecentreerd op een 5 meter lang betonnen eiland (het oude kitchenette, grenzend aan de eetkamer op de salonvloer, werd gerenoveerd en behouden voor onderhoudend). Vanaf het eiland kunnen de ouders toezicht houden op de kinderen tijdens het bereiden van het avondeten. "Het onderbrengen van een gezin van zes personen dicteerde veel van het ontwerp", zegt Marc Turkel, een partner bij Leroy Street Studio. "Ze zijn vastbesloten om plezier te hebben."

Voor de jongens wordt veel van dat plezier beleefd in hun kamer met stapelbedden, een slaapkamer van 21 bij 24 voet die het grootste deel van de zolderverdieping beslaat. De architecten sloten de drie lange dakramen van de kamer af en vertrouwden op vijf diepe ramen om overdag licht te geven. De gezelligheid van de zeevaarder is het resultaat, hoewel maar weinig zeeschepen ooit een uitgestrekte Calder-achtige kroonluchter of elegante stapelbedden van catalpa-hout bezaten met ruime rekken. In het midden van de kamer een op maat gemaakte Vladimir Kagan sofa - zijn lage, blokvormige, in Ultrasuede beklede vorm ingebouwde stoelen en massa's opslag - creëert een landschap om te spelen, lezen of gewoon op te hangen uit. Daar tegenover staan ​​vier reservebureaus optimistisch opgesteld onder de ramen; in werkelijkheid moeten de ouders de onstuimige jongens meestal ver uit elkaar plaatsen, op verschillende verdiepingen, om schoolwerk te kunnen doen.

'Ik heb er een hier en een daar neergelegd en ben toen helemaal naar haar toe gerend om ze te helpen', zegt hun moeder met een glimlach. Al dat heen en weer gaan van moeders is een kleine prijs die moet worden betaald gezien de beloning - dagelijks genieten van elke hoek van een huis waarvan de geest resoluut modern is, maar waarvan de geschiedenis prachtig intact blijft.

instagram story viewer