Thom Filicia knutselt een gezinsvriendelijk toevluchtsoord in de Adirondacks

Geïnspireerd door de legendarische grote kampen uit de Gilded Age in de Adirondack Mountains in New York, architectenbureau Shope Reno Wharton en ontwerper Thom Filicia creëren een prachtig familie-uitje aan de oevers van Upper Saranac Meer

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het nummer van Architectural Digest van juli 2014.

Decorateur Thom Filicia heeft eerder huizen aan het meer ontworpen, maar het talent van Manhattan had nog nooit aan een geweldig Adirondack-kamp gewerkt. Die vorstelijke maar rustieke gebouwen, die een eeuw geleden hun bloeitijd beleefden, waren privéparadijzen in de staat New York waar de families en vrienden van de Gilded Age-tycoons konden zwemmen, kanoën, wandelen, vissen, tennissen en drie stevige maaltijden per dag delen zonder ooit de eigendom.

"Het is een allesomvattende, ouderwetse manier van vakantie vieren", zegt Filicia, die samenwerkte met architect Arthur Hanlon van de firma Shope Reno Wharton uit Connecticut op een nieuw groot kamp aan het Upper Saranac Lake in het zes miljoen hectare grote Adirondack Park. De klanten, een Californisch echtpaar met twee kinderen, zagen de plek voor als een zomervlucht die de antithese zou zijn van hun go-go leven aan de westkust. "Ze wilden in hun eigen bubbel zijn", legt de ontwerper uit over de ontsnapping, bekend als Big Rock.

Gelegen op een schiereiland waar ooit het resort Wawbeek was, een bescheiden lodge met meerdere hutten, de compound bevat gevestigde zichtgangen omdat het Adirondack Park Agency in de staat New York kustlijnbomen ontmoedigt verwijdering. De master-suite vleugel is daarom afgeschuind van de porte cochere van het gracieuze hoofdgebouw met dakspanen en stenen, waardoor het lijkt alsof het een apart huisje is; daartegenover, aan de andere kant van een bochtige oprit, staat een garage / gastenverblijf voor drie auto's. "Elk gebouw heeft zijn eigen oriëntatie en vergezichten", zegt Hanlon, erop wijzend dat de twee verdiepingen tellende hoofdgebouw De royale uitsteeksels met ramen van het huis (ze bevatten trappenhuizen) zijn geïnspireerd op de branduitkijkpost van het park torens.

Nadat de plattegrond was gemaakt, begon Filicia met Hanlon te werken aan het interieur. Het huis combineert wat de architect "eenvoudige, eerlijke materialen" noemt, in overeenstemming met de lokale normen volkstaal: cederhouten gordelroos voor de buitenkant, veldsteen voor de open haarden en berkenblokken voor de balusters. Filicia zegt: "De klanten wilden dat de look authentiek was, maar met een twist, en ik wilde zeker weten dat de architectuur er uitkwam." Dus schilderde hij sommige muren en plafonds blauw, groen of donkerbruin. "De eiken balken lijken te zweven tegen deze kleurrijke achtergronden", zegt de decorateur.

Omdat Filicia in de loop der jaren in twee woningen aan het meer heeft gewoond, begreep hij hoe hij de gewelfde multifunctionele grote kamer moest inrichten voor maximaal plezier. "Het moest gelaagd zijn, maar niet lukraak of willekeurig", zegt hij. Aan het ene uiteinde bevindt zich de woonkamer, met een Knole-bank en gecapitonneerde fluwelen ligbedden. In het midden is een speelgedeelte, waar laaghangende meubels vrij uitzicht op het meer bieden. Het andere uiteinde van de kamer is om te dineren en is voorzien van een met takjes bekleed dressoir in opdracht van Barney Bellinger, een veelgeprezen regionale meubelmaker. "Het was belangrijk om een ​​connectie te hebben met lokaal vakmanschap", zegt Filicia, eraan toevoegend dat veel klassieke grote kampen een eclectische, goed bereisde sfeer, vandaar Big Rock's oordeelkundige besprenkeling van Indonesische bijzetstoelen en Marokkaanse en Turkse tapijten.


  • Afbeelding kan Natuur Buiten Onderdak Bouwen Landelijk Platteland Water en Hut bevatten
  • Deze afbeelding kan houten vloeren vloer hardhouten gang interieur binnenshuis en veranda bevatten
  • Afbeelding kan bevatten Kamer Woonkamer Binnen Meubels Bank Interieur Design Haard Hout en Open haard
1 / 18

Het boothuis van een gezinsvakantie in de staat New York, Big Rock genaamd, wordt geaccentueerd met traditioneel Adirondack-twijgwerk. De gebouwen van de compound zijn ontworpen door Shope Reno Wharton en Thom Filicia heeft het interieur versierd.


Hoewel de openbare ruimtes op de begane grond onmiskenbaar urbane zijn, tonen de kinderruimtes en de gastenverblijven op de tweede verdieping van de garage het kenmerkende gevoel van eigenzinnigheid van de binnenhuisarchitect. In de kamer van de zoon veranderde Filicia een reclamebord van de oude Wawbeek-lodge in een muurgrote muurschildering die lijkt op een raam met uitzicht op het meer en de omliggende bergtoppen. De kamer van de dochter is een magisch bos, het behang is gedessineerd met witte bomen en vogels, terwijl de de kamer met stapelbed en aangrenzende badkamer hebben een brandweerauto-rode beschot die onvergetelijk moet zijn levendig. "Ik wilde dat de suite een plek zou worden die een zevenjarig kind zich een leven lang zou herinneren", zegt de ontwerper.

Ramen aan drie zijden zorgen ervoor dat de hoofdslaapkamer, op de tweede verdieping, aanvoelt als een boomhut, en shingles-muren spelen de sfeer binnen en buiten. Dat geldt ook voor de nabijgelegen slaapporch, waar ruime tweepersoonsslaapbanken aan het plafond hangen. (De touwapparaten van de bedden, die ervoor zorgen dat ze zachtjes schommelen, zijn bedacht door een decorontwerper.) Voor de meester bad, bleven ongelakte messing armaturen enkele maanden buiten staan, zodat het metaal verweerd zou worden patina. De grote, gastvrije kamer moedigt aan om te blijven hangen, met een badkuip en een honingkleurige Zweedse rijkssecretaris die als kaptafel dient.

Zoals bij alle grote kampen, zijn bijgebouwen cruciaal voor de gestalt van het pand. Beneden op het privéstrand werd een bestaande structuur ooit een speelhuis met een popart-attitude, ooit Filicia schilderde het interieur wit en installeerde koningsblauwe tafelvoetbal- en pingpongtafels en een zonnebloemgele vlinder stoelen. Hanlon creëerde ook een botenhuis met de naam van het landgoed in takken op het naar het water gerichte hoofdgestel. De architect legt uit dat het gebouw, dat in het meer staat en bereikbaar is via een kleine brug, werd gebouwd tijdens een van de beroemde strenge winters in de staat New York. 'We hebben de palen in de herfst neergelegd', zegt hij, 'en toen werd het gebouwd terwijl het meer bevroren was.' In aanvulling op Het botenhuis biedt onderdak aan een Chris-Craft-lancering en beschikt over een ruim verhoogd terras, perfect om te zonnebaden of 's avonds cocktails.

Van ontspannen uurtjes op afgeschermde veranda's omarmd door pijnbomen tot watersporten en boottochten rond het meer, Big Rock biedt de eigenaren precies wat ze wilden: een echte verandering van tempo. Het betekent ook dat gasten zelden alleen voor een weekend komen. "Mensen hebben de neiging om een ​​week per keer in te trekken", merkt Filicia lachend op. "Het is de echte zomerkampervaring."

instagram story viewer