Een ongelooflijk herenhuis in Londen wordt getransformeerd door Timothy Haynes en Kevin Roberts

Een van de mooiste herenhuizen van Londen gaat van versleten tot triomfantelijk onder leiding van het smaakmakende ontwerpteam Timothy Haynes en Kevin Roberts

In het Londen van de jaren dertig sneden maar weinig jonge miljonairs zo breed als Sir Alfred Beit. De knappe parlementslid was buitengewoon rijk, dankzij de Zuid-Afrikaanse diamantmijnen en de Rhodesische spoorwegen, en ook opmerkelijk amoureus, omdat hij werd genoemd als co-respondent in een hoofdzaak van een echtscheidingszaak. Geen wonder dat zo'n levensgenieter zou gaan voor een levendig woongedeelte in de stad. Rond 1937 verwierf Beit een Italiaans plezierpaleis uit 1856, ontworpen door James Knowles, en huurde vervolgens een kwartet van ultramoderne adepten - architecten Lord Gerald Wellesley en Trenwith Wills en decorateurs Sibyl Colefax en John Fowler - om zuurde zijn pracht. Al snel zaten Beit en zijn gasten te dineren in een flamboyante turkooizen kamer die besprenkeld was met glinsterend bladzilver en duimende boeken in een uitzinnig mooie bibliotheek die in Beierse rococostijl was bedrogen. Overal hingen doeken van Goya, Vermeer en andere oude meesters, waarvan er vele nu Russborough House sieren, het Ierse museum dat ooit het landgoed van Beit was.

De sprankelende Londense opgravingen van de baronet waren in 2004 sterk gedimd, toen een echtpaar met jonge kinderen het onder handen nam. Eerder hadden minder veeleisende inzittenden de muren en pilaren afgestompt met ziekenhuisblanken, -beiges en -greens; goudverf smeerde de kapitelen in de 56 voet lange muziekkamer. "De plaats was fantastisch, maar brokkelde af", zegt ontwerper Kevin Roberts van de Manhattan Interiors Studio Haynes-Roberts, die het herenhuis renoveerde met London's Stanhope Gate-architectuur.

Aan de opdracht waren ook belangrijke voorwaarden verbonden: het huis, onderdeel van de kroon van de koningin Estate, is een monumentale locatie *, een relatief zeldzame overheidsaanduiding die beperkingen oplegt wijzigingen. In dit geval kan geen enkele kamer worden verbouwd en kunnen er geen afwerkingen worden aangebracht zonder goedkeuring. Het onderverdelen van kamers om baden en dergelijke te bouwen 'wordt getolereerd', zegt Stanhope Gate-directeur Alireza Sagharchi (een favoriet van de Prins van Wales), "zolang het werk omkeerbaar is en kan worden verwijderd zonder afbreuk te doen aan de oorspronkelijke structuur." Om de nieuwe master bedroom te maken, voor Zijn bedrijf installeerde bijvoorbeeld een bronzen raamwerk in een verzonken terras op de tweede verdieping, en Haynes-Roberts voorzag het van gestoffeerde muren en elegant freeswerk.

“Of je komt naar een historisch project en restaureert het, of je creëert wat had kunnen zijn. We hebben iets tussendoor gedaan ”, zegt Roberts 'partner, architect Timothy Haynes. Toch legt Roberts, net als Beit's eigen chique vernieuwing, uit: "Deze baan ging over het samenbrengen van heden en verleden. De opdrachtgevers wilden het huis prachtig gerestaureerd en actueel en passend ingericht. Het was het meest beperkende dat we ooit hebben gedaan, en ook het meest creatieve. "

De huiseigenaren bleken evenveel waardering te hebben voor pittige herzieningen als Beit - hoewel dat zo is iedereen raadt wat de baron zou hebben gemaakt van het met goud betegelde zwembad in de kelder en het monogram hamam. (Omdat deze toevoegingen ondergronds waren, liepen ze niet in strijd met de conserveringsregels.) In de inkomhal, de Zuilen uit de jaren 1850 zijn steenkoolzwart gelakt, wat doet denken aan de beroemde Purbeck-marmeren zuilen in de 12e-eeuwse tempel in Londen Kerk. Hun opvallende duisternis geeft een duidelijke samenhang aan de heroïsche ruimte, door de kolommen in verband te brengen met de ijzeren balustrade van de trap en de inzetstukken van Belgisch hardsteen op de vloer.

Blauw, goud en crème verbinden de aangrenzende zitkamer (ooit de muziekkamer) en zijn glamoureuze maar gezellige verzameling kunst en antiek en vintage meubilair - een naakt Picasso, 19e-eeuwse Engelse consoles, midcentury stoelen van Jacques Quinet - verspreid onder supernova kroonluchters. Het op maat gemaakte tapijt heeft een motief dat is geïnspireerd op de kantpatronen van textielmagnaat George Moore, de eerste eigenaar van het herenhuis: patronen die ook de aanleiding waren voor de parterres van het pand, gemaakt door landschapsontwerper Deborah Nevins.

Voor de eetkamer verfraaide Haynes-Roberts de muren met Nijlgroene verf en verfraaide hij de muren papier-maché details met palladiumblad, een bruisend palet dat teruggrijpt naar de glorie van de kamer dagen; verzilverde stoelen voegen een art deco-tintje toe dat verder verwijst naar de make-over van Wellesley en Wills uit de jaren dertig. Om de lijsten te vullen die oorspronkelijk waren gemaakt om Beit's Bartolomé Esteban Murillo-schilderijen weer te geven - nu in de National Gallery of Ireland - vroegen de klanten kunstwereldprovocateur Rob Pruitt om nieuw werk te schilderen. Zijn gloeiende kleurstudies, met tinten die variëren van schroeiend oranje. omcirkel het acryl van de kamer tot levendig paars Zaha Hadid tafel als zonsondergangen rond een ijsschots. Op een dag, zeggen de eigenaren, zouden de Pruitts kunnen wijken voor andere commissies.

En hoe zit het met de bekendste functie van het huis, de neo-rococo-bibliotheek? "Onze eerste benadering was om het net zo vers te maken als in de jaren dertig", zegt Haynes, hoewel het patina uiteindelijk behouden bleef door voorzichtig te reinigen. "Het was bevredigend om de kamer - ja, het hele huis - weer tot leven te brengen met respect voor de geschiedenis ervan." De klanten waren het daar van harte mee eens. Ze gingen zelfs zo ver dat ze de lang afwezige Jacques de Lajoue capriccio uit 1734 opspoorden die de inspiratiebron was voor het fantasievolle plan van de bibliotheek en het teruggaf op zijn rechtmatige plaats boven de faux-marbre schoorsteenmantel. Zeker ergens straalt de laatste Beit-baron.


  • Afbeelding kan Meubels bevatten Woonkamer Kamer Binnen Binnenhuisarchitectuur Receptie Wachtkamer Receptie Kamer en bank
  • Afbeelding kan bevatten Vloeren Lobby Binnenshuis Kamer Vloer Meubels Woonkamer Interieur Design Gebouw Bank en tafel
  • Afbeelding kan Meubilair Kamer Binnen Woonkamer Tapijt Interieur Design Stoel en tafel bevatten
1 / 16
Speciaal gemaakt Lobmeyr kroonluchters schitteren in de zitkamer van een herenhuis uit 1850 in Londen, dat werd gerenoveerd door het interieurontwerpbureau Haynes-Roberts in samenwerking met Stanhope Gate-architectuur. Het Picasso-naakt uit 1932 boven de schoorsteenmantel wordt geflankeerd door vintage schansen van Murano-glas John Salibello, en de muren zijn omhuld in een Rubelli satijn. Op de voorgrond een George II-fauteuil van verguld hout bedekt met een Lelièvre stof is gegroepeerd met een circa 1932 FontanaArte cocktailtafel en een paar Jacques Quinet fauteuils in een Manuel Canovas zijde blend. Bij het raam staat een dansersbeeld van Edgar Degas.

instagram story viewer