AD onthult het eerste privéhuis ontworpen door architect Bjarke Ingels

De Deense superster Bjarke Ingels heeft enkele van 's werelds meest spraakmakende wolkenkrabbers, stadions, musea en meer ontworpen. Nu, dankzij een onverschrokken klant, onthult de architect zijn eerste privéwoning

Voor veel van de grootste architecten van de vorige eeuw was een privéwoning hun grote doorbraak. Het huis uit 1964 dat Robert Venturi voor zijn moeder bouwde in de buitenwijken van Philadelphia, lanceerde zijn carrière en luidde de postmoderne beweging in. Het eerste project van Charles Gwathmey was een Long Island-residentie in 1967 voor zijn ouders, die hem carte blanche gaven om het modernistische wonder te creëren. En dat in Santa Monica Frank Gehry gerenoveerd voor zijn eigen gezin in 1978 katapulteerde hem naar beroemdheid terwijl hij de deconstructivistische kenmerken van zijn latere blockbusters introduceerde. In het geval van deze talenten en meer - Philip Johnson, Elizabeth Diller en Ricardo Scofidio, Michael Graves, Lina Bo Bardi- privéhuizen dienden als vroege laboratoria en visitekaartjes.

Bjarke Ingels is een heel andere weg ingeslagen. Nadat hij zijn eigen bedrijf had opgericht, BIG – Bjarke Ingels Group, in 2005, oogstte de in Denemarken geboren architect internationale aandacht voor twee appartementencomplexen in Kopenhagen, een a door de mens gemaakte berg, de andere een gigantische acht, met fietspaden die van het maaiveld naar de 10e stijgen verdieping. Tegen de tijd dat hij 40 werd, in 2014, had hij al het soort opdrachten op zich genomen dat winnaars van de Pritzker Prize levens hebben gewacht - torens, culturele centra, stadsparken, noem maar op. Maar hij had nog nooit een huis gebouwd. "In architectuur kun je je snel specialiseren", zegt Ingels tijdens een bezoek aan zijn enorme kantoor in Brooklyn, waar je jonge ontwerpers op scooters over de vloer kunt zien lopen. (Het bedrijf heeft nu 540 mensen in dienst, met extra kantoren in Londen, Barcelona en Kopenhagen, en zo'n 80 lopende projecten omvatten het hoofdkantoor voor Google en stormbescherming voor Lower Manhattan.) "Als je één wolkenkrabber maakt, ben je een wolkenkrabber-expert. Als u één ziekenhuis doet, bent u een ziekenhuisspecialist. En dan word je die architect. Omdat we nog nooit een privéwoning hadden gedaan, heeft niemand het gevraagd. "

Dat wil zeggen, totdat een design-savvy ondernemer met zaken in Denemarken koud BIG heet, in de hoop, zoals Ingels suggereert, een Deens huis in Latijns-Amerika in gebruik te nemen. De klant zegt: "Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot het eenvoudige, minimale, maar buitengewoon gezellige ontwerp van Scandinavië. Bjarke lag voor de hand. Zijn werk heeft een echt functionele kant, in tegenstelling tot andere beroemde architecten die vorm boven functie verkiezen. "

Bij een Latijns-Amerikaans huis ontworpen door BIG-Bjarke Ingels Group, creëert een centrale dakraamtrap een soort interne breuklijn.

Praktisch, benadrukt de klant, was vooral belangrijk, aangezien "het perceel niet gemakkelijk was." Lang en wigvormig, met huizen aan weerszijden, en een steile helling in een beboste kloof, eiste de site innovatieve oplossingen, temeer daar twee volwassen palmbomen die al op het terrein woonden, moesten worden bewaard gebleven. Ingels was een spel. "Wat jij denkt dat de ideale situatie is, maar in feite de ergste situatie, is een complete tabula rasa", zegt hij. “Hier waren er zoveel beperkingen. Die meer dan levensgrote invloeden zorgen voor karakter. "

Een eerste ontwerp voor een reeks orthogonale volumes werd geschrapt vanwege een miscommunicatie over bouwbeperkingen - en het beste. Toen Ingels helemaal opnieuw begon, gaf hij prioriteit aan het verzoek van de klant om een ​​ronde pool. Ingels drukte een diagonaal van 50 meter op het terrein en verdeelde het land in twee driehoekige percelen, een voor het huis en een voor de tuin. Dat bepaalde de onregelmatige vorm van de structuur, die oploopt van een driehoekige basis naar een rechthoekig dak, en een omgekeerde piramide oplevert met een hyperbolische paraboloïde naar de tuin gericht. (Ingels testte de complexe geometrie in modellen en sneed een blok schuim met hete draad.) Om dat uit te voeren in glas zou een fortuin kostten, dus koos hij voor ter plaatse gestort beton met rechthoekige raamwanden terug op elke verdieping om te creëren terrassen. "In veel opzichten is het huis in de geest van modernisme - eenvoudige lijnen, eenvoudige materialen, kamers zo regelmatig mogelijk - maar met de strenge invloed van één belangrijke beslissing, '' zegt Ingels, verwijzend naar de diagonale pool, die hij vergelijkt met een natuurlijke obstructie zoals een rotsblok of een kreek. "We waren niet zeker dat het een geweldig huis zou worden, maar we kwamen uit bij iets vol karakter."

Van binnen en van buiten heeft hij een scala aan doordachte ervaringen gechoreografeerd. De drie terrassen bieden een uniek uitzicht - alle tuin onderaan, allemaal kloof bovenaan. Een enkele, rechte trap splitst ondertussen het interieur in tweeën, als een breuklijn, waardoor hij elk van de bovenste twee verdiepingen in verspringende vlakken kan splitsen. (Hoewel het huis drie verdiepingen heeft, voelt het alsof er vijf verdiepingen zijn, de kelder niet meegerekend.) "Je merkt het nauwelijks, maar de trap is altijd deze veranderingen te overbruggen '', zegt Ingels, erop wijzend dat deze kleine verschuivingen leiden tot verschillende plafondhoogtes en een groter gevoel van transparantie tussen vloeren. "Je krijgt een huis met een driedimensionale complexiteit."

Aan de voorkant komen bezoekers binnen via een opgetrokken hoek van de anders monolithische façade, voorbij de draaibare glazen deur naar het middelste niveau, dat de woon- en eetgedeeltes bevat. (Auto's kunnen ondertussen met de lift afdalen naar een keldergarage die grenst aan een wijnkelder en proeflokaal.) De keuken, twee gastenkamers en personeelsverblijven zijn allemaal geconcentreerd in een met eiken bekleed volume in het huis, waardoor de drie verdiepingen kunnen functioneren als één doorlopende ruimte, met de master suite bovenaan. Elke ochtend dalen de cliënt en zijn partner af naar het tuinniveau, waar ze aan het trainen zijn in de gymzaal en de yogaruimte, die kijken uit op het zwembad, een zwart-granieten strook die onder een hoek van de daklijn snijdt en zich in het huis nestelt einde.

Ingels-fans, van wie er nu zo'n 645.000 op Instagram staan ​​- ongehoord voor een architect - hadden misschien een skipiste op het dak verwacht, zoals in zijn Copenhill afvalverwerkingsinstallatie, of een stapel blokken, zoals zijn Legohuis, of zelfs een geheel onderaards hol, zoals het zijne M / S Maritiem Museum van Denemarken. De handtekening van de architect is echter nooit een stijl geweest, maar een strategie, die hij nu toepast op andere particuliere huizen, in Denemarken en New Jersey. "In wezen vertrouw ik het proces", legt Ingels uit, zijn been met de kenmerkende branie over een armleuning gezwaaid. “Ik vertrouw erop dat als je bepaalde parameters vaststelt, zonder te weten wat het uiteindelijke resultaat zal zijn, je geweldige beslissingen kunt nemen en kunt genieten van wat er gebeurt. In plaats van een antwoord op te leggen, ga je op reis in het vertrouwen dat je er zult komen. "

instagram story viewer