Bezoek een modern huis met uitzicht op de Hudson River in de buurt van Rhinebeck, New York

Hoog boven de Hudson River scherpt een architect zijn visie van ingetogen eenvoud aan

Zelfs minimalisten kunnen de neiging krijgen om te verkleinen.

Twee decennia geleden architect Steve Mensch ontwierp een strak, zen-achtig huis voor zijn gezin naast een waterval op 25 hectare in de buurt van Rhinebeck, New York. In de loop der jaren groeide het pand uit tot nog eens een half dozijn paviljoens op zo'n 600 hectare. Toen het nest echter leeg begon te lopen, kreeg Mensch de kans om de manier waarop hij wilde leven met zijn partner, Greg Patnaude, volledig opnieuw voor te stellen. Strakke lijnen zouden in beeld blijven, alleen minder. “De belangrijkste reden om te verhuizen was dat het te veel eigendom was, te veel gebouwen, en dat we er maar met z'n tweeën omheen klopten. Maar dat was niet echt het hele verhaal '', zegt Mensch. "Ik begon het gevoel te krijgen dat het mijn laatste rustplaats was, en ik was nog niet klaar om dat idee te omarmen."

Een winderig voorgebergte boven de Hudson River in Rhinebeck bleek de perfecte setting om een ​​nog meer ingetogen visie op zijn spaarzame architecturale stijl te verkennen. Het stuk land van 6,7 hectare - oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Wyndclyffe, waarvan het kolossale 19e-eeuwse gotische herenhuis werd gebouwd voor De tante van Edith Wharton zit in een ruïne aan de overkant van de weg - kwam met een alledaags bouwwerk uit de jaren 80 dat niet van Mensch was. smaak. "Het was een genoegen om het te verwijderen", zegt hij met een glimlach.

In plaats daarvan creëerde hij een intieme maar luchtige woning met twee verdiepingen die ondanks het minimalistische aspect een overvloed aan verrassingen bevat. Het mysterie begint aan de voorkant, waar een lange, laaghangende betonnen façade de indruk wekt van een ondoordringbare bunker. Maar als je de deur openzwaait, ontdek je een elegante doos met een panoramisch uitzicht van 270 graden op de rivier. Glazen schuifdeuren lopen over de hele lengte van de woonkamer en er valt meer licht binnen door lichtbeukramen. Het dak lijkt te zweven, niet aan de wanden en het plafond bevestigd, maar opgehangen aan stalen balken aan de buitenkant versierd met zonnepanelen, 154 in totaal, waardoor een lacelike parasol boven het gebouw ontstaat.

Mensch, die vroeger doceerde aan de afdeling Design and Environmental Analysis aan Cornell University en nu een beperkt aantal aanneemt van projecten als een zelfbenoemde 'eenmansband' —een huis voor een filmmaker uit New York is in aanbouw in de buurt — zegt dat hij inspiratie opdoet van Le Corbusier, Louis Kahn, en Mies van der Rohe. Maar zijn gebruik van de zonne-energiebron als ontwerpelement is puur 21e-eeuws denken. "Ik wilde van de zonnepanelen een echt architectonisch kenmerk maken", zegt Mensch over de op het zuiden gerichte array, die meer elektriciteit produceert dan het paar kan gebruiken. "Ik wilde ze niet proberen te verbergen of ergens in een veld te zetten. Ik wilde dat ze het gebouw echt karakteriseren. "

De inrichting, eenvoudige maar gepolijste stukken zoals diep B&B Italia banken, speel de stille folie. In het woongedeelte wilde Mensch oorspronkelijk maar één zitgroep hebben, veelzijdig genoeg kan in de winter worden verplaatst van de gezellige open haard met stalen wanden naar de volledig glazen ruimte naast de keuken zomer. Maar hij zakte het plan in de zak nadat hij in het konijnenhol van modulaire meubels was gevallen: "Ik kon er niet uitkomen, zodat het meubilair voor beide ideaal was", zegt hij. "Het zou voor beide een compromis zijn geweest."


  • Deze afbeelding kan buitenshuis, natuur, tuin, prieel, boom, plant, vegetatie, veranda, land en gebouw bevatten
  • Deze afbeelding bevat mogelijk Woonkamer Kamer Binnen Meubels Behuizing Bouwtafel Menselijk persoon en bank
  • Deze afbeelding kan Indoors Room Furniture, Kitchen Interior Design en Kitchen Island bevatten
1 / 13

Foto: Pieter Estersohn

Fotovoltaïsche panelen op het zuiden van Lumos Solar vormen een luifel boven het dak van het huis; eikenbomen stippelen het pand.


Uiteindelijk gaat het allemaal om een ​​sympathiek, grotendeels wit palet dat de focus volledig op het hoofd legt evenement, de rivier, die kalm kan zijn als een schilderij van de Frederic Edwin-kerk of neuriën met sleepboten en binnenschepen. "In een typische winter is de rivier volledig bevroren, helemaal wit en grijs - het lijkt op Canada daarbuiten", zegt Mensch. “Terwijl het in de zomer blauw en groen en geel is. Dus bij het maken van interieurs voor een glazen kamer als deze, moet je vrijwel neutraal zijn, want de buitenkant verandert altijd. "

De rest van het huis ontvouwt zich achter verborgen gangen, waaronder een tunnel op het lagere niveau die een drietal slaapkamers tot een 'fly-tie'-kamer - het enige verzoek van de in Vermont geboren Patnaude, een fervent visser - en Mensch's twee verdiepingen tellende studio. "Ik hou van de romantiek van een verborgen tunnel, en wanneer mijn kleinkinderen hier komen, is dat wat hen het meest opwindt: ze willen de tunnel op en neer rennen", zegt hij. “En ik hou ervan om 's ochtends op te staan ​​en naar de studio te gaan. Ook al ga je alleen door een tunnel, het geeft je het gevoel dat je naar een andere plek gaat. "

Mensch rekent uit dat hij zo'n 14 uur per dag in zijn atelier doorbrengt. Er is daar zeker genoeg te doen. Hij heeft niet alleen voldoende ruimte om te werken aan zijn architectonische projecten en grootschalige abstracte schilderijen - ze zijn een van de weinige bronnen van levendige kleuren in huis - maar ook om te baden. Een strakke Kohler-kuip is in het midden van een betonnen toonbank geplaatst die zijn bureau verenigt en een ingebouwde bank op de bovenste verdieping. "Ik doe veel aan ontwerpen en plannen in de kuip", merkt Mensch op. "Ik los daar echt problemen op."

instagram story viewer