Binnen in het nieuwe door Renzo piano ontworpen gebouw van het Whitney Museum

Voor het langverwachte nieuwe huis in het centrum van Manhattan van het Whitney Museum heeft architect Renzo Piano een gedurfd gebouw gemaakt dat de bruisende omgeving omarmt

Wanneer het Whitney Museum of American Art op 1 mei zijn nieuwe huis in het centrum van Manhattan onthult, markeert dit het hoogtepunt van meer dan een decennium aan werk van de architect van het gebouw, Renzo Piano. Oorspronkelijk aangeboord om de door Marcel Breuer ontworpen locatie van Whitney uit te breiden aan de Upper East Side, ontwierp de Italiaanse Pritzker-prijswinnaar een geheel nieuw gebouw nadat de instelling ervoor koos om te verhuizen naar een eersteklas perceel met uitzicht op de Hudson River aan de zuidkant van de populaire High Line park. Zoals bezoekers zullen ontdekken, is de langverwachte creatie van Piano een game-wisselaar voor het museum, omdat het grote, aanpasbare biedt interieurs waar het naar hunkerde, met ongeveer twee keer de tentoonstellingsruimte van het Breuer-gebouw en meer dan 220.000 vierkante voet in totaal. Maar de verhuizing geeft de Whitney ook een nieuwe identiteit en plaatst hem in de strijd van de meest bruisende wijk van de stad voor kunst en architectuur uit de 21e eeuw.

"We waren niet alleen bezig met het creëren van een schuilplaats voor kunst. We moesten ook rekening houden met de symbolische waarde die een project als dit generaties lang zal hebben ”, zegt Piano. "Het was nodig om dapper te zijn, om de kracht uit te drukken van een museum voor Amerikaanse kunst, dat per definitie resoneert met ideeën over vrijheid."

Piano weet zeker het een en ander over het balanceren van dat alles. In de afgelopen halve eeuw heeft hij een twintigtal museumprojecten voltooid - vanuit het Centre Pompidou in 1977 in Parijs (bedacht samen met zijn toenmalige partner, Richard Rogers) tot de Menil-collectie uit 1986 in Houston tot de vernieuwde Harvard Art Museums, die dit verleden in Cambridge, Massachusetts debuteerden November. Onderweg hebben hij en zijn studio, Renzo Piano Building Workshop, een reputatie opgebouwd voor het creëren van flexibele, met licht gevulde ruimtes die ideale omstandigheden bieden voor het tentoonstellen van kunst.

De Whitney in de schemering, gezien vanaf de. West Side Highway. Foto door Ed Lederman

Zijn plan voor de Whitney, beweert de directeur, Adam D. Weinberg, “is de beste van Renzo, een mix tussen de contemplatieve, menselijke schaal van de Menil en het machineachtige karakter. van de Pompidou. " Een industriële branie komt bij de eerste blik op het nieuwe gebouw over, het is no-nonsense buitenkant - bekleed met panelen van geëmailleerd staal - knikkend naar de voormalige slachthuizen en magazijnen van de omliggende Meatpacking Wijk.

Piano verfijnde de algehele vorm om het programma binnenin weer te geven, met de galerijen en. kantoren verdeeld in afzonderlijke volumes. Aan de zuidkant van het gebouw beslaan tentoonstellingsvloeren van geleidelijk kleinere afmetingen de verdiepingen vijf tot en met acht, waardoor er getrapte niveaus ontstaan ​​met terrassen die kunst in de buitenlucht tentoonstellen. (Bezoekers kunnen zich tussen hen verplaatsen via een reeks buitentrappen.) De noordelijke helft, ondertussen, omvat administratieve en curatoriële ruimtes en secundaire ruimtes, waaronder een studiecentrum voor werken op papier. De laatste, net als de klaslokalen en. Theater met 170 zitplaatsen op de. derde verdieping, is een primeur voor het museum.

Een vroege schets van. Piano onthult vergelijkende studies tussen het silhouet van het museum en. de omringende skyline. Foto met dank aan de Renzo Piano Building Workshop

"Dit gebouw is geen gekke dansende olifant", grapt Piano over de ingetogen structuur, die werd gerealiseerd in samenwerking met de firma Cooper, Robertson & Partners uit Manhattan. Maar design, voegt hij er snel aan toe, “is niet alleen het gevolg van objectieve omstandigheden. Je moet ze vormgeven. "

Nergens is dat beeldhouwen fijner afgestemd dan op straatniveau, waar Piano een groot deel van de eerste verdieping uithakte om creëer een plein van 8.500 vierkante meter (een gebied dat ongetwijfeld veel voetgangers zal trekken dankzij de nabijheid van de Hoge Lijn). Venstermuren creëren een gevoel van openheid tussen de zaal en de lobby, die naast een cadeauwinkel en een door Danny Meyer geleid restaurant ook een galerij heeft die gratis toegankelijk is voor het publiek. Deze subtiele voetgangersvriendelijke overgang, zegt Piano, "is een viering van de toegankelijkheid van het museum."

Bezoekers stijgen naar de belangrijkste galerijen via een centrale trap of een van de vier liften met interieurs die zijn ontworpen door wijlen kunstenaar Richard Artschwager. Het meest indrukwekkend is de indrukwekkende ruimte van 18.000 vierkante meter op de vijfde verdieping, de grootste kolomvrije museumgalerij in New York City. Des te opmerkelijker maken zijn de brede ramen die panorama's van de Hudson River in het westen en de skyline van de stad in het oosten omlijsten. Net als in alle tentoonstellingsruimten, bieden in deze ruimte vloeren van teruggewonnen grenen een warme aanvulling op de strakke constructie.

Het gebouw is bekleed met panelen van geëmailleerd staal en beslaat een perceel met uitzicht op de Hudson River aan de zuidkant van. het populaire High Line-park. Foto door Tim Schenck

In totaal beschikt de Whitney nu over meer dan 60.000 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte binnen en buiten, die allemaal zullen worden gevuld met stukken uit de permanente collectie van het museum voor de inauguratie laten zien. Onderzoeken van Archibald Motley en Frank Stella zullen volgen, maar een uitgebreide tentoonstelling van de meer dan 21.000 werken van het museum zal te zien blijven (veel meer dan het Breuer-gebouw ooit heeft toegestaan). Weinberg zegt: "Mensen die voor de Rothkos komen, de Calders - deze stukken zullen er altijd zijn."

Voor het personeel van Whitney stelt het nieuwe gebouw hen in staat voor het eerst samen te werken onder één dak. "Niemand zal meer dan 15 meter van de kunst verwijderd zijn", merkt de directeur op. Voor een belangrijk teamlid is de klus natuurlijk bijna geklaard. "Ik weet niet hoe het zal zijn om niet met Renzo te werken", zegt Weinberg. "We werken al bijna 11 jaar samen." Terwijl Piano het project afrondt, doet hij dat met een gevoel van voldoening. De architect zegt kort en bondig: "Hier kan de Whitney beter vieren wat het werkelijk is."

whitney.org en rpbw.com

instagram story viewer