Een appartement in New York City wordt omgetoverd tot een verfijnde oase

Door een genuanceerd palet van zilver en grijs te gebruiken, stelde architect Lee F. Mindel transformeert een Upper East Side-appartement in een elegante en lichte ruimte

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Architectural Digest van januari 2015.

Als u rechtstreeks uit de lift stapt, het penthouse in New York van Jane Hertzmark Hudis en Dr. Clifford Hudis binnen, kunt u niet anders dan reflexmatig uw schoenen uittrekken.

Het is duidelijk dat de gruis en het vuil van de stad geen plaats hebben in dit ongerepte huis in de Upper East Side, dat het minimalistische stempel draagt ​​van zijn ontwerper, architect Lee F. Mindel van de firma Shelton, Mindel & Associates in Manhattan. In kousenvoeten ervaar je onmiddellijk en visceraal de luxe van het bleekgekleurde appartement, waarvan de fijne, dunne tapijten fungeren als verbijsterend pluchen landingsplatforms. Het is alsof je zowel op de wolken als tussen de wolken loopt.

Jane, de global brand president van Estée Lauder, en haar man, een gerenommeerd arts, wisten dat weelderige tapijten zouden een cruciaal element in hun huis zijn lang voordat ze Mindel inhuurden om te renoveren en versier het. "Het idee dat de vloer net zo belangrijk is voor een ruimte als al het andere, maakte deel uit van mijn opvoeding", zegt de cosmetica-manager, wiens moeder, Ellen Hertzmark, heeft gewerkt bij het op maat gemaakte tapijtbedrijf V'Soske voor tientallen jaren. "Ze heeft samengewerkt met alle toparchitecten ter wereld. Dat ze de tapijten zou doen, was vanzelfsprekend. '' Het was Hertzmark die het stel voorstelde aan Mindel, een van haar goede vrienden, en de twee bedachten de vele bijpassende tapijten van wol en zijde, die zijn geweven in een subtiel rasterpatroon om de straten te weerspiegelen hieronder.

Mindel werd getroffen door het uitzicht over de stad toen hij voor het eerst een rondleiding kreeg in de woning met twee slaapkamers, gelegen op de 12e verdieping van een nieuw gebouw en met een paar adembenemende terrassen. Geïnspireerd door sombere luchten en de daken en gevels van de omliggende gebouwen, zag hij het interieur als een abstract panorama van grijstinten. Tegenwoordig strekt dat ingetogen neutrale palet - het kan bijna als mauve of het zachtste blauw gelezen worden, afhankelijk van het licht - zich uit tot in elke kamer en gang. "Lee ontwierp het appartement als één doorlopend gebaar", zegt Jane. "Ik hou ervan hoe de bleke tinten verwijzen naar de buitenwereld. Noem dit artikel alsjeblieft geen '50 tinten grijs '! "

Mindel heeft slechts kleine aanpassingen gedaan aan de bestaande plattegrond, een jaskast en een poeder verwijderd kamer vanaf de ingang zodat de woon- en eetkamers zichtbaar zijn zodra u voet in de huis. Stoffen, afwerkingen en meubels krijgen echter een architectonische aanwezigheid in de gedempte, ingetogen interieurs. Veel van de ramen zijn bekleed met geplooide gordijnen die, zoals Mindel opmerkt, in geopende toestand lijken op gecanneleerde kolommen, maar ook aanvoelen kortstondig, "als wolken die door de lucht trekken". Gelakte accentmuren reflecteren licht en wekken de illusie van diepte.


  • Afbeelding kan Meubels Woonkamer Binnenshuis Kamer Tafel Bank Interieurontwerp en Salontafel bevatten
  • Afbeelding kan Meubels Huisdecoratie Tafel Koffietafel Woonkamer Kamer Binnen en Tapijt bevatten
  • Afbeelding kan Meubels Tafel Koffietafel Binnenhuisarchitectuur Binnenshuis Woonkamer Kamer Decor van het huis Stoel en vloerkleed bevatten
1 / 11

Het Upper East Side-appartement van Dr. Clifford Hudis en zijn vrouw, Jane Hertzmark Hudis, een manager bij Estée Lauder, is ontworpen door Shelton, Mindel & Assoc. Op maat gemaakte kamerschermen flankeren een Line Vautrin-spiegel uit de jaren 50 in de woonkamer, waarvan de muren zijn geverfd in Benjamin Moore's Silver Lake-grijs. Een Jonas-bank en een vintage Carl Malmsten-bank (rechts) worden geaccentueerd met kussens bedekt met Fortuny-stoffen met een patroon. De cocktailtafel is van Poul Kjærholm, de kruk is van Hermès en het vloerkleed is van V'Soske.


Om te voorkomen dat het appartement er te kalm en statisch uitziet, koos Mindel voor meubels met gevoel voor beweging. De woonkamer is verankerd door een paar spiegelende kamerschermen die op maat zijn ontworpen in de geest van Serge Roche. "Ze staan ​​op wielen en suggereren beweging en ruimte daarbuiten", zegt de architect. In de eetkamer hangt een balsahouten mobiel van Derick Pobell boven een eikenhouten tafel en een reeks stoelen in Louis XVI-stijl. "Het is boeiend om te zien hoe het beweegt en verandert met het veranderende licht", zegt Jane over de sculptuur. Hetzelfde geldt voor de Timo Sarpaneva-mobiel - met concentrische cirkels die doen denken aan een zonnestelsel - die het hoofdbad bezielt, bungelend in een vensternis boven de vrijstaande kuip. En boven een Lucite-bureau in de aangrenzende slaapkamer hangt een Poul Kjærholm-kandelaar waarvan de spiraalvorm doet denken aan een ronddraaiend windgeluid.

Een ander ingenieus idee van Mindel was om de diensthal die van de entree naar de wasruimte leidt, opnieuw te zien als een soort kunstinstallatie. Hij plaatste 18 Charlotte Perriand-schansen, elk met een draaibare kap, langs één kant, en lakte de tegenoverliggende muur voor een spiegeleffect. Wat anders een wegwerpruimte had kunnen zijn, leeft nu intrigerend.

Het algemene plan heeft de huiseigenaren zeker verblind. Afgelopen zomer verbleef het stel in de stad in plaats van in de weekenden naar de Hamptons te gaan, zoals vaak. "We aten ontbijt en lazen de krant op het ene terras en aten cocktails en diner op het andere", zegt Jane, die zich verbaast dat ze zowel uitzicht op de zonsopgang als de zonsondergang hebben. 'Als mensen me vragen hoe het is om hier te wonen, zeg ik dat het is alsof we zijn opgewaardeerd tot de beste suite van een hotel - alleen hoeven we nooit uit te checken.'

Wat Mindel betreft, hij zegt dat de sereniteit van het appartement een krachtige impact op hem heeft wanneer hij hem bezoekt. 'Iets aan deze plek zorgt ervoor dat ik fluisterend wil spreken - ik denk dat het je beschaafder maakt', merkt hij op, waarbij hij opmerkt dat de eenvoud van het decor niet gemakkelijk kwam. "Er is veel overdenken voor nodig om een ​​ruimte eruit te laten zien alsof hij niet overdreven was."

instagram story viewer