Bezoek deze buitengewone eigentijdse residentie in de Paradise Valley in Arizona

Architect Marwan Al-Sayed en ontwerper Jan Showers maken een majestueus modern heiligdom in de woestijn van Arizona

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Architectural Digest van januari 2015.

Niet vaak hoor je een hedendaagse architect zinspelen op de dodentempel van de Egyptische farao Hatsjepsoet bij het beschrijven van de inspiratie voor een nieuw huis. Idem de nogal obscure Mallorcaanse villa op een klif Can Lis, ontworpen door het meesterbrein Jørn Utzon in het Sydney Opera House. Maar in de context van de buitengewone woning in Arizona die architect Marwan Al-Sayed en decorateur Jan Douches gemaakt voor Joann en Paul Delaney, deze schijnbaar mysterieuze referentiepunten zijn eigenlijk perfect zin. Naast de vergelijkbare omgeving (zonovergoten rotslandschap), bouwmateriaal (steen) en algehele vorm (rechtlijnig), deelt de retraite een andere, minder tastbare kwaliteit met die onverwachte antecedenten - tijdloos, buitenaardse sereniteit.

"Ik herinner me dat Paul me vertelde dat hij wilde dat het huis duizend jaar meegaat", zegt Al-Sayed, een recente Transplantatie van Phoenix naar Los Angeles die deel uitmaakte van het ontwerptriumviraat dat verantwoordelijk was voor de verbazingwekkende Amangiri resort in Utah. 'Dus ik was geïntrigeerd door het idee van oude architectuur - het gewicht, de proportie, grootsheid en materialiteit ervan.'

De 9.000 vierkante meter grote, gelijkvloerse woning die hij uiteindelijk bedacht, ligt op negen hectare woestijnterrein aan de voet van Mummy Mountain (zei iemand Egypte?) In de toepasselijk genaamd Phoenix voorstad van Paradise Valley, een plaats waar ruige rode heuvels steile schaduwen werpen over een landschap van saguaro-cactussen, aloë vera-planten en creosoot struiken. Als je het huis vanaf de oprit aan de voorkant nadert, wordt je begroet door een buitenkant van kalksteenblokken met een pokerface. Met een kleine hint van wat erachter ligt, kan de verhoging gemakkelijk worden aangezien voor de façade van een formeel modernistische doos.

Dergelijke begrippen verdwijnen echter snel als de toegangsprocessie door een halfgesloten gang leidt naar een glorieuze binnenplaats. Recht vooruit liggen de belangrijkste amusementsruimtes - de woon- en eetkamers en een met kunst omzoomde galerie - maar bezoekers zijn bedoeld om te pauzeren in deze oase-achtige ontvangstruimte, beplant met mesquitebomen en gemarkeerd door wat een enorme weerspiegeling lijkt te zijn zwembad. Omlijst in zwart graniet, is de waterpartij in feite een drie meter diep oneindig zwembad dat over de verre muur in een ondiep bassin eronder stroomt.

Naast het zwembad staan ​​twee loggia's - een naast de master suite en de andere naast het gastenverblijf - afgebakend door kalkstenen brise-soleils die een steeds veranderende dans van gereflecteerd licht orkestreren. "Ik heb kalksteen gebruikt voor zowel de vloer van de binnenplaats als voor de meeste muren om het idee van het huis als een configuratie van onderling verbonden paviljoens met verschillende blootstellingsgraden ', zegt de architect, wijzend op de lichtgevende maar aardse kwaliteit van de steen. "Het gebruik van één materiaal heeft een kalmerend effect - het geeft je de luxe om de kakofonie van de buitenwereld af te stemmen."


  • Afbeelding kan Zwembad Water Zwembad Gebouw en Architectuur bevatten
  • Afbeelding kan menselijke persoon Vloeren Hout Kleding Schoen Schoeisel Kleding Vloer Hardhouten Multiplex Pak en jas bevatten
  • Afbeelding kan Villa House Building Housing Mansion en Hacienda bevatten
1 / 14

Joann en Paul Delaney's rustige toevluchtsoord buiten Phoenix werd gecreëerd door het architectenbureau Marwan Al-Sayed en ingericht door Jan Showers & Assoc.


Voor de Delaneys, wier hoofdverblijf een beslist meer traditioneel huis is in Flagstaff, twee uur naar het noorden, Al-Sayed's verleidelijk minimalistische compositie van binnen- en buitenruimtes vervulde hun verlangen naar een toevluchtsoord dat periode overstijgt en stijl. "We wilden het gevoel hebben dat de stenen constructies in het verleden misschien een ander leven hadden gehad, bijna alsof iemand gewoon glazen wanden en een dak had toegevoegd om een ​​huis te creëren", legt Paul uit.

De uitdaging om de gespierde architectuur te temperen met nuance, textuur en kleur viel op Showers, de oude decorateur van het paar, gevestigd in Dallas. "De Delaneys hebben een scherp oog voor meubels. Ze mixen graag scherpe, op maat gemaakte stukken met objecten die een sterke sculpturale aanwezigheid hebben, "zegt ze, eraan toevoegend dat ze af en toe een vleugje uitbundige schoonheid niet schuwen. 'Hoeveel mannen zouden u toestaan ​​een enorme kroonluchter van Murano-glas van aubergine boven hun biljarttafel te plaatsen?'

In de acht jaar die nodig waren om het project te realiseren (twee en een half besteed aan de bouw), Showers verzamelde een verzameling gedurfde vintage schatten tijdens frequente shoppingtrips naar New York en Parijs. Ze rangschikte de diverse vondsten in ensembles die tegelijk verfijnd en speels zijn. Een Belgische bronzen kroonluchter uit circa 1970 bungelt boven een palissanderhouten tafel uit de jaren 40 in de eetkamer. Een vintage Venini-armatuur van buizen van goud en helder glas vormt een compensatie voor een jacarandatafel van de Braziliaanse meester Sergio Rodrigues in de galerie. En in de woonkamer wordt een set Franse eikenhouten fauteuils uit de jaren 40, bekleed met hun originele leer, afgewisseld met een bronzen ramshoofd cocktailtafel en een paar gezwart houten consoles met vergulde accenten en opaline glas tops.

Douches plaatsten ook een reeks polychromatische Oushak-, Tabriz- en Agra-tapijten bovenop de wit-eikenhouten vloeren met brede planken om de ruimtes te verzachten. "Ik denk dat nieuwe huizen vaak meer antiek nodig hebben dan oude huizen," zegt ze. Dat gezegd hebbende, de meeste kamers zijn ook geanimeerd door gedurfde hedendaagse kunstwerken, waaronder grootschalige schilderijen van Terry Winters, Robert Therrien, Callum Innes en Lee Ufan.

De onverwacht hartelijke alliantie van rigoureuze, omhullende architectuur, fantasievolle meubels en opvallende kunstwerken heeft een huis opgeleverd dat is nadrukkelijk modern qua gevoeligheid en constructie, maar lijkt bijna eeuwig, volledig één met de zon, de lucht en de oeroude woestijn landschap. "We zijn niet geïnteresseerd in thuistheaters, bowlingbanen, grotten of opzichtige autoverzamelingen", zegt Joann. "We waren allemaal op zoek naar iets subliems."

instagram story viewer