Bezoek een Midcentury House in de buitenwijken van Parijs

Net buiten Parijs maakt architect Charles Zana een huis uit de jaren '50 dat past bij de schitterende collectie hedendaagse kunst van de eigenaren

Franse architect en ontwerper Charles Zana is een fervent verzamelaar. Hij begon kunstboeken te kopen bij tweedehandshandelaren in Parijs Saint-Germain-des-Prés als tiener en kocht zijn eerste objet d’art toen hij 25 was - een blauw Venini-glaswerk uit de jaren 50. Vandaag, drie decennia later, heeft hij zo'n 300 vazen ​​verzameld, evenals een schat aan andere objecten en meubels, voornamelijk van Italiaanse meesters als Ettore Sottsass en Andrea Branzi. Zana heeft zich in de loop der jaren ook gespecialiseerd in het maken van huizen voor collega-verzamelaars. Een huis in de chique Parijse buitenwijk Neuilly-sur-Seine is daar een perfect voorbeeld van.

Het pand, dat eigendom is van een echtpaar uit de mode-industrie met vier volwassen kinderen, bevat een assortiment moderne kunstwerken van het hoogste niveau. Binnen in de poort, twee Antony Gormley

standbeelden houden de wacht. Een concaaf scharlaken wandsculptuur van Anish Kapoor maakt een opvallende indruk in de inkomhal. "Het is een soort welkomstbord", zegt Zana enthousiast. "Het trekt je echt naar binnen." Takashi Murakami's Ovale Boeddha Zilver houdt toezicht op de dubbele woonkamer en op een overloop hangt een penseeltekening van Richard Serra. Elders zijn werken van onder meer Christopher Wool en Allan McCollum.

De oorspronkelijke woning met drie verdiepingen dateert uit de jaren '50 en was sindsdien op een nogal tegenstrijdige manier aangepast. "Er was geen gevoel van harmonie", merkt Zana op. "Onze taak was om het ideale huis te creëren dat er had moeten staan." Inspiratie kwam van de modernistische gebouwen van Robert Mallet-Stevens, beroemd om zijn onversierde geometrische façades. Voor de gevel liet Zana een glas-in-loodraam en deur plaatsen die doen denken aan het werk van Louis Barillet. De achterzijde is nu voorzien van ritmische rechthoekige ramen en een reeks getrapte terrassen. Er werd een extra verhaal toegevoegd om de vrouw van een studie te voorzien.

Veel van het meubilair is ook speciaal voor de woning gemaakt. Er zijn verschillende op maat gemaakte stukken van Christophe Côme (de eigenaren werden fans nadat ze een van zijn credenzas in een Chanel-boetiek hadden gezien). De Eric Schmitt-console in de hal was zo bemeten dat hij perfect paste onder het grote Richard Prince-tekstschilderij van de ruimte, en de Martin Szekely-tafel in de eetkamer was uitgerust met een koperen onderstel om de gouden tinten van een Gabriel Orozco-canvas op een muur.

Toch zijn zulke nauwkeurige overeenkomsten uitzonderingen in Zana's wereld. "Ik denk niet dat je per se naar directe verbanden tussen de kunstwerken en meubels moet zoeken", zegt hij. "De rode draad zou meer een kwestie van kwaliteit moeten zijn." Bij de vernieuwing van het interieur koos hij voor een sobere en gestroomlijnde aanpak, met sterke assen, een grotendeels zwart-witpalet, en een paar 20e-eeuwse designiconen zoals de Brasilia-tafellampen van Michel Boyer en een Jean Prouvé Visiteur fauteuil. Zoals in veel van Zana's projecten, zijn er ook elegante verwijzingen naar klassieke Franse architectuur, zoals de gestileerde zwarte boiserie in de eetkamer en het parket van Versailles in een logeerkamer.

Een andere constante is de wens van de ontwerper om omgevingen te creëren waarin de kunst kan evolueren. Daartoe installeerde hij spotverlichting die kan draaien en bewegen om plaats te bieden aan nieuwe stukken, en hij vermeed het inpanelen van de wanden van de woonkamer om niet te beperken wat daar zou kunnen worden opgehangen. Het is echter onwaarschijnlijk dat sommige werken ooit zullen worden verplaatst. Een daarvan is de Thomas Houseago-sculptuur in de buitenlucht, die de huiseigenaren oorspronkelijk op een van de façades van het huis wilden monteren. "Toen dachten we: dat zal geweldig zijn voor de buren, maar we zullen niet veel gelegenheid hebben om het te bewonderen", herinnert de vrouw zich. Dus bevestigden ze het aan een bakstenen muur in de door Peter Wirtz ontworpen tuin aan de achterkant, waar ze het kunnen zien vanuit de ramen in de woonkamer. Er is ook een gigantische reeks glazen kralen van Jean-Michel Othoniel die 9 meter in het midden van de wenteltrap van het huis bungelt. En een extreem zware Jannis Kounellis-sculptuur in de werkkamer op de bovenste verdieping is nu bevestigd aan een L-vormige standaard die aan de vloer is verankerd.

De studie heeft een uitgesproken relaxte sfeer, met zichtbare balken en een houten plafond. De eigenaren wilden dat het aanvoelde als een studio en op een gegeven moment overwogen ze zelfs om een ​​balletbar te plaatsen. De kamer werd uiteindelijk gedomineerd door een enorm boomerangvormig bureau van eiken en steen van Byung Hoon Choi en heeft een ruimte voor de kleinkinderen van het paar om artistieke activiteiten te ontplooien (onder een Pierre Charpin-kroonluchter, nr minder). Een Cindy Sherman-foto van een ietwat onverzorgde vrouw met dreadlocks houdt toezicht op de scène. 'Elke keer als ik ernaar kijk, het lied van Charles Aznavour ‘Tu t’laisses aller’ ["Je laat jezelf gaan"] komt in mijn hoofd ", zegt de vrouw lachend. "Ik sta daar en denk: je moet echt bij elkaar blijven!"


  • entree met diepe sculptuur van Anish Kapoor
  • Afbeelding kan Meubels Woonkamer Binnenshuis Kamer Tafel Koffietafel Interieurontwerp en Bank bevatten
  • Afbeelding kan Binnenhuisvesting Gebouw Kamer Meubilair Stoel Restaurant Interieurontwerp en cafetaria bevatten
1 / 20

Foto: Richard Powers

Een dieprode sculptuur van Anish Kapoor begroet bezoekers in de hal van een huis in Neuilly-sur-Seine, Frankrijk, ontworpen door Charles Zana voor een stel met een blue-chip hedendaagse kunstcollectie.


instagram story viewer