AD 100: William T. Georgis

Bekijk slideshow

Om weg te zijn van de waanzin van de stad, terwijl je nog in de stad bent, is de ultieme luxe in New York '', verklaart William T. Georgis, een New Yorkse architect die het ultieme niveau van sereniteit brengt in de minimalistische ruimtes die hij ontwerpt. Hij heeft onlangs een appartement gerenoveerd in The Carlyle, een wolkenkrabber van 38 verdiepingen met coöp-suites en hotelkamers. Zijn klanten zijn een Zuid-Amerikaans echtpaar dat het kocht vanwege zijn spectaculaire uitzichten - westelijk over Central Park, zuidelijk over Midtown en noordelijk helemaal tot aan de George Washington Bridge. Een andere attractie voor hen was de kwaliteit van de dienstverlening en de ligging aan de Upper East Side. En het echtpaar had lange tijd een kippenhok op de benedenverdieping gehad dat ze een paar keer per jaar gebruikten voor een kort verblijf (zie Architecturale samenvatting, Juli 1995). Daar genoten ze van een levensstijl die ze op de hogere verdieping wilden voortzetten.

'We wisten precies wat we wilden', herinnert de vrouw zich, 'een woonkamer, een slaapkamer en een bibliotheek die ook dienst doet als klein kantoor, met een boekenkast en een computer. We wilden geen keuken om in te koken; het zou meer op een bar gaan lijken. 'Gasten dronken een drankje in hun appartement en daalden daarna af naar het restaurant voor het avondeten. Uit ervaring wist het echtpaar dat ze niet echt een logeerkamer nodig hadden, omdat ze zich liever ergens anders in het hotel vestigden.

"We wilden luxe en comfort, maar tegelijkertijd een plek die minimalistisch en kaal was. Soms kun je niet allebei krijgen. "

Het appartement, zoals gekocht, had niet armzaliger kunnen zijn. In 1929, toen The Carlyle werd geopend, was het een hotelsuite, maar tegen de tijd dat het stel het overnam, was het al vele jaren in privébezit en had het veel meer nodig dan een opfrisbeurt. Ze schakelden Georgis in om de ruimte naar het hoogste niveau van vakmanschap te brengen dat mogelijk is binnen het hedendaagse idioom. Man en vrouw, beiden opgeleid als architect, weten wat dat betekent, en Georgis natuurlijk ook. De vrouw zegt het eenvoudig. "We wilden luxe en comfort, maar tegelijkertijd een plek die minimalistisch en kaal was. Soms kun je niet allebei krijgen. "

'Het appartement was een wirwar van kleine ruimtes met een kleine vestibule', herinnert Georgis zich. "Mijn klanten en ik besloten om het zo veel mogelijk open te stellen. De ruimtelijke ervaring was om naar het licht, naar het raam, naar het uitzicht toe te bewegen. 'Zijn eerste stap was om het appartement leeg te maken. Elk overblijfsel van versiering ging weg, evenals verouderde mechanische apparatuur en roosters, plinten, keuken- en badaccessoires en alle ingebouwde elementen. Verlaagde plafonds werden verwijderd en raam- en deuromlijstingen, deurstijlen en dorpels werden weggerukt. Het resultaat was het creëren van ruimte die wordt gedefinieerd door kale, schone en gladde gipswanden en plafonds, en uitzichten die goed worden omlijst door de bestaande ramen. Om de strengheid van deze minimalistische setting te verzachten, koos Georgis voor een luxueus palet aan materialen.

Bij het betreden van het appartement ziet men eerst een ronde kolom van geborsteld RVS die onhandig geplaatste niet-verwijderbare leidingen verbergt. Het heldere, glinsterende oppervlak van de kolom speelt tegen de rijke duisternis van een muur met Franse notenhouten lambrisering die de ingangsgalerij scheidt van de master suite. Een nis links van de kolom bevat een bronzen sculptuur van een gekantelde figuur van Joel Shapiro. Een draai naar de galerij biedt de eerste glimp van de woonkamer, de nauwkeurig gelegde witte essenvloer, die doorloopt vanaf de galerij, en het lichtblauwe tapijt van zijde en wol, beide ontworpen door Georgis om in harmonie te leven met de veranderende blauwtinten van de lucht. Als onderdeel van het uitzicht op de galerij kondigt een samenstel van slanke verticale vormen, gerangschikt met waarneming en humor, aan dat de kunst en het meubilair op deze plek belangrijk zijn. Twee vrijstaande sculpturen van Louise Bourgeois die Afrikaans tribaal werk oproepen, spelen af ​​tegen de driehoekige bronzen poten van een theetafel van Georgis. De draadvormige steunen van de Enrico Franzolini-stoelen en de krachtige opwaartse druk van het patroon in de Joan Mir & 243; schilderen completeert de opzettelijke nevenschikking.

'Het appartement was een wirwar van kleine ruimtes', herinnert Georgis zich.

Het bijna kamerhoge raam in de woonkamer vormde een probleem. Waar zet je de verplichte bank en bijzettafels? Georgis liet deze achterwege en ontwierp in plaats daarvan een op maat gemaakte zeer lage bank die in de vensterbank was ingebouwd met even lage bijzettafels met glazen blad, bekleed met leer en verlicht, om als lichtbakken te dienen. "Toen Bill dit voorstelde, vonden we het heel chic, en zo is het gebleken", meldt de vrouw. Tegenover het raam staan ​​twee rijkelijk gestoffeerde Franse fauteuils uit de jaren 50 en tafels van Jean-Michel Frank en Pierre Chareau. Het raam zelf wordt geflankeerd door een schilderij van Juan Gris en een ander door Giorgio Morandi. Een mooi geproportioneerde plank van geborsteld roestvrij staal met verborgen laden onderscheidt de zuidmuur van de kamer. Daarboven is een kast met glazen schuifdeuren met daarin rekken en een flatscreen televisie.

De muren van de slaapkamer zijn bekleed met een antracietgrijze flanel van kasjmier om het oog op het uitzicht te richten en tegelijkertijd een luxueus gevoel van beslotenheid te bieden. "Het voelt als een kleed dat ons 's nachts omhult", onthult de vrouw, eraan toevoegend dat het hele appartement haar het gevoel geeft gewoon boven Manhattan te zweven. Georgis is erin geslaagd een serene sfeer in de lucht te creëren. "Het ging niet om het rangschikken van veel objecten", legt hij uit, "het ging om het creëren van een open, overzichtelijke plek om het uitzicht dag en nacht in alle rust te ervaren."

instagram story viewer