Het nieuwe hoofdkantoor van Uniqlo is een eigen stad

Snelle detailhandel, Uniqlo's moederbedrijf opende onlangs een wonderbaarlijk nieuw hoofdkantoor aan de waterkant van Tokio. Zo wonderbaarlijk zelfs dat het gebouw simpelweg bekend staat als Uniqlo City, een treffende beschrijving van zijn immense schaal. De 1.000 bedrijfsleden van Uniqlo verhuisden naar hun nieuw ontworpen hoofdkantoor in Japan's Airake District in januari van dit jaar, een grote verschuiving van de traditionele kantoortoren die ze vroeger thuis noemden. Nu zijn medewerkers van alle afdelingen allemaal bij elkaar gehuisvest om samenwerking te stimuleren. Bovendien zitten full-scale, mock-up replica Uniqlo-winkels verdiepingen onder de werkruimte en dienen ze als model voor de winkels van het merk wereldwijd.

Uitzicht op de "straat", een interne circulatieroute die de vier hectare van de kantoren van Uniqlo City beslaat, en wordt onderbroken door sociale ruimtes en werkzolders. Foto door Kenji Takahashi.

Ontworpen door Portland, Oregon Allied Works Architecture (AWA), beslaat de nieuwe werkruimte meer dan 4 hectare aaneengesloten binnenruimte op één verdieping - in feite de grootte van een blok in New York City. De 200.000 vierkante meter grote structuur is zo groot dat Allied Works besloot dat de enige logische manier om de orde te handhaven was om het als een ministad uit te werken. Ja, dit betekent dat de ruimte straatnamen, 'buurten' en zelfs 'voorportieken' bevat, gemodelleerd naar oude Japanse huizen. "De naam 'Uniqlo City' is ontstaan ​​omdat we een systeem van straten en gebieden hebben ontwikkeld", zegt Brad Cloepfil, oprichter van AWA.

Zicht op de Grote Zaal, een flexibele verzamelruimte voor de bedrijfsbrede presentaties en productrecensies van het bedrijf. Foto door Nacasa & Partners.

Cloepfil legt uit dat zijn bedrijf Uniqlo City in acht maanden ontwierp en dat de bouw binnen vijf maanden klaar was. Voor een project van deze schaal zegt hij dat deze snelheid zeldzaam is, hoewel passend gezien de klant in kwestie. 'Weet je waar Uniqlo over gaat?' Zegt Cloepfil lachend. "Als je online een Uniqlo-trui bestelt, kun je hem de volgende dag overal ter wereld krijgen! Hun ethiek gaat eigenlijk over dingen snel doen en lenig zijn. ”Hetzelfde gold voor de bouw van de nieuwe werkruimte.

Voor John Jay, de president van Fast Retailing, ging het doel van Uniqlo City verder dan het verbeteren van de esthetiek van de groep. In wezen was het creëren van een meer verbonden werkruimte bedoeld om de bedrijfscultuur te veranderen. Het nieuwe hoofdkantoor "zal zowel individuele creativiteit als groepsproductiviteit bevorderen", zei Jay in een verklaring. "Jay's doel met het hele streven was om de werkcultuur in zijn kantoor opnieuw uit te vinden, en in het bijzonder om een ​​creatievere, samenwerkende en risicovolle cultuur te creëren", zegt Cloepfil.

Buitenaanzicht van de leeszaal van Uniqlo City. Foto door Nacasa & Partners.

Cloepfil legt uit dat de meeste Japanse werkplekken niet lijken op wat zijn team heeft gemaakt voor Fast Retailing. Hij noemt overtredingen van het parapluontwerp als de norm (net als in de VS), inclusief standaard kantoortorens, verlaagde plafonds van 8 voet, fluorescerende lichtschermen en "zeer algemene werkruimten". De ergste overtreding van allemaal: werknemers worden meestal gedwongen om als een resultaat. Uniqlo City heeft 4 meter hoge plafonds, een overvloed aan ramen en geeft werknemers een reden om op te staan vanaf hun bureaus - cafés, sociale ruimtes, binnenplaatsen en een bibliotheek moedigen ontmoetingen tussen teams aan leden. Een grote zaal in de zuidwestelijke hoek van de stad biedt plaats aan het volledige personeel van 1000 personen voor groepspresentaties.

Zicht op een lounge gelegen tussen werklofts in Uniqlo City. Foto door Nacasa & Partners.

Toen de medewerkers van Fast Retailing naar hun nieuwe ruimte verhuisden, was Cloepfil zenuwachtig. Hoewel Jay en hij tevreden waren met het ontwerp, vroeg Cloepfil zich af hoe het personeel zou reageren. Hoe mooi de ruimte ook is, legt hij uit dat ze vooral functioneel moet zijn. Maar tot zijn opluchting verdwenen die zorgen snel. "Ik was er op de eerste dag, en het was bijna alsof het script was geschreven", zegt Cloepfil. "Mensen gebruikten elke ruimte, elke bank, elke muur. En ze gebruikten het allemaal. "

instagram story viewer