Architect Lee F. Mindel renoveert een appartement in Manhattan

De architect, met zijn partner Peter L. Shelton, zorgde voor natuurlijk licht in het appartement van een stel in New York City

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in de uitgave van Architectural Digest van februari 2007.

De zeer welbespraakte Lee F. Mindel heeft dit te zeggen over de manier waarop hij en Peter L. Shelton, zijn langdurige medewerker, benadert de uitdaging van een appartementrenovatie: "Het belangrijkste is om het probleem van een ruimte te identificeren en het terug te brengen tot de puurste essentie. Mensen raken afgeleid als ze een appartement kopen. Ze gaan van verliefdheid zo snel naar het hebben van spijt van de koper dat ze niet kunnen kalmeren en de meest primaire vragen kunnen stellen. Wat maakt een plaats aan het tikken? Hoe zit het met de context is speciaal? Is er een kwaliteit van het gebouw die moet worden gevierd? Hoe werkt het licht? Waar gaat het over de eigenaar dat zijn huis specificiteit geeft? En tot slot, wat kunnen wij, als architecten en ontwerpers, doen om de klanten zo goed mogelijk te presenteren, gegeven wie ze zijn? "

Hij pauzeert. "We stellen al deze vragen en proberen ze te beantwoorden, dan gooien we ze uit het raam en laten we de intuïtie het overnemen. Alleen dan kan er iets echt interessants gebeuren. "

Voor een paar terugkerende klanten die onlangs een speciaal appartement in Central Park West hadden gekocht, begonnen Shelton en Mindel met het afwerken van hun lijst. Er was een goede deal die dit appartement deed slagen. Het was in een pittig Arts and Crafts-gebouw gebouwd door Henry Wilkinson in 1910. De eenheid die de klanten van Shelton en Mindel kozen, op de 12e verdieping, keek uit op het oosten en zuiden over het park en had een hoekaanzicht dat was "op een schaal", zegt Mindel, "waardoor je je nog steeds verbonden voelde met de prachtige stad die het bewoont." Er was uitstekend licht; er was een mooi ritme van ramen met een glazen deur die uitkwam op een balkon; het gebouw behield een sterke Arts and Crafts-smaak.

Tegelijkertijd ontbrak er veel. Er waren te veel te kleine kamers; hoewel ze typerend waren voor het begin van de 20e eeuw, voelden ze zich begin 21e eeuw claustrofobisch. Radiatoren werden blootgesteld. Airco-units werden tegen deze kostbare, naar het park gerichte ramen geslagen, die nogal wat begonnen te voelen te dun voor de richting waarin het appartement op weg was - vrijer en moderner en zo licht als mogelijk.


  • Het was een reeks statische ruimtes, zegt Lee F. Mindel die met zijn partner Peter L. Shelton bracht schaal en licht tot een ...
  • Het balkon aan de woonkamer
  • De architecten kozen voor een felgroene tint als voorafschaduwing van het park.
1 / 9

"Het was een reeks statische ruimtes", zegt Lee F. Mindel, die samen met zijn partner, Peter L. Shelton, bracht schaal en licht naar het hoekappartement van een stel in een gebouw uit 1910 in Manhattan. De inkomhal had een gedateerde wandbekleding.


Toen Shelton en Mindel op het punt kwamen dat ze hun intuïtie over deze potentieel prachtige ruimte lieten zweven, kwam het tot rust op wat zij zagen als het belangrijkste kenmerk van het appartement: de envelop, met een prachtig uitzicht over het park en de verspreiding van de stad. De oplossing die ze bedachten, is de vleesgeworden eenvoud, hoewel het natuurlijk ingewikkeld was om te engineeren en te verfijnen: ze bedachten een bay-systeem om de envelop te omhullen.

Door deze reeks traveeën rond de bestaande ramen aan te leggen, hebben de architecten veel problemen in één keer opgelost. Eerst lieten ze de ramen groter lijken dan ze inderdaad zijn. Ze bedachten plaatsen om de verwarming, airconditioning, geluids- en elektrische systemen te verbergen. En tot slot creëerden ze in de resterende beschikbare baaien open ruimtes voor kunstwerken en boeken en gesloten ruimtes voor opslag. Dit alles betekende dat wanneer de muur naar beneden kwam tussen het eetgedeelte en een logeerkamer, dat zou verdubbelen als kantoor voelde de resulterende uitgestrektheid niet aan elkaar geplaveid, maar met weloverwogenheid en zorg gemaakt.

Toen het tijd was om het appartement dat ze uit elkaar hadden gehaald te herbouwen, gebruikten Shelton en Mindel traditioneel, maar nooit kieskeurig freeswerk en detaillering. Ze ontwierpen een cassetteplafond dat passend leek voor het gebouw en hielp tegelijkertijd om een ​​aantal vreemde kruispunten te verbergen die ontstonden toen de plattegrond werd herwerkt. Ze gebruikten verlichting die architectonisch zinvol was (bijvoorbeeld geen inbouwspots in de schatkist). En ze waren bijzonder slim in het oplossen van de meest uitdagende kamers: het oude meesterbad werd een kleine ijdelheid voor de vrouw, terwijl het nieuwe bad werd verplaatst naar een voormalig kast en de inkomhal werden afgebakend door een muur die opslag bevat maar stopt voor het plafond, zodat het licht, de koffers en het lijstwerk ononderbroken blijven door de gemeenschappelijke ruimte. gebieden. "Dit is een zeer modernistische planning", stelt Mindel, "hoewel met historische uitvoering. We probeerden niet revivalistisch te zijn, maar we wilden het gebouw en de basisidentiteit van de ruimte respecteren. "

Ze volgden ook de wensen van hun klanten, een schilder en een gepensioneerde investeringsbankier. "We hadden eerder een heel modern appartement", zegt de man. "En we wilden daar iets een stapje verder vanaf - een omgeving die zelfs een beetje bohemien zou kunnen zijn, waar foto's op de grond konden staan ​​en de sfeer meer Europees was."

Wanneer Shelton en Mindel een appartement inrichten, denken ze aan tafels en stoelen, spiegels en lampen en textiel als verdere componenten van de ideeën die voorhanden zijn. Zo gebruikten ze in de entreehal kleur, een levendig groen dat net buiten het zicht verwijst naar het park. Elders animeerden ze het neutrale palet met gele, rode, groene en blauwe tonen die eruit voortkomen elementen zo uiteenlopend als de schilderijen van de echtgenoot, keramiek uit de midden eeuw en die van het gebouw (rood) luifel.

De specifieke meubels en objecten die Shelton en Mindel kozen, belichamen de heersende spanning: Arts and Crafts-stukken zoals de Engelsen eettafel spreken tot een preoccupatie met het handgemaakte dat in 1910 werd verhoogd, terwijl meer machinaal vervaardigde stukken zoals de Jean Prouvé console en Visiteur fauteuil en Poul Henningsen lamp kijken uit naar het design dat de overhand zou krijgen in de jaren dat gevolgd.

Al het meubilair is gerangschikt met een architectonische discipline en gevoel voor ritme, met ronde vormen die weerkaatsen op vierkanten en rechthoeken en symmetrie die voor nog meer nauwkeurigheid zorgen. Deze "stabilisatie van het interieur" gaat niet over stijl, een woord (en begrip) dat Mindel zinloos vindt, tenzij het helpt om een ​​reeks ideeën uit te drukken. Er is duidelijk veel zorgvuldig nagedacht over een project dat de vrouw nu als "een wonder van integriteit" beschouwt en de man beschrijft als zijn laatste appartement in New York. "We hebben geluk", voegt hij eraan toe, "dat het zo succesvol is."

instagram story viewer