Er breekt een vete uit over het architecturale lot van het geliefde museum voor hedendaagse kunst in San Diego

Preservationists zijn tegen het veranderen van de erfenis van een postmoderne architect, terwijl de instelling pleit voor slimmere langetermijnplanning

Er heerst een controverse rond de geplande uitbreiding van het Museum of Contemporary Art San Diego in Tony La Jolla, omdat het omvat het verwijderen en wijzigen van cruciale ontwerpelementen die zijn gemaakt door de bekende postmodernistische architecten Venturi, Scott Brown en Associates. Een buitengewone petitie gestuurd naar de CEO en de bestuursvoorzitter van het museum, die het een 'enorme fout' noemt en het museum vraagt ​​eerder te heroverwegen "Een cultureel monument onherstelbaar beschadigen" wordt ondersteund door meer dan 75 beroemdheden in de architectuurwereld, van de bekende architectuurcriticus Paul Goldberger, MoMA Philip Johnson, hoofdconservator van architectuur en design Martino Stierli, en architect Robert A.M. Stern, aan verschillende architectuurprofessoren bij het leiden universiteiten.

Een zicht op Axline Court, de voormalige entreehal van het museum, ontworpen door Venturi, Scott Brown and Associates.

Foto: met dank aan MCASD

Momenteel is de ingang van het oceanside museum, Axline Court genaamd, een stijgende stervormige omsloten binnenplaats met neonverlichte bogen en lichtbeuk ramen, ontworpen in een museumrenovatie 1996 door Robert Venturi en zijn vrouw en partner, Denise Scott Brown, winnaars van de 2016 AIA Gouden medaille. Buiten de ingang was een pergola van extra grote kolommen gemaakt van glasvezel, ontworpen als een knipoog naar de houten pergola bij het huis van de Scripps op het terrein, door filantroop Ellen Browning Scripps na haar dood in 1941 aan het museum ter beschikking gesteld.

De uitbreiding van $ 75 miljoen creëert een nieuwe glazen ingang op 30 meter afstand, verwijdert de pergola en verandert Axline Court in een educatieve ruimte, terwijl de galerieruimte verviervoudigt en zeezicht toevoegt terrassen. Baanbrekend voor het ontwerpplan van Selldorf Architects, die de Neue Galerie in New York ontwierp en was tikt voor de uitbreiding voor de Frick Collection, werd laatst goedgekeurd door de San Diego Planning Commission jaar. De renovatie is de vijfde voor MCASD La Jolla, gesloten sinds begin 2017 maar naar verwachting heropend in 2020.

Een weergave van het nieuwe totaalontwerp voor het museum.

Foto: met dank aan MCASD

Betreed een onwaarschijnlijke voorstander van behoud in de vorm van een afgestudeerde ontwerpstudent van 24 jaar. Na het horen van een presentatie van Annabelle Selldorf over haar werk aan de Harvard Graduate School of Design, de student, Izzy Kornblatt, was ontzet dat, volgens hem, een gerespecteerde architect die hij bestudeerde, zou worden verontreinigd. "Er wordt geen beter gebouw gemaakt", vertelt hij ADVERTENTIE. Hoewel hij nog nooit bij MCASD was geweest, maar wel een tentoonstelling van Philadelphia School had georganiseerd architecten, inclusief Venturi, schreef hij in 2017 aan de Universiteit van Pennsylvania een artikel over zijn uitbreiding voor De krant van de architect in mei. (De firma van Selldorf richtte eventuele vragen tot het museum.)

Lezers begonnen contact op te nemen met Kornblatt en Denise Scott Brown, begonnen hun zorgen door te sturen naar anderen, en het begon te sneeuwballen. "Sommigen waren aanvankelijk niet overtuigd, maar waren nadat ik ze Selldorfs plannen had gestuurd." Het opstellen van de petitie was een "groepsinspanning", zei hij.

Een beter zicht op de nieuwe entree, ontworpen door Selldorf Architects.

Foto: met dank aan MCASD

Brown, nu 87, vertelt ADVERTENTIE, "Het museum krijgt meer geld voor de galerijen als ze luisteren en de oude ingang behouden." Ze herinnert zich een telefoonbericht uit 2014 van het museum directeur vertrok met haar secretaresse die alleen zei dat er een renovatie gepland was, maar niet op de hoogte was van de verwijdering van en wijzigingen aan haar firma ontwerp.

Vanaf nu weigert het museum toe te geven. Kathryn Kanjo, directeur van het museum, zegt: “We zijn het fundamenteel oneens met de premisse van de petitie…. Selldorf herijkt de balans van het gebouw door de ingang in lijn te brengen met het stratenpatroon van het dorp La Jolla, waarmee het museum wordt aangeduid als het anker van de La Jolla Culturele Zone. "

De beroemde pergola op zijn nieuwe positie, vlakbij de oceaan aan de andere kant van het museum.

Foto: Nick Agelidis / Met dank aan La Jolla Historical Society

Betreed nog een belangrijke speler: de La Jolla Historical Society, die de pergola heeft bewaard, waardoor het het middelpunt is van een openbaar park op het lagere terras dat half september opent. Het staat nu op slechts 100 meter van de oorspronkelijke locatie, aan de overkant van de straat.

"We erkenden het belang van Robert Venturi en Denise Scott Brown voor de geschiedenis van postmoderne architectuur, en het feit dat dit gebouw het enige VSBA-project was dat in San Diego werd uitgevoerd ”, zegt uitvoerend directeur Heath Vos.

VERWANT:Het best ontworpen museum in elke staat in Amerika

instagram story viewer