Richard Landry knutselt een huis in Spaanse koloniale stijl in Los Angeles

De architect werd geïnspireerd door de architectonische geschiedenis van Spanje toen hij de residentie Pacific Palisades creëerde

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in de uitgave van Architectural Digest van januari 2008.

Lorna Auerbach groeide op in Santa Monica Canyon in de jaren vijftig en zestig, toen het gebied nog een charmant landelijk gebied was van de rest van het bruisende Los Angeles. Met haar speelkameraadjes uit haar jeugd "reed ze op paarden in de kloof, klom ze in de grotten en speelde ze in de kreken", herinnert ze zich. "De straten waren geplaveid. Er liepen pauwen rond. "

Op deze betoverde expedities zou de jonge Auerbach onvermijdelijk een aantal grote woningen met wit stucwerk passeren muren, rode pannendaken, met fonteinen gevulde binnenplaatsen en andere architectonische elementen geleend van de Spaanse koloniale volkstong.

Toen de gelegenheid zich voordeed om het huis van haar dromen te bouwen op een hoekperceel in Pacific Palisades - zoals de zeemeeuw vliegt, op slechts een paar kilometer van de plek van haar kinderidylles - Auerbach wist dat ze het gevoel dat ze had ervaren bij het ontdekken van die huizen zo goed mogelijk wilde nabootsen. kind. Maar ze had ook een aantal zeer volwassen ideeën over het opnemen van feng shui-principes, het minimaliseren van het energieverbruik en het gebruik van recyclebare en teruggewonnen bouwmaterialen. Wat ze nodig had, was een architect die haar liefde voor architectuurgeschiedenis, inclusief haar obsessie met lokale details, combineerde met een gezonde mate van filosofische flexibiliteit.

"Terwijl ik architecten interviewde, woonde ik een feest bij in Santa Monica in een prachtige villa in Toscaanse stijl", zegt Auerbach. 'Het was hun eerste grote feest in hun nieuwe huis, en dus zei ik: ik hou van je huis - wie is je architect?' Ze zeiden dat het was Richard Landry. '' Later, toen ze een feest bijwoonde in een huis dat leek op een uitje in Nantucket, vroeg ze de eigenaren hetzelfde vraag. Het antwoord: Richard Landry. Auerbach besefte dat ze haar man had gevonden. "Ik dacht: oké. Deze man is veelzijdig. "

Vanaf het moment dat ze door het pand begonnen te lopen en het huis bespraken dat daar gebouwd zou worden, werd het duidelijk dat Spanje zou dienen als de lodestar van het project. Auerbach spreekt vloeiend Spaans en heeft met haar veel gereisd door Spanje en de voormalige koloniën echtgenoot, Larry Wheat, die gaandeweg een diepe waardering ontwikkelde voor Spaanse en Spaanse koloniale kunst en architectuur. In Landry vond ze niet alleen een architect met 20 jaar ervaring in het bouwen van huizen voor klanten met uiteenlopende smaken, maar ook iemand die deelde haar obsessie met het vinden en hercontextualiseren van zelfs de kleinste details - en daarbij de artistieke geest van een gekoesterde cultuur.

"Lorna groeide op in dit gebied en had veel goede jeugdherinneringen aan de oude boerderijen", zegt Landry. "Die herinneringen zouden uiteindelijk dienen als de basis voor dit huis." Daarna reisden ze naar Spanje, met name naar de Andalusische regio, om op zoek te gaan naar bronnen en inspiratiebronnen. Gewapend met de digitale camera van Auerbach, de blauwdrukken voor het huis en de wens om zoveel mogelijk Iberia bij te brengen In het project brachten ze dagen en nachten door met het doorzoeken van dorpen en het platteland, op zoek naar aanwijzingen en handelend ingevingen.


  • We creëerden een oude Andalusische sfeer die architect Richard Landry zegt over het huis in Los Angeles dat hij voor Lorna ontwierp ...
  • De meeste kamers zijn verbonden met een dubbelhoge ruimte met dakramen die Landry de binnenplaats noemt
  • In de grote kamer voegde Landry een drievoudig gewelfd plafond toe om drie verschillende zitgedeeltes te definiëren en de grote ...
1 / 9

"We hebben een oude Andalusische sfeer gecreëerd", zegt architect Richard Landry over het huis in Los Angeles dat hij ontwierp voor Lorna Auerbach en haar man, Larry Wheat. De ingang.


Geen enkel detail ontsnapte aan hun aandacht. 'We liepen door een kunst- en handwerkbeurs in een kleine stad', zegt Auerbach, 'en we zagen een plaquette, het familiewapen, aan de muur. Ik vond de vorm mooi, dus ik heb hem gefotografeerd. Later kon Richard de omtrek van de plaquette vertalen naar de vorm van het zwembad. Of ik zou op trappen lopen en foto's van de risers maken. Je kunt overal door geïnspireerd raken. ”In afgelegen landelijke pakhuizen vonden ze schatten, zoals de enorme 18e-eeuwse notenhouten poort ('Er waren acht mannen nodig om hem op te tillen', zegt Auerbach) die de Ingang. De imposante majesteit wordt getemperd door de warmte van een felgekleurde omlijsting met tegels, een reproductie van een deur uit de 16e eeuw, die Auerbach in opdracht van een Spaanse bron had gemaakt.

Als je door die enorme poort loopt, kom je op een rustige binnenplaats die bewust doet denken aan het soort dat in de 15e eeuw in Andalusië werd aangetroffen. Het leidt op zijn beurt naar de spectaculaire patio de recibo, een van Landry's grote architectonische triomfen: een stijgende lijn binnenplaats, meer dan twee verdiepingen hoog, waarvan het dakraam van glas en stalen I-balken de ruimte overspoelt zonneschijn.

Met uitzondering van de mediaruimte en keuken is elk deel van het 10.000 vierkante meter grote huis op de een of andere manier verbonden met deze binnenplaats. Op de begane grond verbindt het een gastensuite, het hoofdtrappenhuis, de grote kamer en de eetkamer; op de tweede verdieping komen de belangrijkste slaapkamers uit. Tussen Landry's architectonische plan (dat de meeste kamers heeft die niet alleen naar de binnenplaats maar ook naar een eigen balkon of patio openen) en zijn slimme plaatsing van ramen (elke kamer heeft ze aan minstens twee kanten), een bijna perfect systeem van dwarsventilatie maakt de noodzaak voor airconditioning. Inderdaad, slechts één kamer, de mediaruimte, heeft het; de rest van het huis wordt gekoeld door simpelweg een deur of raam te openen en een plafondventilator aan te zetten.

Door het hele huis heeft Landry intieme ruimtes uit grote gesneden door volumes op te splitsen, zoals zoals in de grote kamer, waar onder een drietal lies drie individuele zitgedeeltes zijn gecreëerd gewelven; of in de master suite, die op dezelfde manier is opgedeeld in kleinere onderdelen, waaronder een kantoor, twee badkamers en twee zitgedeeltes naast de slaapkamer. Een dochter met interesse in de Indiase en Zuidoost-Aziatische cultuur krijgt haar eigen meditatietoren: een torentje met ramen gevuld met Aziatisch antiek en textiel, binnengekomen door onder een prachtig golvende boog van Landry's ontwerp.

"Er is geen kamer in dit huis die niet elke dag wordt gebruikt", zegt Lorna Auerbach. De eetkamer is tevens de bibliotheek; de overdekte loggia is de locatie van veel geïmproviseerde buitenmaaltijden; op de voetstuktafel in de patio de recibo leest Auerbach haar ochtendkrant. Het plan van Richard Landry, dat de verbindende kracht van grote centrale ruimtes benadrukt, betekent dat geen enkele ruimte op zichzelf is, eenzaam en ongebruikt. Moderne architectuur wordt, net als het moderne leven, soms bekritiseerd als vervreemdend. Maar door terug te kijken en de goede ideeën van andere culturen en andere tijden te lenen, heeft hij een huis gecreëerd dat ruimtes en de mensen erin samenbrengt.

instagram story viewer