In het uitgestrekte vijf verdiepingen tellende herenhuis van Decorator Laura Santos in Manhattan

De decorateur en haar man grepen een zeldzame kans en kochten twee panden in Greenwich Village in New York, die ze samenvoegen tot een vijf verdiepingen tellende woning voor hun gezin.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het aprilnummer van Architectural Digest.

Dun is misschien in als het op mode aankomt, maar in het exclusieve rijk van de herenhuizen in Manhattan is de heersende houding hoe breder hoe beter. Vier jaar geleden kwamen Laura Santos, de rijzende ster-decorateur en haar man, toevallig drie aangrenzende rijtjeshuizen tegen in aanbouw - en te koop - in Greenwich Village. Ze grepen de zeldzame kans en besloten twee van de eigendommen te kopen en ze te combineren tot een uitgestrekte woning van vijf verdiepingen van maar liefst 14 meter breed.

"Ik was bang dat een herenhuis te donker of ruimtelijk onhandig zou zijn", herinnert Santos zich, een inwoner van Colombia die in 2000 via Parijs naar New York kwam en later studeerde aan Parsons the New School for Ontwerp. "Door twee van hen samen te voegen, hebben we de verhoudingen veranderd in iets meer vierkant, met extra licht en lucht."

Het verhaal van hun huis begint eigenlijk in 2007, toen een ontwikkelaar de firma 1100 Architect inhuurde om het oorspronkelijke trio van woningen op een braakliggend terrein te ontwerpen. Het project was in volle gang, met de gevel en structurele elementen op hun plaats, tegen de tijd dat Santos in beeld kwam. Onder de indruk behield ze 1100 voor de ambitieuze residentiële fusie, waardoor het momentum en de consistentie van de uitvoering werd verzekerd.

"Het vergde enige virtuositeit om te schakelen en een plan te bedenken dat vanuit functioneel en ervaringsgericht perspectief zinvol was", herinnert David Piscuskas zich, een van de opdrachtgevers van het bedrijf. "Na geconcentreerde inspanning stromen de kamers op een manier die niet gekunsteld of achteraf ingebouwd aanvoelt."


  • Afbeelding kan Meubilair Kamer Woonkamer Binnenshuis Interieurontwerp en Tafel bevatten
  • Afbeelding kan kleding, kleding, mens, plant, bloem, bloesem en bloemstuk bevatten
  • Afbeelding kan Meubilair Kamer Woonkamer Binnen Tafel Interieur Design Lobby Bank en Koffietafel bevatten
1 / 17

In de dubbelhoge woonkamer staat een gewelfde Vladimir Kagan-bank met een vintage cocktail tafel van Galerie Van den Akker, een Franse vloerlamp uit de jaren 40 en een Duinbank bekleed in het Mongools lam; het tweeluik is van Mark Francis, de gordijnen zijn van Kravet-linnen en de muren zijn geschilderd in Benjamin Moore-wit.


De resulterende structuur leest als een 21e-eeuwse interpretatie van een Beaux Art-herenhuis, met een grote zandsteen buitenkant - scherp gedetailleerd met mahonie raamkozijnen en een basis van granieten platen - en uitgestrekte, sterk aangepaste interieurs. De gestroomlijnde kamers, gerangschikt rond een centrale trap, benadrukken comfort, gebruiksgemak en gezinsvriendelijkheid. (Het echtpaar heeft een jonge zoon en dochter.)

Santos wilde graag van het huis een gedurfde weerspiegeling maken van haar ontluikende ontwerppraktijk en koos voor een mix van meubels en architectonische componenten die worden gedefinieerd door sculpturale profielen en luxe materialen. Haar visie openbaart zich onmiddellijk in de intieme vestibule, waar vleugelstoelen in Gio Ponti-stijl zich vermengen met een spiegel van Hervé Van der Straeten en de vloeren van gezoet graniet complementeren de lambrisering van walnotenhout. Deze ingang deelt het maaiveld met de hoofdkeuken en een aangrenzende zithoek, de laatste geaccentueerd door een muur van kwartsiettegels.

De glamourfactor neemt alleen maar toe op de tweede verdieping, die de formele eetkamer, een satellietkeuken en bar, een mediaruimte, een bibliotheek en de dubbelhoge woonkamer bevat. Die volumineuze ruimte verankeren is een open haard bekroond door een monumentale schoorsteenmantel van travertijn, waarvan de schaal wordt gebagatelliseerd door het minimalistische silhouet. Hier, net als overal in huis, heeft Santos vakkundig stoffen ingezet om de stijve geometrieën van de architectuur te verzachten. Doorschijnende linnen gordijnen kleden de bijna 6 meter hoge ramen.

Gouden behang met de hand beschilderd met pruimenbloesems, zorgt ondertussen voor een weelderige achtergrond in de eetkamer, waar Santos installeerde Van der Straeten-verlichtingsarmaturen en een eigentijdse BDDW-tafel gecombineerd met Paul Frankl uit de late jaren 40 stoelen. "Ik ben dol op de strakke lijnen en sculpturale vormen van meubelen uit de middenklasse", merkt Santos op.

De slaapkamers van de kinderen en de gedeelde speelruimte worden geanimeerd door kleur en patroon - van een grafisch Union Jack-tapijt in de ruimte van de zoon tot een levendig bloemenbehang in de kamer van de dochter. De eigen vertrekken van het paar hebben daarentegen een neutraal palet dat zorgvuldig is berekend op sereniteit. Vooral het gerieflijke hoofdbad zorgt voor rust met zijn monolithische Corian-bad en bleke kalkstenen lambrisering. Die geest van rust en ontspanning zet zich voort op de bovenste verdieping, een soort speeltuin voor volwassenen, uitgerust met een modernistische biljarttafel en een volledige bar.

Meer geneugten wachten buiten, waar landschapsarchitecten Miranda Brooks creëerde een onverwacht romantische oase in Engelse stijl. Met ruw uitgehouwen veldstenen straatstenen en een met blauweregen bedekte pergola, overtreft de tuin ver de miezerige terrassen die passeren voor Arcadische geneugten in deze uitgehongerde metropool. "Ik heb geprobeerd de aanplant zo wild en los mogelijk te houden, zodat je in deze idyllische wereld wordt getrokken in plaats van te worden afgeleid door de omliggende gebouwen", legt Brooks uit.

Toch is de grootste verrassing van het huis de kelder, die beschikt over een binnenzwembad, een volledig uitgeruste fitnessruimte en een hammamachtige stoomkamer die overdadig is gehuld in marmer dat bij elkaar past. Ondanks dat ze ondergronds zijn, worden deze sybaritische ruimtes overdag overspoeld met zon dankzij een reeks dakramen en een uitgestrekte raampartij die het buitentrap naar de tuin omlijst.

"Zoals zoveel van wat dit huis speciaal maakt, werd het kelderconcept gedreven door de visie van Laura", zegt 1100 projectarchitect Sharmila McConnell. 'Ze daagde ons - en zichzelf - uit om elk detail te verfijnen.'

Voor Santos is het voltooide project niet alleen een hoogtepunt van haar groeiende portfolio. "Het gaf me de kans om ideeën te ontdekken waar ik al heel lang mee speelde", reflecteert ze. "Maar uiteindelijk ben ik het meest trots op de manier waarop het huis functioneert en aanvoelt. Elke kamer wordt gebruikt, en elke kamer heeft betekenis. "

Verwant:Bekijk meer Celebrity Homes in ADVERTENTIE

instagram story viewer