Architect Frank Gehry ontwerpt een sculpturaal vlaggenschip voor Louis Vuitton in Seoul

We wilden een lantaarn op straat, " Frank Gehry zegt over het nieuwe vlaggenschip van Seoul dat hij voor Louis Vuitton ontwierp. "Iets opens en uitnodigend." Op de top van de Tony Cheongdam-dong-wijk in het winkelgebied Gangnam, met de Bukhansan-bergen op de achtergrond, een lichtbaken van vijf verdiepingen is de eerste winkelruimte die de winnaar van de Pritzker-prijs heeft voltooid sinds het begin van zijn carrière - en zijn eerste voor de Fransen luxemerk. Natuurlijk zijn de twee bekende vrienden na hun samenwerking op de Stichting Louis Vuitton, onthuld in Parijs in 2014.

Frank Gehry bij het nieuwe vlaggenschip van Louis Vuitton in Seoul, dat hij ontwierp in samenwerking met Peter Marino.

Foto: Ki-Yong Nam

Met gebogen glazen panelen die zich als zeilen naar de hemel uitstrekken, is de boetiek in Seoul zowel een evolutie van het Parijse gebouw en een weerspiegeling van de diepe waardering van de architect voor Azië cultuur. Gehry, die twee half-Koreaanse kleindochters heeft, vond inspiratie voor de winkel in de opzwepende bewegingen van de traditionele Dongnae Hakchum kraandans. "Ik ben altijd op zoek naar manieren om gevoel te creëren met driedimensionale materialen", merkt hij op. "Ik hou van dans omdat het beweging uitdrukt als sculptuur."

De ingang.

Foto: Ki-Yong Nam

De dramatische vorm onthult ingetogen, Miesiaanse interieurs, die zijn bedacht door een ander AD100-talent, architect Peter Marino, die honderden Vuitton-winkels over de hele wereld heeft bedacht. Het bleek een kaskraker te zijn. "Ik hou van de man", zegt Gehry. "Het is interessant - ik denk dat hij een groot ego heeft en ik een groot ego. En toch kwamen we niet met elkaar in botsing. " Een enorme entree van drie verdiepingen, bekleed met dezelfde witte Turkse kalksteen als de gevel, verbindt onmiddellijk interieur en exterieur, terwijl schommels van de Campana Brothers voor Vuitton's Objets Nomades-collectie boven hun hoofd hangen en bezoekers begroeten. Elders zijn intieme loungeruimtes te zien met groovy stukken uit de jaren 60 en 70 van onder meer Pierre Paulin en Carlo Scarpa. En een betonnen trap doet ook dienst als verticale galerij, met schilderijen in heldere kleurenvelden van veel van de hedendaagse kunstenaars wiens werk Marino verzamelt. Die treden leiden naar een galerij op de bovenste verdieping met wisselende tentoonstellingen (momenteel werkt Alberto Giacometti in bruikleen van de stichting). "Het is bedoeld als een leuke, gelukkige ervaring", zegt Marino. "Ik weet dat architecten het woord niet gebruiken gelukkig veel, maar ik wel. Ik vind Franks architectuur erg vrolijk - en dat vind ik leuk. "


  • winkel met meubeldisplay
  • hangstoel ei rood
  • Lampenkap
1 / 15

Foto: Ki-Yong Nam

Een arrangement van Objets Nomades-meubels van Raw Edges en India Mahdavi lonkt bij het raam aan de voorkant.


Het ambitieuze project onderstreept Vuittons diepe toewijding aan design, van mode tot meubels en van kunst tot architectuur. Misschien wel het beste samenspel van deze media is te vinden op de binnenterrassen, allemaal gebogen glas en schuine stalen kolommen. Er is geen koopwaar - alleen chique stoelen samengesteld door Marino en een perfect uitzicht op de stad over de boomtoppen. In een tijdperk van online winkelen - eigenlijk alles online - vormt de ruimte een overtuigend argument voor retail IRL.

"De slinger slingert tegen de cultuur in en in geavanceerde technologie", merkt Marino op. “Denk je echt dat een digitaal museum een ​​middag in The Frick kan vervangen? Het werkt niet voor mij. Ik hoop dat mensen een Louis Vuitton-winkel visueel, tactisch en sensueel kunnen waarderen. "

instagram story viewer