Zie hoe een historisch appartement in Manhattan werd bijgewerkt zonder de architecturale integriteit te verliezen

Shelton, Mindel & Associates maken van een residentie in New York City een paradijs voor een filantroop uit Manhattan

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het novembernummer van Architectural Digest.

Peter Shelton en Lee F. Mindel zijn de zeldzame modernistische architecten die hun imprimatur op een historische ruimte kunnen zetten zonder deze te strippen. Toen een prominente filantroop uit Manhattan naar hen toe kwam over het bijwerken van een appartement in een grootse vooroorlogse gebouw met uitzicht op Central Park, benaderden ze het project als zowel archeologen als antropologen. "We moesten zijn nalatenschap respecteren", zegt Mindel, die opmerkt dat het soort gezinnen dat de afgelopen 80 jaar op dit adres heeft gewoond, hun naam hebben in musea en ziekenhuisvleugels. "Het is niet alleen de architectuur, maar ook de rol van het appartement in het leven in de stad", voegt hij eraan toe. "Dit is bedoeld als een openbare plek."

Passend is dat de cliënt een scherp gevoel heeft voor nobele verplichtingen. "Ik zit in nogal wat besturen en doe veel voor goede doelen, en ik wilde dat allerlei soorten mensen zich hier op hun gemak zouden voelen", legt ze uit. De royaal geschaalde openbare ruimtes, die uitkijken op het park en grenzen aan twee terrassen, bieden ruimte aan bijeenkomsten van maar liefst 250 personen.

Het bedrijf kiezen Shelton, Mindel & Associates was een radicale zet voor haar. Ze was een jeugdvriendin van Mindel en kocht het huis nadat ze meer dan twee decennia in een traditioneel ingerichte duplex had gewoond. "Het meeste werk van Lee is moderner dan ik me normaal gesproken op mijn gemak zou voelen", geeft ze toe. "Het was een sprong in het diepe om hem in dienst te nemen, maar hij begreep mijn visie." De partners vonden manieren om het appartement strakker en minder barok te maken zonder de architectonische integriteit te schenden; Zo voegden ze nieuwe verlichting toe en stelden ze de foyer open naar de woonkamer. "Peter deed uitgebreid forensisch onderzoek en due diligence om de geest van het verleden te behouden", zegt Mindel.

De gestage stroom gasten die hier naartoe komt, komt nu in een grote foyer die lijkt op de lobby van een privéclub; het heeft gerestaureerde dambordmarmeren vloeren en een nieuw gewelfd plafond. Aan de muren hangen vintage foto's van New York. "De foto's zijn mijn eerbetoon aan de stad", zegt de eigenaar. "Iemand zei dat het lijkt alsof ik een fotoverzamelaar ben die ook enkele schilderijen bezit, maar het is echt andersom."

Haar collectie Amerikaanse schilderijen van museumkwaliteit vroeg inderdaad om een ​​ingetogen versiering. "Als je zulke kunst en spectaculaire parkgezichten hebt, wil je geen afleiding", zegt Mindel. In de woonkamer werden gestructureerde stoffen in bleke steentinten gebruikt voor de bekleding en een drieluik van V’Soske-tapijten met architecturale, botanische en zoölogische motieven werd ontworpen voor de ruimte in monochromatisch, lichtreflecterend zijde. De vergulde betegelde lambrisering van de kamer werd verwijderd en teruggeplaatst in de hoofdslaapkamer. "We hebben [de lambrisering] helemaal wit geverfd, en het is bijna als een Nevelson", legt Mindel uit. Ze ruilden ook de sierlijke marmeren schoorsteenmantel uit de woonkamer met de eenvoudigere slaapkamerversie; nu, met een kristallen kroonluchter uit het vorige appartement van de eigenaar en een hoofdeinde in Louis XVI-stijl, heeft de master suite een verfijnde, ingetogen weelde.


  • In de woonkamer groepeerde de firma Paul DuprLafon vloerlampen uit de jaren 1930 van Galerie LArc en Seine en circa 1965 Jacques ...
  • Iconische foto's van New York begroeten bezoekers in de foyer van dit historische appartement in Manhattan dat is gerenoveerd en ...
  • Het beoogde schilderij in de woonkamer is van Kenneth Noland en de cocktailtafel is op maat gemaakt in Parijs
1 / 16

De architecten vulden de kunstcollectie van de klant aan met een mix van vintage Franse en Scandinavische stukken, evenals aangepaste ontwerpen. In de woonkamer groepeerde de firma Paul Dupré-Lafon vloerlampen uit de jaren dertig van Galerie L'Arc en Seine en Jacques Quinet eindtafels uit de jaren '70 van Galerie Arcanes met stoelen van Jonas; de mobiel is van Alexander Calder. De fauteuil op de voorgrond is een ontwerp uit de jaren '50 van Kerstin Hörlin-Holmquist, en de lage tafel is van Jean Royère; de tapijten zijn op maat gemaakt door V’Soske.


In de bibliotheek met panelen vormden de architecten een tegenwicht tegen de ouderwetse hauteur met een eigentijds bureau van aluminium en glas van Tom Dixon. "Het ziet eruit als een vlinder die vanaf het terras naar binnen is gevlogen", zegt Mindel. Het solarium, dat werd gerestaureerd volgens rottende blauwdrukken die Shelton ontdekte begraven in een muur, heeft zowel de originele smeedijzeren vogelkooi als nieuw aluminium en hout Tourterelle stoelen van François-Xavier Lalanne, die allemaal een knipoog zijn naar de Central Park Zoo aan de overkant van de straat. De statige eetkamer is voorzien van met paardenhaar gestoffeerde stoelen in Louis XVI-stijl rondom een ​​paar gestroomlijnde vierkante eiken tafels. En in plaats van een schilderij boven de open haard in de woonkamer te laten zien, hingen de architecten slim een ​​Alexander Calder-mobiel op die een dramatische schaduw werpt als de zon ondergaat.

Modernisering was ook nodig voor de keukenvleugel, die de architecten transformeerden - hoewel ze een aantal van de St. Charles-kasten die een vorige eigenaar had geïnstalleerd, herbestemde. "Het is nu een woonkeuken", zegt Mindel, wijzend naar een tafel omringd door Franse bistrostoelen in regenboogkleuren. "In tegenstelling tot vroeger, toen keukens strikt verboden waren, voelen gasten zich hier op hun gemak." Omdat de eigenaar niet van plan was inwonende hulp hebben, werden de aangrenzende meidenkamers vervangen door een kleine fitnessruimte, een wasruimte met ramen en een kantoor voor een persoonlijke assistent. "Ze kunnen gemakkelijk weer in een bediendenverblijf worden veranderd", zegt Mindel, de antropoloog in hem die er doorheen gluurt.

Ondanks zijn majestueuze uitstraling voelt het appartement niet overspannen of kostbaar aan. "Je concentreert je nooit op één ding", merkt Mindel op, "maar je voelt een integratie van architectuur, kunst en landschap."

Zijn goede vriend en tevreden cliënt is het daarmee eens en voegt eraan toe dat Shelton, Mindel de balans tussen modernisme en classicisme precies goed heeft. 'Hoe formeel het appartement ook is, mensen zeggen me dat het niet intimiderend is', zegt ze met duidelijk genoegen. "Gasten schrikken van de schoonheid, maar zijn er niet onder de indruk."

instagram story viewer