AD 100: Dennis Wedlick

Bekijk slideshow

Mijn praktijk is gebaseerd op het bouwen van zeer kleine, zeer pretentieloze huizen ”, zegt Dennis Wedlick, de Manhattan-architect en auteur van The Good Home. Dus hoe benaderde hij het herontwerp van een uitgestrekt weekendhuis van meer dan 5000 vierkante meter aan de baai aan de oostkant van Long Island? Met oog voor het kleine voordeel en een niet aflatende afkeer van holle verwaandheden.

Dit paste goed bij zijn klanten - een bekende zakenman, zijn vrouw en hun twee tienerzonen - die aanvankelijk weinig meer wilden dan een nieuw dak boven het huis, een lang geliefde familiehotel dat Wedlick beschrijft als "meer als een boerderij aan zee". Maar toen de architect de familie ontmoette, zelfs nadat de bouw was begonnen, groeide en groeide de baan, tot het kwam neer op een nieuw huis - een onderbuikrenovatie en een complete make-over van het exterieur, die zich uitstrekte over drie jaar van intense samenwerking tussen de klanten en hun ontwerpers.

'Ik heb ze beloofd dat het een heel gezellig, heel huiselijk, heel pretentieloos huis zou blijven.'

Het team bestond uit binnenhuisarchitect Julia Doyle. 'Op een dag kreeg ik een telefoontje met de mededeling: we gaan een paar dingen met het huis doen en we willen graag dat je erbij betrokken bent', herinnert ze zich. 'Toen was het: laten we een koepel toevoegen; laten we de keuken eruit slaan; de uitzichten zijn geweldig, dus we hebben nieuwe vensters nodig. '' Het drijven van het uitgebreide project was de buitengewone interesse van alle leden van de familie, die hun plaats innamen in een comité-van-het-geheel dat spoedig bijeenkwam om iedereen goed te keuren besluit. "We speelden vroeger een spel dat we Survivor noemden", zegt Wedlick. 'We stonden bij elkaar en debatteerden over elke tent - het hele gezin, de zonen, Julia, de timmerman. Degene die won, was de overlevende. En ik was het niet altijd! "

Toch was het Wedlicks gevoel voor details in het kleine huis dat de dag droeg. "Ze hielden van het huis zoals het was, maar ze wilden het beter maken", zegt hij. 'Ik heb ze beloofd dat het niet heel anders zou aanvoelen - het zou een heel gezellig, heel huiselijk, heel pretentieloos huis blijven.' Aan de buitenkant werden dingen bewaard passend eenvoudig - gevelbekleding van wit bord en grijze gordelroos, een twee-over-twee patroon om de ramen van vele afmetingen te coördineren, met verlichting van het gewone binnenkomen de lichte kromming die de architect zichzelf toestond bij het versieren van de dakranduiteinden en onmerkbaar in de iets dikker dan de norm afmetingen van de raambekleding. Andere effectieve maar ingetogen innovaties zijn de licht convexe boog in het oppervlak van de geborgen vloerplanken, zo gefreesd om het licht op te vangen, en het gebruik van hoogglansverf op de plafonds om dat licht door de huis. De zon maakte het werk af. "Het is in de Hamptons, en je kunt geen beter zonlicht krijgen dan in de Hamptons", zegt Wedlick. 'Als je ergens zonder die zon was geweest, zou het tijdverspilling zijn geweest.'

Het was op die praktische, ervaringsgerichte, menselijke schaal dat de renovatie plaatsvond. Hier kwamen ook de passies van de echtgenoot, een verzamelaar van vintage gereedschappen, in het spel. In een gang, in een vleugel gewijd aan de kinderkamers, plaatsten Wedlick en zijn medewerkers een deel van zijn collectie op een beadboard-muur achter een antieke werkbank. Maar diezelfde handgemaakte geest verschijnt overal. Kenmerkende stukken exotisch hout werden gebruikt om verschillende kamers te onderscheiden. Om de familiekamer een rustieke kwaliteit te geven, geven Wedlick et al. koos voor geborgen hemlock lambrisering. "Het is als een merk om te zeggen: dit is een comfortabele, schuurachtige kamer", merkt hij op.

Wedlick wijst er ook op dat de meeste interieurafwerkingen experimenten waren. Elke trap heeft bijvoorbeeld een andere leuning, een heeft zelfs twee verschillende. 'Het was een kwestie van hoeveel kunst en ambacht we konden krijgen voordat het teveel werd. Je duwt zo ver als je kunt en trekt dan terug zodat het niet van een andere planeet komt. "

Het dichtst bij een buitenaardse aanwezigheid op de site - die door Margie Ruddick gevoelig was aangelegd met inheemse bloemen en struiken - is de dwaasheid van de windmolen die als gastenverblijf dient. Op aandringen van Doyle ontwierp Wedlick een slinkse complexe trap om de wenteltrap erin te vervangen. Toen was het het probleem van de timmerman om het eraf te trekken en de muren in te pakken binnen de interne geometrieën van de achthoekige structuur. 'Het is iets dat alleen iemand die de zenkwaliteit van een bouwer van stenen muren heeft, zou kunnen doen', verwondert Wedlick zich. 'Als je daar bent, vraag je je gewoon af hoe die man het heeft gedaan.'

En al die tijd liet hij de rest van de commissie over zijn schouder meekijken. "Ik zou zeggen dat bijna elk stuk hout werd besproken." Het is een gevaarlijke manier van ontwerpen, maar in dit geval lijkt het briljant te zijn beloond. De ontwerpers zijn blij; de ambachtslieden zijn trots; en de eigenaren, die per slot van rekening gewoon een nieuw dak wilden, misschien hier en daar een kleine aanpassing, dan, oké, haal het er allemaal uit - maar bewaar de nederige geest van het origineel! - zijn ook tevreden. Toch erkent Wedlick dat de regels in dit spel van Survivor naar kwaliteit waren gekanteld. "Het is gemakkelijker als je een klant hebt die het proces leuk vindt en geen haast heeft om het voor elkaar te krijgen."

instagram story viewer