Hoe Salty Architects een onaangetast appartement uit de jaren 50 in Tel Aviv heeft bijgewerkt

Toen het ging om de herontwerp van hun appartement met twee slaapkamers in Tel AvivHadar Menkes en Motti Rauchwerger verspilden geen tijd om aan de slag te gaan. "De dag na de landing in Tel Aviv - met jetlag - begonnen we met de sloop", herinnert Menkes zich. Het echtpaar, oprichters van de studio Zoute architecten, had de hele renovatie van ver gepland. "We woonden een paar jaar in deze ruimte nadat we afgestudeerd waren aan de architectuurschool. Toen we vertrokken naar de middelbare school in Londen, en uiteindelijk New York, verhuurden we het aan vrienden. Toen we een paar jaar later besloten terug te keren, deden we de planning terwijl we nog in het buitenland waren ”, legt ze uit.

Met de 8 maanden oude zoon Jonah op sleeptouw, paste het echtpaar hun ontwerp aan om aan hun behoeften als een gezin van drie (of vier, inclusief hun trouwe straathond Louie) - maar de ruimte had al lang behoefte aan een bijwerken. Onaangetast sinds 1950, was de 750 vierkante meter grote lay-out belast met donkere gangen en details die, zoals Menkes omschrijft, "functioneel op zijn best." De voordeur bevond zich in het donkerste appartement hoek; een kleine keuken bevond zich op een afstand van het eetgedeelte.

Voordat: De oorspronkelijke keuken was druk, benauwd en bijna zeven decennia oud. 'Dit was geen kamer waarin je zou willen hosten. Het kon maar bij één persoon passen ”, zegt Menkes.

Foto: Yael Engelhart

Na: De kersenhouten scheidingswand verhoogt een Ikea-aanrechtblad en roestvrijstalen kasten.

Foto: Yael Engelhart

Het duo begon met een simpel doel: het beste halen uit de alomtegenwoordige zon in Tel Aviv. "We zijn begonnen met het strippen van de ruimte tot de kale structuur, zodat we ons konden voorstellen hoe het licht door de openingen komt", zegt Rauchwerger. "Toen zijn we begonnen met het plaatsen van muren, sommige die tot aan het plafond reiken en andere die net onder de balken reiken, waardoor het licht ononderbroken kan passeren." Naar om de gemeenschappelijke ruimte te maximaliseren, installeerden Menkes en Rauchwerger een freeswerkeenheid om te dienen als afscheiding tussen de hoofdslaapkamer en een nieuw ontworpen open concept keuken. Het functioneert echter als meer dan alleen een scheidingswand: achter het kersenfineer zit een zorgvuldig geconstrueerd netwerk van kasten en kasten.

De muur is niet het enige detail dat bezoekers twee keer zal laten kijken. Het appartement is gevuld met accenten die een prachtig design combineren met verrassende materialen: de keukenplanken zijn van cement, de deurgrepen zijn dat gemaakt van deurstops, en de boekenkast in de woonkamer is gemaakt van een soort geperforeerd staal dat vaak wordt aangetroffen in busstations in Tel Aviv. “We gebruiken graag materialen die overal te vinden zijn en transformeren ze in iets onbekends”, zegt Menkes. "Het is een betaalbare manier om stukken op maat te maken."

De rode eettafel van glasvezel van het echtpaar was ooit van de ouders van Menkes, die hem 40 jaar geleden als huwelijkscadeau ontvingen. "We hebben het tijdens mijn jeugd gebruikt", zegt ze. "Het is behoorlijk vervallen, maar nog steeds charmant."

Foto: Yael Engelhart

Een van de favoriete details van het paar is de 12-voet stalen plank die ze zelf hebben ontworpen. Een gepolijste terrazzovloer verenigt de gemeenschappelijke ruimtes van het huis.

Foto: Yael Engelhart

De originele glazen deuren van het appartement brengen de buitenkant naar binnen, een onopgesmukte pendellamp verlicht het zitgedeelte.

Foto: Yael Engelhart

"Elke centimeter wordt meegerekend", zegt Rauchwerger van de kersenhouten scheidingswand, waarin naast de koelkast kasten en kasten zijn ondergebracht. "Maar afgezien van zeer kleine roestvrijstalen handgrepen, zijn er geen tekenen dat het een functionele opslag is."

Foto: Yael Engelhart

Een bank, ontworpen door Menkes en Rauchwerger en bekleed met perzikfluweel, houdt het hof in de woonkamer.

Foto: Yael Engelhart

Gloeiend boven op de stalen kasten: een stuk hars uit de Met Breuer. "Het is eigenlijk een dienblad", zegt Rauchwerger, "maar we behandelen het als kunst."

Foto: Yael Engelhart

Het koppel koos voor een kleinere badkamer om de ruimte in de aangrenzende slaapkamer te maximaliseren. "Omdat het smal is", zegt Rauchwerger, "hebben we de hoogte van de kamer benadrukt door eenvoudige gebroken witte tegels te kiezen en deze verticaal te plaatsen."

Foto: Yael Engelhart

Het paar stroomlijnde wat zij hun 'materiële smaakpapillen' noemen. De op maat gemaakte deuren van het appartement zijn bijvoorbeeld gebouwd met dezelfde materialen en afwerking als de omringende muren.

Foto: Yael Engelhart
instagram story viewer