Een spectaculaire, lang vergeten Verner Panton-lamp vindt een nieuw huis in een Zwitsers restaurant

Jarenlang herinnert Martin Hatebur zich, president van Kunsthalle Basel, de innovatieve Zwitserse kunstruimte die er was een kamer van het geliefde restaurant van het centrum die niet helemaal voldeed aan de normen van de omgeving gebieden. "Het was gewoon een beetje triest, en niemand wilde erin zitten, dus ik dacht: we moeten deze kamer opfrissen", herinnert Hatebur zich. Ga een langdurige vriendschap aan, wat zou resulteren in een spectaculaire nieuwe installatie en ontwerp voor de eens zo saaie kamer.

"Ik ging naar de universiteit met de dochter van Verner Panton", zegt Hatebur. De beroemde Deense ontwerper was overigens een vaste klant in het restaurant van Kunsthalle Basel terwijl hij in de stad woonde. 'Ik sprak met haar en haar moeder over het opnieuw doen van deze kamer, en ze zeiden:' Nou, we hebben deze schelpenlamp in een opslagruimte, als je hem wilt komen bekijken. ''

"Shell-lamp" is enigszins een understatement: het armatuur in kwestie is minder lamp, meer grootschalige installatie, een wonder in duizenden bungelende schelpen die Panton voor zichzelf heeft gemaakt huis in 1972. Het stond al zo'n 30 jaar in opslag. Zijn weduwe en dochter kwamen overeen om het gratis aan Hatebur te lenen, en het werd onmiddellijk de

pièce de résistance van de Kamer.

Daarvoor was er echter nogal wat installatiewerk - en een beetje herstel. "De lamp bestaat uit 52 delen en elk deel is op een houten paneel bevestigd", legt Hatebur uit. "Sommigen van hen zijn in verschillende kleuren geverfd, omdat Panton de lamp in zijn huis had laten installeren, en toen verhuisde hij naar een grotere en voegde wat panelen toe. Toen we het eenmaal aan het plafond hadden bevestigd, moesten we behoorlijk wat schelpen vervangen. We bestelden de exacte schelpen die hij had gebruikt, en dit bedrijf Verpan, dat veel heruitgaven van Panton-meubels doet, kwam en bracht enkele kunststudenten mee om de restauratie te doen. "

De schelpen zijn elk aan hangende kettingen vastgemaakt.

Foto: Courtesy Kunsthalle Basel

Natuurlijk verdient een kamer met zo'n showstopper een passend decor, dus Hatebur begon met het creëren van een nieuw schema om de lamp aan te vullen. "We hingen de lamp in deze kamer, en toen de lamp hing, zagen we dat de meubels niet echt bij de lamp pasten, dus we dachten dat we de kamer gewoon opnieuw moesten doen", zegt Hatebur. Hij werkte samen met zijn architect en de familie Panton om een ​​interieurafwerking van het plafond te ontwikkelen.

Eerst werd een bankje langs de muur van de kamer geplaatst om als een soort frame te dienen. Vervolgens werkte Hatebur samen met de president van Dedar, een goede vriend, om stoffen te kiezen voor de stoelen in de kamer (allemaal op maat ontworpen). "We wilden fluweel hebben omdat ik dacht dat het de kamer een goed gevoel zou geven", herinnert Hatebur zich. "We hebben eerst voor het groen gekozen, want buiten de ramen in de kamer kijk je de tuin in en het is erg groen, dus dat past er goed in. Toen wilden we iets anders met dezelfde zachtheid, en we kozen voor dit groenachtig blauw en roze. "

Het resultaat is een interieur dat weelderig en elegant is zonder af te leiden van de betoverende golving van Pantons meesterwerk. Kortom, we stellen ons voor dat Panton het geweldig zou vinden om hier te dineren.

instagram story viewer