Architect Lee F. Mindel Crafts een moderne duplex in New York

Aan de Upper East Side van New York creëert de architect een lichtgevend appartement voor een jong gezin

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het novembernummer van Architectural Digest.

Als God in de details zit, zoals het gezegde luidt, dan zijn architecten Lee F. Mindel en Peter L. Shelton zou heilige bevelen moeten aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan het appartement dat ze onlangs hebben ontworpen op de bovenste twee verdiepingen van een nieuw gebouw aan de Upper East Side van Manhattan. Zo subtiel is het palet van het appartement, de ene kleur smelt in de andere, en de balans tussen oud en nieuw, dat het oog het geheel ziet, niet de delen, en het is zalig onbewust dat ontwerpers hard waren werk. "We hebben de dingen teruggebracht tot hun essentie", zegt Mindel. 'Ik hoop dat het ontwerp er onvermijdelijk uitziet - dat je je niet kunt voorstellen dat het anders is.'

Slechts 11 verdiepingen, het gebouw is nauwelijks een wolkenkrabber. Het is echter zo gesitueerd dat niet alleen de bovenste verdiepingen, maar ook die van het appartement, verzadigd zijn met zonlicht eigenaren, een echtpaar met twee kleine jongens, hebben ook een weids uitzicht aan drie kanten - uptown, downtown en naar het oosten als goed. "We konden profiteren van het onbelemmerde uitzicht en de drie belichtingen van licht", zegt Mindel. "Het appartement is bijna zo breed als een dubbel zo groot herenhuis in Manhattan, maar het voelt alsof het niet een van de vele appartementen is, maar bijna een huis in de lucht."

Een duplex - een huis in de lucht - is een droom van veel New Yorkers, en de architecten, die ook dienst doen als interieurontwerpers, maakten optimaal gebruik van de twee verdiepingen. "We wilden dat de openbare ruimtes het gevoel zouden krijgen dat ze zich in een verticale in plaats van een horizontale ruimte bevinden", zegt Mindel, "en we overdreven de twee verdiepingen tellende aard van de ruimte. Waar je ook bent, je krijgt een gevoel van verticaliteit. "

De sleutel tot dat concept is het meest prominente kenmerk van het appartement, een trap die langs één kant van de eetkamer loopt. Het is zowel een trap als een houten sculptuur, met meer dan een knikkende gelijkenis met een van Donald Judd's stapelsculpturen: geometrische vormen die zo aan een muur vrijdragend dat ze lijken te zweven ruimte. "Het is een sculpturale navigator", zegt Mindel, "een sculptuur die de wisselwerking van licht vastlegt en toevallig een trap is. Het lijkt op magische wijze in zichzelf te vouwen, als een gevouwen stuk papier. Als je in de eetkamer bent, zie je het niet als een trap maar als een sculptuur. "


  • Je ziet niet veel materialen hout voor warmte gips voor licht en steen voor een gevoel van duurzaamheid en stabiliteit ...
  • In de inkomhal rust op een Jean Prouv-console een zeefdruk uit de Shadows-serie van Andy Warhol
  • Voor de leefruimte kozen hij en Shelton een Alvar Aalto tafel en vleugelstoel een paar Finn Juhl Pelican stoelen een Poul ...
1 / 6

"Je ziet niet veel materialen: hout voor warmte, gips voor licht en steen voor een gevoel van duurzaamheid en stabiliteit", zegt architect Lee F. Mindel zegt over een duplex aan de Upper East Side dat hij en partner Peter L. Shelton ontwierp voor een stel en hun twee zonen. Een anegre-trap zweeft boven het woongedeelte. ("Het is de spil voor al het andere", zegt Mindel.) Het mixed-media-stuk is van James Hyde.


Als de trap de spil is waarop het appartement draait, is de arcade van ramen een band die alles bij elkaar houdt, "architectuur en interieur naadloos integreren", om de woorden van Mindel te gebruiken. Voor elk raam hebben de ontwerpers een semi-transparant wit gaasdoek en een grijs gordijn geplaatst. "Het scrim fungeert bijna als een canvas waarop de stad wordt geschilderd", zegt Mindel. Gemonteerd op verzonken ziekenhuisrails in het plafond, valt het gordijn helemaal tot op de vloer en benadrukt opnieuw de verticaliteit van de ruimte. "We gebruikten het gaasdoek en het gordijn ook om een ​​soort dematerialisering van het metselwerk bij de raammuur te creëren, dat er niet zo'n contrast zou zijn tussen binnen en buiten ', zegt Mindel,' zodat de stad en het appartement worden een."

Het gaasdoek en het gordijn werken ook samen om een ​​gevoel van beweging en diepte langs de raamwanden te creëren, en het een zou niet werken zonder het ander. "Als de zon erop schijnt, gloeit het doek", zegt Mindel. 'Maar als je het doek alleen had, zou het te hard zijn. Als je alleen het gordijn had, zou het somber zijn. Het gaasdoek verlicht en verlevendigt het gordijn. Als je de twee bij elkaar brengt, worden ze onderdeel van de skyline. Ons doel was een viering van licht en een integratie van de stad in wat een gezinsruimte is. "

In de oudheid aanbaden de Egyptenaren de zonnegod Ra, en de oude Ra zou zich meteen thuis voelen in de tempel die Shelton en Mindel boven de lawaaierige straten van Manhattan hadden samengebracht. Zelfs het kleed - ja, het kleed - is vastgebonden aan de zon en bootst zijn dagelijkse pad door de lucht na, van oost naar west. In het vloerkleed is een boog geweven die begint in de eetkamer, die op het noordoosten is gericht en die 's ochtends de zon krijgt. De boog eindigt in de verre hoek van de woonkamer, die op het zuidwesten is gericht en waar de zon laat in de middag of avond ondergaat.

Dat gebogen patroon is het resultaat van zorgvuldig tuften, waarbij wol en zijde met de hand in elkaar zijn gedraaid. Toch is het boogpatroon zo subtiel, zoals geharkt zand in een Zen-tuin in Kyoto, dat een toevallige bezoeker er misschien overheen loopt zonder het op te merken of het alleen subliminaal opmerkt.

"Alles in het appartement reikt naar iets anders", zegt Mindel, en de ontwerpers namen zelf contact op met de zonen van de eigenaren, die twee van de slaapkamers op de eerste verdieping bezetten. Kleine jongens zullen de zorgvuldige verbindingen tussen de objecten om hen heen misschien niet waarderen - bijvoorbeeld de plaatsing van een voortreffelijke Giacometti-bijzettafel naast een ronde Alvar Aalto-tafel. Maar ze kunnen de wastafels in de badkamer waarderen die laag zijn geplaatst, op kinderniveau. Wetende dat een jongen van hockey houdt, vroeg Mindel hem om zijn favoriete speler te traceren. Hij gaf het tracering vervolgens aan een muralist, die het op een muur in de slaapkamer van de jongen reproduceerde. "Het is iets waarmee hij kan leven", zegt Mindel. 'Je probeert kinderen te laten investeren in hun ruimte.'

De ouders van de jongens worden geïnvesteerd in hun eigen vertrekken - een grote slaapkamer, twee badkamers en twee grote kleedkamers - op de tweede verdieping, in een lange gang van de mediaruimte. Geschilderd in oranje letters langs een van de muren van de gang is een typografisch werk van de conceptuele kunstenaar Lawrence Weiner. Het bestaat uit drie woorden - 'Over Again Before' - en een blauwe ampersand die ze aan hun Franse vertaling verbindt - 'Passé Encore Avant. "Dat zijn de woorden van Weiner, maar ze geven perfect de bedoelingen van de ontwerpers weer. "Ze zeggen dat je de hoek moet omslaan naar iets nieuws", zegt Mindel, "en ze openen de ruimte van begin tot eind."

instagram story viewer