Dit moderne penthouse in New York biedt een panoramisch uitzicht en een verfijnde inrichting

De Rockwell Group verricht een zeldzame woonopdracht en vervaardigt een luxueus modern penthouse hoog boven Park Avenue

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het januarinummer van Architectural Digest.

Decennialang werden in een bepaald deel van de New Yorkse samenleving slechts een handvol adressen in overweging genomen echt wenselijk - de belangrijkste onder hen de vergulde stukken Park en Fifth Avenue in de Upper East Kant. Maar naarmate in andere delen van de stad een reeks luxe luxegebouwen blijft stijgen, is de pikorde op het gebied van onroerend goed versoepeld. Het is een verschuiving die wordt geïllustreerd door de zoektocht van een stel naar een nieuw appartement. Eigenaars van een prachtig ingerichte woning in een eersteklas Park Avenue-gebouw, het paar ging op zoek naar een vooroorlogse unit op de volledige verdieping met aanzienlijk meer ruimte in dezelfde buurt. Het lijkt eenvoudig genoeg, maar zoals de vrouw ontdekte: "Het bestond niet." Dus stelde een vriend ze voor kijk omhoog - helemaal omhoog naar een hoog in de lucht gelegen penthouse dat net beschikbaar was gekomen in een glinsterende nieuwe toren.

Hoewel niet op hun favoriete locatie (en zeker niet vooroorlogs), werd het bijna 9.000 vierkante meter grote eigendom aangeboden veel ruimte en hoge plafonds, evenals een panoramisch uitzicht door glazen vliesgevels en twee 30 meter lang terrassen. Voor de echtgenoot was het liefde op het eerste gezicht; voor de vrouw waren er nog een paar bezoeken nodig. Maar zoals ze meteen erkent: "Als er één ding is dat mijn man me heeft geleerd, is het hoe je een ommezwaai moet maken."

Toch was het voor beiden duidelijk dat om het reeds uitgebouwde appartement om te bouwen tot de showstopper die ze voor ogen hadden, de hulp van een inventieve ontwerper nodig zou zijn. Opnieuw zou de zoektocht ongrijpbaar blijken. "Ik heb ongeveer een jaar mensen ontmoet, maar die opwinding heb ik nooit gevoeld", herinnert de vrouw zich. Totdat ze op een avond had gegeten in restaurant Adour (sinds gesloten) in het St.Regis-hotel en opmerkte hoe de monumentale kamer was slim getransformeerd met verlichting en rijke, moderniserende details zonder het origineel te veranderen elementen. "Het was de eerste keer dat ik dat * wow! * Gevoel kreeg", zegt ze. Nadat ze had vernomen dat wow te danken was aan de veelgeprezen New Yorkse architect en ontwerper David Rockwell, zocht ze hem op. Hoewel zijn bedrijf vooral bekend staat om de interieurs van hotels en restaurants en theatersets, stemde Rockwell ermee in om het penthouse van het stel aan te nemen als een van zijn zeldzame woonopdrachten. "Het is niet het soort werk dat we normaal gesproken doen", zegt hij. "Maar ik was geïntrigeerd door hun manier om door het filter van gastvrijheid naar het project te kijken."

Actieve filantropen, de man en vrouw vermaken zich vaak, dus hadden ze ruimtes nodig die geschikt waren voor grote bijeenkomsten. Tegelijkertijd wilden ze een gracieuze stroom tot stand brengen die zou voorkomen dat het ruime volume van het appartement overweldigend zou aanvoelen. Als reactie daarop ontwierp Rockwell een plattegrond rond de centrale kern van het gebouw, waarin belangrijke ruimtes werden verankerd (woonkamer, eetkamer, het kantoor van de vrouw en de hoofdslaapkamer) op elke hoek van de appartement. En dankzij zorgvuldig geplaatste zak en verborgen deuren kunnen de eigenaren verschillende kamers, gangen en zelfs vergezichten openen of sluiten, waardoor de woning kan draaien tussen uitgestrekt en intiem. "Ik wil graag dat gasten verrast worden", legt de vrouw uit.


  • De woonkamer biedt een panoramisch uitzicht over de stad
  • Inzetwerk van Cerusedoak freeswerk met panelen van witte onyx afgezet met zilvernikkel bekleedt de hal
  • In de foyer wordt een schilderij van Joan Mitchell bekroond met een op maat gemaakt bronzen dressoir
1 / 13

De woonkamer - die een panoramisch uitzicht over de stad biedt - is ingericht met door Rockwell Group ontworpen stoelen, omlijst met roggehuid en bekleed met Manuel Canovas-stof; de cocktailtafel is een creatie uit 1970 van Fernand Dresse, en de bijzettafel is van Lalanne.


Ter ere van het verzoek van de klanten om iets glamoureus maar ingetogen, gebruikten de ontwerper en zijn team cerused oak voor deuren en plinten, Venetiaans pleisterwerk voor muren, platinablad voor plafondkoven en een veelvoud aan gepolijst stenen. "Ik heb nog nooit een klant gehad die geïnteresseerd was om in dit niveau van materialiteit te investeren", merkt Rockwell op, die eraan toevoegt dat "we niets aan het plafond wilden of muren die een reflectie op de ramen zouden creëren en je ervan weerhouden de omgeving te zien. " 'S Nachts worden de kamers zacht verlicht door buitengewoon lichtarmatuur - met name een massief stuk in de eetkamer dat speciaal is vervaardigd met duizenden Swarovski-kristallen - die het appartement een duidelijk dromerige gloed.

Werken met de indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst van de klanten, waaronder grootschalige stukken van Helen Frankenthaler, Anish Kapoor, Joan Mitchell en Louise Nevelson, Rockwell en zijn team kozen ervoor om te spelen met een overwegend neutraal kleurenpalet en laaghangende meubels, veel van het op maat gemaakte gemaakt. Deze benadering is vooral opvallend in de woonkamer en de aangrenzende bar, waar ingetogen zitplaatsen - schoon modern lijnen, frames van gebleekt roggehuid of cerused eikenhout en bleke bekleding - laat de kunst en het uitzicht op de stad centraal staan stadium. Niet dat Rockwell gekant is tegen een oordeelkundig ingezet uitroepteken of twee, die hier meestal in de kleuren goud en brons zijn. Er is een gegoten bronzen staaf met daarop witte onyx, een betoverend gordijn van glasbollen met bladgoud en een op maat gemaakte bronzen dressoir met een gespierd golvend front, geflankeerd door een paar sculpturale Claude Lalanne-stoelen in hetzelfde materiaal. Voor het romige witmarmeren bad van de vrouw haalde Rockwell haar over om de muur boven het bad te bekleden met gouden mozaïek tegel, vertelt ze, door te suggereren dat ze elke keer dat ze in de spiegel staart, eruit zou zien als een Gustav Klimt schilderen. "

De evenwichtsoefening tussen sereen en sensationeel is duidelijk in het hele appartement. Aan de ene kant is er de luchtige hoofdslaapkamer met zijn ivoren perkamenten muren en een elegant gestroomlijnde bank in Franse stijl uit de jaren 30; aan de andere kant de verbluffende 5 meter brede uitgestrekte wijnopslag van de eetkamer - de flessen verlichtten als onschatbare juwelen. Maar dan zijn dramatische contrasten een van de geneugten om zo hoog boven de stad te zijn: soms je bent gehuld in een wolk, terwijl bij anderen, in de woorden van de vrouw, 'het is alsof je uitkijkt over een carnaval."

instagram story viewer