Het herenhuis Julianne Moore in New York roept naar huis

Door de indeling van de kamers te verschuiven, blaast Julianne Moore haar geliefde herenhuis in New York City nieuw leven in

In het herenhuis van Julianne Moore in New York City

Het woord normaal komt niet veel voor in glossy sheltermagazines. Het heeft de ietwat pejoratieve connotatie van iets gewoons - de antithese van de magie en het wonder dat fantastisch ontwerp bedoeld is om te inspireren. Maar wanneer je het huis van actrice Julianne Moore in Manhattan binnengaat, is de eerste indruk verrassend normaal. Tieners zoemen rond, doen wat tieners doen, en honden blaffen liefdevol om aandacht. De kamers bezitten het soort boeiende huiselijkheid dat schijnbaar moeiteloos naar voren komt in ruimtes waar iemand veel aandacht heeft besteed aan de juiste schaal, proportie en historische details. Er is geen binnenzwembad om baantjes te trekken, een hamam in Turkse stijl, James Turrell-skyspace of een andere opvallend weelderige betekenaar van luxe. Het voelt als een thuis - heerlijk, onbeschaamd normaal.

"Jarenlang droomde ik ervan om in een herenhuis in West Village te wonen", zegt de Oscar-winnende actrice, die dit najaar het grote scherm verlicht met een hattrick van spraakmakende films: Todd Haynes's Wonderstruck, George Clooney's Suburbicon en Matthew Vaughn's Kingsman: The Golden Cirkel. "De eerste keer dat ik deze tegenkwam, wist ik dat dit het was - ik werd verliefd", herinnert Moore zich. Dat was 15 jaar geleden. Destijds was het huis van vijf verdiepingen opgedeeld in appartementen, maar de oorspronkelijke configuratie van de voor- en achterkant was intact, net als de vloeren, luiken, open haarden en trappenhuis. "Er was genoeg karakter over zodat we het huis terug konden brengen naar de wortels van de Griekse Revival zonder de ziel en de textuur van het gebouw te vernietigen", zegt Moore.

Voordat de renovatie begon, trouwde Moore met haar oude partner, schrijver / regisseur Bart Freundlich, in de tuin aan de achterkant van het huis. Allebei hun kinderen - Cal, nu 19 en een tweedejaarsstudent, en Liv, een 15-jarige middelbare scholier - waren aanwezig voor de ingehouden ceremonie, waardoor de stempel van het gezin op het terrein wordt gedrukt nog voordat de clan verhuisde in. In feite was de renovatie zelf iets van een familie-aangelegenheid, georkestreerd door Bart's architectbroer Oliver Freundlich, en zijn toenmalige partners Ben Bischoff en Brian Papa, in samenwerking met Moore, een gepassioneerd ontwerp junkie.

De make-over duurde anderhalf jaar, waarna de actrice het huis vulde met een verleidelijke reeks decoratieve schatten die blijk geven van een duidelijke voorliefde voor organische vormen, warm materialen en vuren midcentury-lijnen: een George Nakashima-cocktailtafel, lampen van Isamu Noguchi, een Florence Knoll-credenza met rotan deuren en een groot aantal niet-stamboom maar sympathieke vintage vondsten. "Ik hou van dingen met een echte persoonlijkheid en authenticiteit", zegt Moore. "Ik haat een knock-off."

Naarmate maanden en jaren verstreken, breidde de actrice haar collecties uit, verfijnde ze de kamers waarin ze wonen en implementeerde een uitgebreide herinrichting van haar tuin door Brian Sawyer van de AD100 firma Sawyer | Berson (AD, maart 2012). Maar er klopte nog steeds iets niet met Moore's droomhuis. "We hebben de keuken oorspronkelijk beneden gezet, waar hij hoort te zijn. Daar belandden we altijd, gepropt op een love seat, televisie kijken. We kwamen nooit samen in de woonkamer op de salonvloer ”, herinnert ze zich. En toen sloeg de openbaring toe - waarom zou je de woonkamer niet naar beneden verplaatsen, waar hij zou kunnen dienen als een informele, half afgeschermde familiebijeenkomst, en de keuken naar boven brengen? “Ik kan niet sterker aanbevelen om je keuken ergens met veel natuurlijk licht te plaatsen. Het veranderde alles. Nu gebruiken we het hele huis ”, zegt Moore.


  • Julianne Moore op de bank in haar woonkamer
  • De eettafelconsole en overhead lantaarn
  • De woonkamer van Julianne Moore
1 / 10
Moore, gekleed in een Nili Lotan-broekpak, op een vintage Charles Pfister voor Knoll bank. Modestyling door Rachel Wirkus. Haar van Ryan Trygstad voor Starworks-artiesten die Oribe gebruiken; make-up door Gucci Westman; nagels door Gina Eppolito; broekpak van Nili Lotan; Nililotan.com; schoenen van Gianvito Rossi; Gianvitorossi.com.

De transformatieve ruimtelijke inversie - opnieuw uitgevoerd door zwager Oliver Freundlich - mag dan vrijheden hebben ontnomen met periodieke orthodoxie, maar het effect is allesbehalve schokkend. De keuken voelt als een uitnodigende sociale ruimte, gecentreerd op een slanke tafel in Parsons-stijl (op maat gemaakt om in de verhoudingen van de kamer te passen) die bovenop een Marokkaans tapijt staat. Kook- en opslagfuncties worden aan de rand gehouden. "Ik hou niet echt van traditionele keukenkasten of eilanden, dus ik wilde dat alles aanvoelde als meubels. Ik heb de kap gekopieerd van een ontwerp van Vincent Van Duysen dat ik had gezien. Ik ontmoette hem niet lang daarna, en ik stopte met het stelen van zijn ontwerp, ”zegt Moore. "Uiteindelijk is dit waarschijnlijk niet de ideale kokskeuken, maar nogmaals, ik ben niet de ideale kok."

Als onderdeel van de laatste ruimtelijke reorganisatie heeft Moore haar kantoor verplaatst van de voorsalon aan de hoofdstraat verdieping, waar voetgangers en straatlawaai frequente afleiding waren, naar een stillere kamer op een hoger gelegen verdieping verdieping. Ze werkt aan een Pierre Jeanneret-bureau, zittend in een Jeanneret-stoel, onder een Paavo Tynell-hanglamp. De boekenplanken naast het bureau vatten het Julianne Moore-verhaal netjes samen: familiefoto's mengen zich op vriendschappelijke wijze met haar Academy Award en een hele reeks andere professionele lauweren, naast stapels oude decoratietijdschriften en monografieën over het werk van haar favoriet ontwerpers.


  • Afbeelding kan Meubilair Kamer Binnenshuis Binnenhuisarchitectuur Oven Apparaat Houten barkruk en keuken bevatten
  • Het herenhuis Julianne Moore in New York roept naar huis
  • Afbeelding kan tapijt bevatten
1 / 17

A la cornue-serie sterren in de keuken, onder een minimalistische afzuigkap van Best.


"Ik vind het schokkend hoeveel herenhuizen de ziel eruit hebben laten renoveren. Je krijgt al het ongemak van verticaal leven, maar niets van de charme ', merkt Moore op.

instagram story viewer