Lee Ledbetter's moderne huis in New Orleans

Genesteld in een enclave van statige Victorianen in New Orleans, blijkt een modernistisch juweeltje het ideale huis te zijn voor architect Lee Ledbetter

Waar ik ook heen ging, ik was altijd op weg naar New Orleans. Ik had alle ogenschijnlijk juiste keuzes gemaakt: een bachelorstudie aan de Universiteit van Virginia, een architectuurschool in Princeton, stages in New York. Maar tegen de tijd dat ik halverwege de dertig was, wist ik, ook al had ik een geweldige baan bij een topfirma in Manhattan, dat het tijd was om mijn ziel met de meeste ziel naar de stad te volgen.

Dit was mijn hart dat sprak, geroerd door herinneringen aan kinderbezoeken aan New Orleans en beelden van straten bedekt met oude eiken en omzoomd door hoge, statige huizen die zo dicht bij elkaar liggen dat ze, volgens mijn jeugdige referentie in een buitenwijk, alle vermenging riskeerden samen. Ik werd aangetrokken door de hele gekke puinhoop, de zware atmosfeer van groen en mist, het gevoel van geschiedenis dat niet kon worden geschud. En dus pakte ik mijn leven in de Big Apple en verhuisd naar de Crescent City.

Hoewel het minder dan 300 mijl ten zuiden van waar ik ben opgegroeid in het noorden van Louisiana ligt, is New Orleans een wereld verwijderd van de protestantse cultuur van mijn opvoeding. Het is een plaats die meer Caribisch dan Amerikaans is, zoals de lokale bevolking terecht zegt. En na eerst in een Victoriaans jachtgeweer te hebben geleefd, daarna in een zijhal uit de Griekse Revival en, meest recentelijk, een huis van de Californische modernist John Ekin Dinwiddie, mijn partner Douglas Meffert en ik hebben eindelijk ons ​​droomhuis gevonden in het University District - precies waar het in zekere zin allemaal begon voor me.

Mijn grootouders hadden zich in dezelfde buurt gevestigd, een enclave van huizen van rond de eeuwwisseling die aan de St. Charles Avenue flankeerden terwijl het Audubon Park nadert. De indrukwekkende huizen worden omzoomd door met jasmijn bedekte tuinmuren die mijn moeder en haar vrienden zouden doen doorkruis als trapeze-artiesten op een reeks draden, bovenop smalle dekstenen die van het ene blok naar het een ander. Maar onder die grote woningen viel één huis precies op omdat het dat niet deed, zo onopvallend achter het perimetermuren die bij voltooiing, in 1963, een prominente buurman ertoe brachten verbijsterd te vragen: "Waar is het rest ervan? "

Ik had kort na mijn verhuizing uit New York van architectenvrienden over het Curtis House gehoord. Degenen die in dit mid-eeuwse moderne wonder waren geweest, temidden van het Victoriaanse overwicht, beschreven het als een glazen doos van openbare ruimtes die door een afgesloten loopbrug zijn verbonden met een bakstenen en stucwerkdoos van privé spaties. Nathaniel "Buster" Curtis, van het internationaal bekende architectenbureau Curtis & Davis - wiens verdiensten ook de Superdome omvatten - had de residentie voor zijn gezin gebouwd. De nu monumentale structuur was vooral te zien in nationale tijdschriften van die tijd Leven. Als kind was ik het huis meerdere keren gepasseerd, niets wetend van de betekenis ervan en er slechts een glimp van opgevangen door de decoratieve ijzeren poort.

Mijn eerste echte blik op de plek kwam als een complete verrassing. Doug en ik woonden een groot feest bij in een eerbiedwaardig huis waarvan de achterste galerij een onverwacht uitzicht bood direct op het landgoed van Curtis. Genietend van deze zeldzame gelegenheid om in het afgelegen terrein te staren, wij en een paar anderen Midcentury-moderne enthousiastelingen bleven op de veranda en zagen hoe het steeds meer verlicht werd de zon ging onder. De residentie was eigenlijk een verzameling van verschillende volumes, allemaal omwikkeld met delicate stalen kolommen en bogen die een ragfijn toevluchtsoord creëerden onder enorme levende eiken. Dit was een huis met een geheim leven, waarvan het gevoel van rijkdom diep van binnen werd gehouden in plaats van dat het openbaar werd tentoongesteld. Het was niet de schoonheid van de bal, het was de muurbloempje. En ik was verliefd.

Dus in 2013, toen het 50 jaar oude huis door de familie Curtis te koop werd aangeboden, planden Doug en ik een doorloop. We hebben uit de eerste hand het wonderland van in elkaar grijpende binnen- en buitenruimtes mogen ervaren, allemaal met ingelijste uitzichten op de tuinen en kronkelende boomtakken erboven. We hadden geen verdere verleiding nodig om te kopen.

Hoewel het huis zorgvuldig was onderhouden, begonnen we aan de taak om het ons eigen te maken. Zeven slaapkamers werden drie (plus een fitnessruimte), de keuken en badkamers werden vernieuwd, muren kregen glinsterende grasdoeken, binnenplaatsen werden opnieuw ingericht en verlicht en fonteinen werden hersteld. Maar toen het eenmaal klaar was, merkte ik dat ons decor op de een of andere manier ontbrak. Het meubilair en de kunst klonken niet tegen de oogverblindende groene eiken en het steeds veranderende panorama van witte wolken en blauwe lucht, zo duidelijk door de lichtbeuk. Die buitenkant smeekte om beantwoord te worden met een overeenkomstige levendigheid van binnen. Dus voegde ik antieke stukken en een paar antiek toe aan een selectie van klassieke meubels uit de midcentury, origineel voor het huis, waardoor een meer diverse, wereldse mix ontstond. Ik worstelde ook met de kleurkeuzes en bekleedde uiteindelijk veel items in blauwe en citroengele stoffen die de roodoranje tint van het bestaande walnoothoutwerk aanvulden.

Toen de plek eenmaal functioneerde zoals we ons hadden voorgesteld, haalden we diep adem en begonnen we te genieten van onze nieuwe omgeving. We houden ervan om de glazen schuifdeuren naar de vier binnenplaatsen te openen om te genieten van de dwarse bries en het geluid van zacht opspattend water. Als we feesten geven, profiteren we van de natuurlijke stroom tussen binnen en buiten. Zelfs vandaag de dag zijn we nog steeds verbaasd over dit modernistische juweeltje en hoe al deze verborgen schoonheid schuilt achter de bescheiden straatgevel - onze geliefde muurbloempje, ons huis.


  • Afbeelding kan meubels, stoel, terrastafel en koffietafel bevatten
  • Deze afbeelding kan Rug Meubilair Tafel Buiten Patio en Salontafel bevatten
  • Afbeelding kan Meubels Stoel Tafel Tafelblad Eettafel Lobby Kamer Binnen Interieurontwerp en Tapijt bevatten
1 / 13
Architect Lee Ledbetter renoveerde een monumentaal huis uit 1963 in New Orleans om te delen met zijn partner, Douglas Meffert. Een binnenplaats is uitgerust met vintage William Haines lounge stoelen met kussens in een Holly Hunt stof, een Haines-cocktailtafel met travertijnblad en een eettafel uit de jaren 50 van Mauricio Tempestini voor Salterini, allemaal van Point Five in San Antonio. De totempaal uit Alaska uit het begin van de 20e eeuw is origineel voor het huis; het landschap is ontworpen door Luis Guevara.

instagram story viewer