100 n.Chr.: Peter Bohlin

Bekijk slideshow

Het was een van die geweldige, bevestigende momenten ', zegt Vicki Farrar over een locatiebezoek van de architect zij en haar man, Dennis, hadden opdracht gegeven om hun huis in de bergen van Park City te ontwerpen, Utah. Peter Bohlin was overgevlogen vanuit zijn kantoor in Pennsylvania en voegde zich halverwege de bouw bij het stel bij het project. 'Hij liep het langst in stilte rond, aandachtig starend naar het ene uitzicht, het andere en het andere. Hij was meer gefocust op de buitenkant dan op alles wat er binnen gebeurde. Ten slotte zei hij zo zacht dat ik hem amper kon horen, ik had gelijk. ''

Het positioneren van de 12.000 vierkante meter grote woning op het dichtbeboste landgoed van 13 hectare voor optimale uitzichten was, zegt Bohlin, een integraal onderdeel van zijn ontwerp. "Er was maar één manier om het terrein te betreden vanwege de steile helling, en de plaatsing van het gebouw werd daardoor bepaald. Ik plaatste het dwars op de catbird-stoel voor een lang uitzicht naar het oosten, naar beneden door de bergtoppen, en ook voor een meer intiem uitzicht op de bomen. "

"Als je hout en staal met succes combineert, moet je een manier vinden om ze te combineren als ze elk het belangrijkste materiaal voor de situatie zijn."

Het huis is samengesteld uit twee lineaire vormen die elkaar kruisen in de primaire woonruimtes en zich organiseren rond de topografie, met een achtervolume dat in de heuvel is ingegraven. De oriëntatie van 90 graden - een "kriskras, zeer intuïtief plan", in de woorden van de architect - laat elk van de grote kamers meerdere belichtingen toe. (De woonkamer, met zijn dubbelhoge ramen, kijkt bijvoorbeeld uit in het alpenbos en door de eetkamer over de Wasatch-vallei.) "De ruimtes vertellen meteen u alles over de wereld om u heen ', zegt Bohlin, wiens in Wilkes-Barre gevestigde firma Bohlin Cywinski Jackson bekend staat om de sterke integratie van het bouwen en landschap.

Vanaf een kronkelende oprijlaan en een halfronde autotuin is de hoofdingang op het tweede niveau bereikbaar via een hardstenen trap. Een lattenwand vlak loodrecht op de nerf van het huis loopt door de inkomhal naar een privéterras voor het paar, beide advocaten. Een minder formele lagere ingang bevindt zich aan de andere kant van de muur en grenzend aan de kas, een uitstekende roosterstructuur waar Dennis Farrar orchideeën kweekt. De oost-westvleugel, met de woon- en eetkamer en de master suite, klimt de heuvel op, terwijl de noord-zuidvleugel (inclusief de hoofdingang, gastenkamers, keuken, zwembad, wijnkelder en garage) volgt die van de site contour.

De articulatie van de staalconstructie van het huis zorgt voor een visueel indrukwekkend verhaal. "We gebruikten hout in de poot van de L en staal langs de noord-zuidas", zegt projectarchitect George A. Bradley. "Het idee achter het staal was om het bloot te leggen, uit te drukken en eerlijk te zijn over zijn structurele rol." Voegt Bohlin toe "Staal is volkomen logisch als u zeer slanke elementen wilt die nog steeds met grote kracht werken - en als u hout en staal met succes wilt trouwen, moet u een manier vinden om ze te combineren wanneer ze elk het belangrijkste materiaal zijn voor de situatie."

Hout (Douglas-sparren en dakbedekking en gevelbekleding in Western Red Cedarhout aan de buiten- en binnenkant muren) is een materiaal waarmee mensen verbinding maken omdat ze zich, net als bij steen, kunnen voorstellen waar het vandaan kwam, Bohlin zegt. 'Het heeft emotionele en romantische eigenschappen - het vertelt je over zichzelf.' Hij gebruikte twee breedtes en diktes van cederhout, waarbij hij de schaal varieerde voor subtiele differentiatie.

"De ruimtes vertellen je in één keer alles over de wereld om je heen."

Getrapte, met lood beklede koperen daken onderscheiden de volumes en hun hiërarchische functies (die boven de hoofdingang en woonkamer zijn het hoogst) en begrenzen de elkaar kruisende ruimtes. Stalen kolommen ondersteunen het daksysteem behalve in de woonkamer, die wordt doorsneden door een op maat gemaakte stalen spant. Aan het einde, die de woon- en eetkamer verankert, is een massieve stenen open haard; daarachter loopt een trap van de master suite op de derde verdieping naar de lagere fitnessruimte en het zwembad.

Het zwembad van 25 meter lang, ingekapseld in glas op plafondhoogte, keert uit over een seizoensstroom aan het noordelijkste uiteinde van het huis. Een acrylpaneel strekt zich uit van de bodem van het zwembad tot aan het roestvrijstalen plafond en geeft het uiterlijk van een oneindige rand; het plafond ('leest als een hologram', merkt Bohlin op) weerspiegelt de bomen, de lucht en het water. "Peter heeft een zwembad en zijn vrouw zwemt, dus hij weet dat zwemmen zowel esthetisch als spiritueel is", zegt Vicki Farrar. "Hij begreep dat het zwembad voor mij niet alleen een praktische oefenruimte zou zijn, maar het bepalende kenmerk van het huis." Bohlin omarmde de kans "Het liet me de grens tussen interieur en exterieur verder vervagen, terwijl ik wat magie creëerde in de milieu."

instagram story viewer