Zie hoe David Kleinberg naburige appartementen in New York City in één harmonieuze eenheid veranderde

De ontwerper transformeert een vooroorlogse residentie in Park Avenue in een royale amusementsruimte voor een pittig stel

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in de uitgave van Architectural Digest van juni 2011.

Het samenvoegen van aangrenzende appartementen tot een harmonieus geheel kan veel ingewikkelder zijn dan alleen een muur omverwerpen. Dus toen een pittig stel dat meer dan een decennium in een vooroorlogs gebouw aan Park Avenue had gewoond een aangrenzende unit kocht, riepen ze David Kleinberg, een binnenhuisarchitect met een passie voor vakmanschap (en een heerlijk droog gevoel) om toezicht te houden op het huwelijk van de ruimtes. "We kwamen met twee benaderingen", zegt Kleinberg uit Manhattan, die aan het project werkte met zijn eigen architectuurteam. “Een daarvan was om het bestaande appartement vrijwel met rust te laten en de toevoeging gewoon te renoveren. Of we konden net doen alsof er niets bestond en doorgaan met een nieuwe visie. Uiteindelijk kozen de klanten voor het laatste, wat best spannend werd. " Dat is een understatement: Kleinberg greep de kans om een ​​opmerkelijke residentie te creëren waar vakmanschap en inventief ontwerp snijden.

De combinatie van de twee appartementen resulteerde in meer dan 8000 vierkante meter die werd omgevormd tot uitnodigende privévertrekken en royale openbare ruimtes voor entertainment. De huiseigenaren met een hoog octaangehalte - hij is een financier, zij is een verhuizer en shaker in liefdadigheidskringen - zijn net zo blij als gastheer van intieme diners voor acht als levendige cocktailparty's voor 100. (Niet elke gebeurtenis is bijzonder chic: de tienerdochter van het paar en 25 van haar kostschoolvrienden brachten een week door tijdens hun winterstop in de pas gerenoveerde ruimte, in slaapzakken in de familie kamer.)

De eerste stappen in het meer dan twee jaar durende project waren het strippen en reconstrueren van de nieuwe eenheid, terwijl het gezin in hun oorspronkelijke huis bleef, fraai ingericht door Mark Hampton in de jaren negentig. "We waren erg jong toen we met Mark werkten, en hij heeft ons echt begeleid", legt de vrouw uit. "Deze keer hebben we het project benaderd als een cursus op een universiteit." Trouw willen blijven aan de verfijnd karakter van de woning, gelegen in een bakstenen gebouw uit 1917, ontworpen door de samenleving architect J. E. R. Timmerman, ze "ging naar bed en las boeken over design uit de jaren '20, '30 en '40", zegt ze. Toen het stof ernaast was neergedaald, wierp het echtpaar - wier huishouden zowel drie kinderen als een Engelse bulldog, een Siamese kat en een hamster - verhuisden naar buiten om de ontwerper en zijn team hun magie op de rest van de plek te laten bewerken.

Om de plattegrond met 24 kamers, die vier slaapkamers en een bibliotheek met panelen van Frans gepolijst mahonie omvat, te organiseren, gaf Kleinberg de F-vormige appartement een buitengewoon kenmerk: een brede galerij van 23 meter lang, die zich uitstrekt van het kantoor van de vrouw aan het ene uiteinde tot de studeerkamer van de man de andere. Maar in plaats van een eentonig stuk kalksteen te zijn, geflankeerd door glanzende deuren (in dit geval van gezwart mahonie met zilverplaatbeslag), de galerij is een statige promenade, behangen met blauwe chipschilderijen, die plaats biedt aan grote bijeenkomsten. Kleinberg onderbrak de ontmoedigende overspanning met twee welgevormde rotondes die waren ontworpen, zegt hij, als 'plaatsen om aan te komen en te pauzeren'. De groter, gelegen naast de vestibule van de lift, dient als de inkomhal en leidt naar de woonkamer, eetkamer en master suite; de kleinere geeft toegang tot de bibliotheek, de familiekamer en de kinderverblijven. De brutaal geroeste pilasters van gipsblokken en de muurbehandeling geven het een bijna imperiale grandeur die herinnert aan het gewaagde neoclassicisme van de smaakmaker Emilio Terry uit de midden van de eeuw.


  • Een plafond bekleed met tinbladig papier van Roger Arlington voegt een subtiele glans toe aan de woonkamer
  • In een appartement in Manhattan, ontworpen door David Kleinberg, is de inkomhal voorzien van ebonized mahonie deuren met een spiegel ...
  • De ironandshagreen-speeltafel van de kamer is een Kleinberg-ontwerp
1 / 13

Een plafond bekleed met tinbladig papier van Roger Arlington voegt een subtiele glans toe aan de woonkamer. Naast de bank zijn schilderijen van Cy Twombly (links) en Mark Rothko; rechts hangt nog een Twombly. De gordijnen zijn gemaakt van een Cowtan & Tout zijden taft met op maat borduurwerk door Lesage, the bergkristallen lampen zijn van Guy Regal, en de mahonie fauteuils uit circa 1810 zijn bedekt met een Jim Thompson linnen. De zwart gelakte lage tafel is van Naga Antiques en het haardscherm is van Christophe Côme van Cristina Grajales Gallery.


Zulke aandacht voor detail boeide de klanten - en verklaart waarom Kleinberg sindsdien ook zijn stempel heeft gedrukt op hun woningen in Locust Valley en Southampton, New York. In de damestoilet van het appartement werd grafiet bijvoorbeeld gemengd met hete was, in lagen op de muren aangebracht en gecompenseerd met panelen van handgemaakt kwikglas. "De kleur is intens - zwart maar niet zwart, grijs maar niet grijs", merkt Kleinberg op. "Het is een beetje duizelig, maar opzettelijk. Kruitkamers kunnen enigszins overdreven zijn, omdat ze niet constant worden gebruikt. " In de woonkamer een tinnen blaadjes plafond glinstert boven Empire antiek en op maat gemaakte banken en stoelen gekleed in grijs en taupe. De eetkamer, aan de andere kant, is bespat met pauwblauwe lak en geaccentueerd met een krachtige uitbarsting van oranje van een levendig Richard Prince verpleegster schilderij. "Ik kom uit Zuid-Californië, dus ik wilde heel graag kleuren", zegt de vrouw. "Het is fijn om een ​​neutraal zen-moment te hebben, dat hebben we in de woonkamer, maar ook om het in balans te brengen met een krachtigere ruimte."

Het maken van de eetkamer nog meer eye-opening is de overhead verlichting Kleinberg ontwikkeld met beeldend kunstenaar Sharon M. Louden. Het duo ontwierp een lichtsculptuur van duizenden slanke glazen staven die het plafond doorboren en gloeien met glasvezel; het ontwerp is ontstaan ​​door de herinnering van de vrouw aan een Kiki Smith-sculptuur van een jong meisje dat naar een sterrenhemel staart. "Ik dacht dat het zo mooi zou zijn om fonkelende lichtjes boven je hoofd te hebben, maar David zorgde ervoor dat dat idee niet oubollig werd", zegt ze. "Hij is zo terughoudend dat hij je nooit een misstap zou laten maken."

instagram story viewer