Een oefening in eenvoud

Bekijk slideshow

Er zijn veel definities van gemakkelijk leven, maar ze vallen meestal in twee categorieën: de sybaritische en de essentialistische. Gemak voor de sybariet hangt af van een overvloed aan service en luxe (en in wezen is het een vorm van overgave), terwijl een essentialist de weg van de meeste weerstand inslaat bij het nastreven van zuiverheid. De ene stapelt zich op terwijl de andere afstoot, maar het is soms moeilijk te zeggen welk proces duurder is.

Als hij een Xanadu had gewild, bezat de kunstenaar en architect Steve Mensch zeker de middelen om er een te bouwen. Zijn stadswoningen omvatten een 10.000 vierkante meter grote villa in internationale stijl verborgen achter de façade van een oude fabriek in Greenwich Village en een herenhuis van vijf verdiepingen. Toen hij 12 jaar geleden besloot zich in het land te vestigen, ging Mensch winkelen voor een prachtig stuk land aan de rivier in de Hudson Valley. Op een late wintermiddag liepen Mensch en zijn makelaar door de besneeuwde bossen naar een magische open plek langs de kant van een dam - een waterval van 15 meter die over een enorme rots uitsteekt in een privé bekken. Het operadrama deed hem, zegt hij, denken aan het Rijndal. Het inspireerde ook - atypisch in een vrome modernist - 'een gekke koning Ludwig' tot elan: 'Mijn eerste reactie was dat de site om een ​​verticaal kasteel vroeg.'

Mensch kocht onmiddellijk het pand - 600 hectare ongerepte wildernis, doorsneden door een grote stroom, of stroom, die stroomt in de Hudson - op voorwaarde dat hij, wat de mogelijke hindernissen voor de bestemmingsplannen ook mochten zijn, naast de watervallen zou kunnen bouwen. Zijn ambities voor het huis zouden echter radicaal veranderen. "Ik besloot daar een tijdje alleen te kamperen en de topografie in kaart te brengen", zegt hij. 'Dus heb ik een kinderbedje en een tekentafel naar een huisje verplaatst dat ik van de vorige eigenaar mocht gebruiken. De nadering van de lente onthulde een zachtheid in het landschap dat ik niet had gezien, en ik schrapte de Ludovicaanse dwaasheid ten gunste van iets minder Wagnerian: een reeks paviljoens waarvan het ontwerp een synthese is van traditionele Japanse en Balinese architectuur met modernisme en de Arts and Crafts bungalow."

De topografie van het huis van de architect was in sommige opzichten evenzeer een factor in zijn benadering als de ligging van het land. Mensch is de patriarch van een familie die men zou kunnen omschrijven als moleculair in plaats van nucleair. Het koppelt een ultramodern idee van persoonlijke vrijheid aan een oud model van gemeenschapsleven. Zijn vrouw Pam, een klassieke pianist en een veel gepubliceerde vertaler uit het oude Grieks, leeft onder de vele daken die Mensch voor hen heeft opgericht; de twee zonen van het echtpaar, Joe en Jake, allebei in de universiteit; zijn volwassen zonen uit een eerste huwelijk, Josh en Jon; en Mensch's metgezel, Greg Patnaude, een gepassioneerde visser en tuinbouwer die verantwoordelijk is voor een groot deel van het landschap. "Greg en Pam waren afgestudeerde studenten aan Cornell - zij in klassiekers, hij in theater - toen ik daar hoogleraar architectuur was," legt Mensch uit. "We hebben 25 jaar samengewoond. We zijn alle drie erg eenzaam en werken het grootste deel van de dag alleen. Greg is buiten, Pam in haar studio, en ik in de mijne. Rust is belangrijk voor ons. Er is geen televisie of geluidssysteem in het hoofdgebouw, hoewel ik voor ons een filmzaal heb gebouwd, omdat we dol zijn op onze filmreparatie in de avond. Ik ben degene die de esthetische beslissingen neemt - dit was geen commissieproject - maar wij allemaal, inclusief mijn zonen, delen een afkeer van decoratieve overdaad en pretentie. Ik ben grotendeels gestopt met het beoefenen van woonarchitectuur omdat ik het zat was om te voorzien in de behoeften van klanten aan waanzinnig luxe voorzieningen. Het voorzien in onze eigen ruimtelijke en spirituele vereisten was een oefening in vereenvoudiging. Het is duidelijk geen Spartaans leven, maar we hebben de elementen tot in de kern verfijnd. "

Het uiterst verfijnde hoofdgebouw (zie Architecturale samenvatting, Oktober 1998), grotendeels gebouwd van mahonie en glas, werd in 1997 voltooid. De plattegrond versterkt een krachtig gevoel van bestemming dat misschien wel het geheim is van elk toevluchtsoord. Bezoekers laten hun auto achter zoals ze hun schoenen zouden laten staan ​​op de drempel van een Japans interieur en volgen vervolgens een overdekte circuit loopbruggen die vanaf de parkeerplaats naar verschillende paviljoens leiden (muziek- en schilderstudio's, prieeltjes en bijgebouwen) en deze met elkaar verbinden een ander. De woeste schoonheid van het terrein - een doolhof van bossen met steile ravijnen en de kronkelige rivierbedding - is echter kunstzinniger dan het lijkt. Mensch overspande de kill met een hangbrug boven de watervallen en een stenen loopbrug eronder om een ​​lus van paden door de tuinen langs de waterkant te creëren. "Het oversteken van een brug werd bekend als naar de andere kant gaan", zegt hij. Toen zijn eerste kleinkind werd geboren, in 2001, begon hij met het plannen van een compound voor zijn nakomelingen die hun autonomie zou bevorderen en tegelijkertijd hun band zou aanmoedigen. 'We wilden niet dat onze zoons het gevoel zouden krijgen dat ze onze gasten waren of zelfs verplicht waren om deel te nemen aan groepsactiviteiten', legt Mensch uit, 'maar als liefhebbende ouderlingen houden we van hen in de buurt.'

De nieuwe gebouwen, getrianguleerd op een verhoging, hebben een eigen toegang vanaf de weg en een ruige informaliteit gemodelleerd naar die van Amerikaanse zomer- en mijnkampen. Er is weinig kunst of patroon en geen rommel om af te leiden van de gewaagde geometrie. Easy living wordt hier bepaald door de vloeiende grenzen tussen binnen en buiten. Mensch's gebruik van houtskeletbouw, gegalvaniseerde stalen isolatiepanelen, onafgewerkte grenen muren en geverfde vloeren creëert, zoals hij opmerkt, een meer speelse en jeugdige sfeer dan die van het Zen-heiligdom aan de volwassen kant van de doden. Volwassen beplanting schermt de precies gearticuleerde openbare en privézones af van elkaar en van de ouderlijke woning.

Een gastenverblijf met twee slaapkamers, opgetrokken op palen, "heeft een sexy uitzicht", zoals Mensch het uitdrukt, van het zwembad en de watervallen daarachter. Josh Mensch, een scenarioschrijver en muzikant, brengt weekenden door in een schuilplaats met één slaapkamer die de openheid van een loft combineert met de gezelligheid van een studio in een kunstenaarskolonie in New England. Jon Mensch en zijn vrouw, die twee kleuters hebben, hebben onlangs de stad verlaten om fulltime in hun drie slaapkamers te gaan wonen hut: een modernistische datsja met piramidevormige plafonds van douglasspar en een luchtige veranda die hun mooi weerfamilie wordt kamer. Het schuurachtige poolhouse, met zijn monolithische haard en verwarmde vloeren, beide van inheems hardsteen, is de wintertuin en feestruimte voor het hele seizoen. Mensch bouwde een opslagruimte voor de demontabele teakhouten meubels, ter plaatse gebouwd vanuit zijn eigen blauwdrukken, waardoor het mogelijk werd om de vloer vrij te maken voor banketten of ballen. Een 40-voetmuur van glazen garagedeuren wordt in de zomer opgetild, wanneer vermakelijk verschuift naar de buitenkeuken, het traliedek en de loggia onder het gastenverblijf.

De Mensch-compound voelt organisch harmonieus aan zonder af te zijn: er is veel kweekruimte. De architect kijkt uit naar de dag waarop zijn jongere jongens 'naar de andere kant zullen oversteken' - maar alleen als ze er klaar voor zijn, zegt hij, en als ze dat willen. Afzien van bezitterigheid kan het ultieme geheim zijn van een essentieel leven.

instagram story viewer