Dit verbluffende toevluchtsoord binnen en buiten was ooit een 18e-eeuwse industriële ruimte

Ontwerpers Andrew Fisher en Jeffry Weisman vestigen een luxe compound in San Miguel de Allende, Mexico

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het aprilnummer van Architectural Digest.

De smalle geplaveide straten, barokke kerken en met bougainvillea gedrapeerde koloniale huizen van San Miguel de Allende, in het centrum van Mexico, lokken al lang artistieke zielen uit het noorden van de grens. De Escuela de Bellas Artes van de stad, opgericht in 1938, trekt nog steeds een internationale studentenorganisatie en Amerikanen - vertegenwoordigd door een mix van de ontwerpers, ondernemers en andere creatieve types, zowel werkend als gepensioneerd, maken nu ongeveer 10 procent uit van San Miguel bevolking. Voor velen spreekt het bergstadje een onmiddellijke betovering uit. "Mijn zus kwam hier om te spelen in een bridgetoernooi", vertelt Jeffry Weisman, die samen met zijn persoonlijke en professionele partner, Andrew Fisher, het in San Francisco gevestigde interieurontwerpbureau leidt. Fisher Weisman

. (Hun eerste boek, Kunstzinnige decoratie, is net vrijgegeven door de Monacelli Press.) "Toen ze terugkwam, zei ze:‘ Ik weet waar je naartoe gaat. ’We gingen op vakantie en kochten uiteindelijk een huis."

Gelegen in het historische centrum van de stad ('drie deuren verder van de arena', merkt Weisman op), heeft het huis van het echtpaar, zoals de meeste in San Miguel, een gereserveerd publiek gezicht - een terracottakleurige gepleisterde muur onderbroken door ijzeren ramen - die nauwelijks verwijst naar de architectonische rijkdom binnen. Maar in tegenstelling tot de meeste woningen in het gebied, die U-vormig zijn met een binnenplaats in het midden, is die van hen ingedeeld in een L. "Het is oorspronkelijk gebouwd als leerlooierij", legt Weisman uit. "De huizen met binnenplaatsen hebben de neiging wat donker en claustrofobisch te zijn, maar de onze heeft uitzicht en licht en tuinen met drie oude jacaranda's." Desalniettemin is de 18e-eeuws pand miste een zekere charme: het gebouw was in de loop der jaren verbouwd en toegevoegd en had recentelijk dienst gedaan als verkoopkantoor voor een hotelketen.

"In feite wilden we het opwarmen en het een authentiek 18e-eeuws gevoel geven", zegt Fisher. Daartoe huurden hij en Weisman een bemanning van enkele tientallen lokale arbeiders in om de plaats te ondermijnen en te reconstrueren. In gingen met de hand gehouwen grenen balken en terracotta vloertegels die een mooie patina hadden gekregen met benzine en teer. Open haarden werden afgewerkt met uitbundig gesneden cantera-stenen schoorsteenmantels, en nieuwe ramen en Franse deuren openden het huis naar de terrastuinen. Onderweg voegden de ontwerpers ook een slaapkamer en badkamer toe in het hoofdgebouw en bouwden ze een gastencasita in de achtertuin.

Het echtpaar doopte hun huis Casa Acanto, waarbij acanthusbladeren een designmotief waren dat ze overal gebruikten. De inkomhal heeft hoge deuren met houten planken en een nieuw kruisgewelfd plafond - de stenen kroonlijsten gegraveerd met een acanthuspatroon - dat boven zeventiende-eeuwse stenen klinkers uitsteekt, verwarmd door antiek Marokkaans tapijt. Aan de ene kant van de ingang bevindt zich de eetkamer, uitgerust met een enorme met schelpen ingelegde lamp, ontworpen door Fisher, een echo van zijn dagen als beschermeling van Tony Duquette. Aan de andere kant bevindt zich de keuken, met een blauw-witte fries en kasten van teruggewonnen grenen. Maar de belangrijkste attractie ligt verderop. De deuren van staal en glas openen naar een terras en een sala abierta, of buitenwoonkamer, die eruitziet alsof hij dateert uit het conquistador-tijdperk: de gezellige plek wordt omlijst door stenen bogen en verankerd door een open haard met een Argentijnse grill waar het stel vlees en groenten braadt voor een schijnbaar eindeloze stroom gasten.


  • Grenen balken accentueren het plafond in de woonkamer
  • Jeffry Weisman en Andrew Fisher
  • 18e-eeuws toevluchtsoord in Mexico
1 / 18

In de woonkamer accentueren grenen balken het plafond en de openslaande deuren zijn voorzien van gordijnen van Duralee fluweel afgezet met een ikat van Kravet. De boekenplanken van mesquite zijn op maat gemaakt, de door Fisher Weisman ontworpen dagbed en bank zijn bekleed met linnen fluweel van Gretchen Bellinger en de antieke Marokkaanse tapijten zijn in Marrakech gekocht.


Voor de binnenruimtes besloten Fisher en Weisman dat een schone achtergrond het beste diende voor zowel de architectuur in koloniale stijl als die van hen gedeelde smaak in meubels, die Weisman netjes samenvat als 'een mix van klassiek en grillig'. Diep roodbruine tegels en balken, witte muren en een eenvoudig blauw-wit kleurenschema zorgen voor een pittige vermenging van traditioneel, modern en op maat gemaakt stukken. De woonkamer is ingericht met een paar James Mont-lampen uit de jaren 40 en ligbedden en gordijnen versierd met ikat. Voor de bank staan ​​taboretten de ontwerpers bekleed met een Indiase zijde-en-pauwenveren stof en bedekt met schijven van Californisch laurierhout. De kamer wordt verlevendigd door Fisher's kunstwerken, waaronder een van zijn monumentale 'quilts' gemaakt van beschilderde koffiefilters en een mixed-media-stuk samengesteld uit fragmenten van zeildoek en bladgoud, de laatste gebruikt om een ​​grote televisie boven de open haard. "We leven echt buiten als we hier zijn", zegt hij. 'Maar dit is onze overdekte ontmoetingsplaats. We doen hier yoga en hebben Spaanse lessen. "

De smeedijzeren balkons van de woonkamer kijken uit op de lager gelegen tuinen, waar grackles en vinken zich baden in een massief vrijstaande fontein gebeiteld uit een enkel stuk cantera en zes bronzen kikkers spuiten water in de met kobalt betegelde zwembad. De nieuwe casita kijkt uit over het zwembad en heeft zijn eigen sala abierta, evenals een slaapkamersuite op elk van de twee verdiepingen en een dakterras met een prachtig uitzicht op de pannelkoepels en flamboyante zonsondergangen van de legendarische stad. "De casita is erg populair", zegt Weisman. "We houden van gezelschap." Als op het juiste moment klinkt de telefoon van de ontwerper en verontschuldigt hij zich om nog een groep vrienden te verwelkomen in Casa Acanto.

instagram story viewer