Thomas Jayne verandert een historisch huis in Philadelphia in een kunstvol wonder

Op de hoofdlijn van Philadelphia schakelt een stel de ontwerper in om hun huis te transformeren in een etalage voor een bijzondere schat aan naoorlogse kunst

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het augustusnummer van Architectural Digest.

Toen een echtpaar uit Philadelphia een historisch huis kocht aan een groene kronkelende weg langs de hoofdlijn in de voorsteden van de stad, was het, zegt de vrouw, "in extreme mate vervallen". De de vorige eigenaar had de oorspronkelijke Victoriaanse stijl uit 1889 omgebouwd tot de huidige Georgische stijl in de jaren 1920, en woonde daar tot haar dood 70 jaar later zonder veel te doen anders eraan. De nieuwe eigenaren dachten dat ze een perfect plan hadden: het sierlijke pand opnieuw creëren als een Engels landhuis, het combineren van eersteklas antiek meubilair met sportfoto's - jachttaferelen, schilderijen van honden door George Stubbs, en dergelijke.

Het probleem was dat toen de swaggordijnen, de omzoomde valletjes en de rest van het traditionele decor waren geïnstalleerd, het paar van gedachten veranderde. Waar ze echt mee wilden leven, was naoorlogse kunst, met name abstracte expressionistische, pop- en minimalistische werken van museumkaliber. Hun eerste aankoop, een klassiek schilderij in stripboekstijl van Roy Lichtenstein van een hond die "Arrrrrff!" Blafte, was ongeveer net zo dicht bij Stubbs als de twee zouden krijgen. Zoals andere overnames volgden - een van Donald Judd's eerste 'Progression'-wandsculpturen, een vroege combinatie van Robert Rauschenberg, en een van de weinige Clyfford Still-doeken in particuliere handen - het werd duidelijk dat de collectie zich daar niet thuis zou voelen instelling.

Betreed de binnenhuisarchitect van New York Thomas Jayne. Na het bewonderen van een woning die hij had gedaan in Palm Beach, Florida, ontmoette het echtpaar Jayne bij een uitkering en nodigde hem later uit om te overleggen over hun hachelijke situatie. Het moet kismet zijn geweest, want het bleek dat Jayne al verliefd was geworden op hun huis en het met een andere klant had bezocht toen het op de markt was. 'Ik dacht dat de plek zo magisch was - overwoekerd en onaangeroerd', herinnert hij zich. "Toen zag ik het niet meer totdat ik ze ontmoette. Het is alsof het huis weer bij mij is afgeleverd. "

Jayne begon met wat hij noemt een "geleidelijke ombouw" van de woning met zeven slaapkamers, waarbij de ruimtes visueel werden verkleind en geopend. Hij begon met de serre, die de eigenaren aan de achterkant van het huis hadden toegevoegd, met weids uitzicht op het landelijke landgoed. Door omslachtige raambekleding en stoffering met jungleprint te verwijderen, bespatte de decorateur de kamer met gedurfde groentinten, waardoor de kloof tussen binnen en buiten werd afgebroken.

In de woonkamer stroomlijnde Jayne de schoorsteenmantels, verving ze kamerbreed zeegras door eenvoudige wollen tapijten en introduceerde solide, neutrale stoffering om te voorkomen dat ze concurreerden met de kunst. "Het paar geeft de voorkeur aan een eindig palet, dat we eerden", zegt hij.

Jayne duwde ze af en toe naar meer gewaagd terrein. Het meest dramatisch was dat hij de muren van de woonkamer bekleedde met chocoladebruin katoen, waarbij hij de oude beige en mauve gestreepte taft verwisselde. "Dat was radicaal", zegt de ontwerper, en hij merkt op dat de man wat overtuigingskracht had. Het idee was om de kunst - inclusief een wonderbaarlijk portret van Chuck Close - een duidelijk huiselijk decor te geven. "Het is niet wat mensen gewend zijn om hedendaagse kunst te laten zien", geeft Jayne toe, die aanvankelijk een opleiding tot museumconservator volgde. “Ik vind het leuk omdat het de foto's goed doet uitkomen. Het maakt ze veel dynamischer. "


  • De huiseigenaren gaven Schuylkill River Line een rood leisteenwerk van 430 voet door Richard Long voor de achtertuin, het landschap ...
  • ViceVersa, een majestueuze, dominante tuin, zit aan het hoofd van het landelijke gazon van een huis in Philadelphia, ingericht door Jayne Design Studio.
  • In de inkomhal omringen werken van Andy Warhol Ed Ruscha en Jasper Johns een tafel in Empirestyle met daarop een Roy ...
1 / 15

De huiseigenaren gaven Schuylkill River Line, een 130 meter hoog rood leisteen werk van Richard Long, voor de achtertuin; het landschapsontwerp is van Gale Nurseries.


Zijn strategische vereenvoudiging betekende niet dat de schat aan antiek van de klanten werd weggegooid. "De reden dat het werkt, is deels omdat de stukken sculpturaal zijn, maar ook vanwege hun kwaliteit", zegt de ontwerper, die vindt dat het meubilair zijn mannetje staat tegenover de kunst. "Ik vond de pariteit leuk." Een Empire fauteuil zit naast een chromatische Gerhard Richter; een Regency-tafel met daarop een keramische stier uit de Han-dynastie wordt gecombineerd met een grafische Franz Kline.

De opdrachtgevers hebben een gezond gevoel voor humor over hun kunst behouden. Terwijl de vrouw een van haar glimmende zwarte hakken gebruikt om een ​​dwalende zinken tegel terug op zijn plaats te schuiven in een vloerrooster van Carl Andre dat in de gang buiten het bad van haar dochter is gestationeerd, grapt ze dat haar man noemt het 'de duurste badmat ter wereld'. Ze lacht ook om de nagedachtenis van de beroemde veeleisende Richard Serra die hun landgoed van 19 hectare opsloeg toen het paar zijn monumentale sculptuur kocht Vice versa. "Richard staat er meestal op inspraak te hebben bij de plaatsing van zijn werk", legt ze uit. "Hij wil dat het met architectuur praat."

De huiseigenaren gaven gehoor aan Serra's wensen en de twee gebogen stalen platen staan ​​nu in de achtertuin, aan een kant van het zwembad. Aan de andere kant slingert een pad van 130 voet van rode leisteen door Richard Long, dat het paar in opdracht heeft gegeven, langs een zachte helling. Het uitzicht vanaf het andere uiteinde, terug op het weelderige gazon, weerspiegelt passend dat van Richter Villa, een schilderij van een met bomen omzoomd huis dat boven het op maat gemaakte bed in de hoofdslaapkamer hangt.

Jayne versierde die kamer met een rijke mix van texturen - zijden wandbekleding, katoenen hoofdeinde, wollen vloerkleed - allemaal in bleek, rustgevende tinten, die goed aansluiten bij het dik gepasteerde oppervlak van de witte monochrome Robert Ryman tegenover de bed. 'We wilden een kamer die gewoon sereen was', zegt de vrouw. "En dat is precies wat we hebben."

instagram story viewer