Michael S. Smith brengt art-decostijl naar een huis aan het water in Wisconsin

Een kunstig op maat gemaakte upgrade door de veelgeprezen ontwerper geeft een vleugje moderne glamour aan een botenhuis uit de jaren 1920 op een landgoed in Wisconsin

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in het nummer van Architectural Digest van juni 2014.

In januari 2009, op een van de vele glamoureuze feesten in Washington die de inauguratie van president Obama vierden, werd een vrouw uit Chicago voorgesteld aan Michael S. Smith. Ze vertelde de ontwerper, die was afgetapt om de gezinsverblijven van de Obamas in het Witte Huis te vernieuwen en zou de Oval Office, dat ze een 'cupcake' van een project voor hem had: het opknappen van een voormalig botenhuis op het landgoed van haar familie in Wisconsin in Genève Meer. Een vakantiebestemming uit de tijd van de burgeroorlog hebben het meer en het nabijgelegen stadje het Meer van Genève wel verleidde heren uit Chicago sinds de staal-, hout- en vee-industrie grote fortuinen in de stad. Inderdaad, het gebied kwam bekend te staan ​​als het Nieuwpoort van het Westen vanwege de diadeem van paleisachtige woningen die langs de kusten cirkelden. Bewoners kwamen ooit met de trein aan en lieten hun koffers vervolgens op veerboten laden die hen naar hun huizen zouden brengen.

Gebouwd in de jaren 1920, lijkt de structuur die aan Smith is toevertrouwd op een van de oude stoomboten die aan de grond zijn gelopen, met Art Moderne-rondingen en een schoorsteen die doet denken aan een schoorsteen. (De bootstroken zijn verzegeld door een vorige eigenaar, die het gebied in woonruimte heeft veranderd.) De lokale bevolking kent het gebouw onder zijn bijnaam, de No-Go, een schip dat weigert te wijken. "Ik maakte altijd grapjes tegen mijn cliënt over hoe geweldig het zou zijn", zegt Smith, "als we het in de winter naar het Caribisch gebied en in de zomer naar de Middellandse Zee konden brengen."

Ontworpen in schril contrast met de hoofdverblijfplaats van het pand, een Spaans koloniaal heroplevingshuis net op de heuvel, kan de grillige structuur bijna worden aangezien voor een dwaasheid. In feite is het een integraal onderdeel van het leven op het landgoed: de klant van Smith besloot dat het gebouw zowel een gastenverblijf moest zijn als, zoals zij merkt op, "een intens verfijnde mannenhol", waar haar man en zijn vrienden poker konden spelen, whisky konden drinken en sigaren konden roken tot laat in de nacht.

Qua ontwerp hoopte ze dat de structuur en het interieur een vooroorlogse jacht zouden oproepen - een doel dat Smith bereikte in samenwerking met Dennis Rupert, een directeur bij de firma Chicago HBRA Architecten. De bestaande buitenleuningen in nautische stijl en patrijspoorten (geplaatst op lichtbeukhoogte) werden vervangen door nieuwe versies en de kamers waren allemaal bekleed met mahonie. Als aanvulling op die lambrisering zijn er vloerplanken in afwisselende afwerkingen, waarbij het gestreepte effect doet denken aan de dekken van vintage Chris-Craft-schepen.

"We hebben veel boten uit de jaren '20 en '30 bekeken", legt Rupert uit over het proces. "Hun freeswerk was perfect passend, met een vlakte maar ook een opmerkelijke zachtheid - niets te scherp gedefinieerd of overdreven."


  • Afbeelding kan Meubels Lobby Kamer Binnen Stoel Woonkamer Interieur Design Tafel Bank Tapijt en vloeren bevatten
  • Afbeelding kan Meubels Stoel Binnen Interieur Design Kamer Vloeren Hout Eetkamer Hardhouten Plant en Vloer bevatten
  • Afbeelding kan Meubels Binnenhuisarchitectuur Binnenshuis Keuken Eiland Houten barkruk Hardhouten kamer Pub en tafel bevatten
1 / 9

Decorateur Michael S. Smith werkte samen met Dennis Rupert van HBRA Architects om een ​​voormalig botenhuis aan de oever van het meer van Genève in Wisconsin te renoveren. Een fries van Nancy Lorenz grenst aan de woonkamer, waar twee paar fauteuils - een vintage Italiaanse in kersenhout, de andere door Jonas - meng je met een Karl Springer-cocktailtafel uit de jaren 70 en een op maat gemaakte Doris Leslie Blau tapijt; de plafondlampen en schansen zijn van Charles Edwards, en de kussens op de bank zijn gemaakt van Templeton-stoffen.


Toen het architectonische werk eenmaal was voltooid, zorgde Smith, zoals de klant het vertelt, voor het glazuur. Hoewel de ruimte hem bijna uitdaagde om mee te decoreren zijn tong stevig in zijn wang geplant, koos de ontwerper voor een verfijnde mix van voornamelijk vroeg 20e-eeuws meubilair, waaronder talrijke Art Deco vondsten. "Ik wilde niet dat de plek kitscherig was - dat was een richting die het project had kunnen inslaan", zegt hij. "Het is tenslotte een botenhuis dat op een boot lijkt. Stel je een luchthaven voor die eruitziet als een vliegtuig. In plaats van amusant wilden we elegant. "

Om de woonkamer te verankeren - die van beide kanten toegankelijk is via een loopbrug aan de buitenkant - plaatste hij een marmeren schoorsteenmantel geaccentueerd met een stalen ombouw, die vergezeld door een op maat gemaakte bank in de stijl van Paul Dupré-Lafon, een paar vintage Italiaanse kersen fauteuils en met perkament beklede bijzettafels van Jean-Michel Frank. Kunstenaar Nancy Lorenz, de frequente medewerker van Smith, creëerde een wandfries van keramiek met zilveren bladeren en golvend parelmoer inlegwerk, waarbij de iriserende details een levendige dialoog aangaan met een op maat gemaakt vloerkleed dat wervelt met een vismotief van Smith's ontwerp. Hij was altijd streng en zorgde ervoor dat de aquatische soorten allemaal inheems waren in Amerikaanse meren. "Zelfs met de historische details, bracht Michael een modern tintje", zegt zijn cliënt. "Ik had nooit het gevoel dat hij ons in een museum zou stoppen."

Aan het andere uiteinde van de kamer is een compacte keuken, met aan de voorkant een grillige bar versierd met uitgesneden zeemeermin kariatiden (een origineel stuk voor het hoofdgebouw). Achter deze plek ligt de ruime hoofdslaapkamersuite, wat de eigenaren de 'kapiteinsverblijf' noemen. Op de benedenverdieping bevinden zich nog twee slaapcabines met gewelfde plafonds. In elk van deze kamers bereikt zorgvuldig gecoördineerd freeswerk - bedden, zithoekjes, planken en kasten - wat Rupert noemt 'een totaal ingebouwde omgeving. " Er is niets zo kostbaars dat het de nachten niet zal overleven wanneer de jonge zoon van het stel de plaats opeist voor een pyjama partij.

Dit is tenslotte een gezinsbestemming. Zomerdagen beginnen routinematig met een ontspannen boottocht naar de stad voor het ontbijt, en kort daarna wordt iedereen verzameld bij - of zwemmen in - het meer, dat eind juli een levendige turkooizen tint aanneemt. Alleen 's avonds krijgt de No-Go de uitstraling van een club die alleen voor leden is, terwijl de echtgenoot van de klant zich nestelt voor een avondje kaarten met vrienden. Zijn vrouw maakt af en toe een cameo: "Zo nu en dan," zegt ze, "ga ik naar beneden, speel een rondje Texas Hold'em en versla de jongens."

instagram story viewer